ICV ja va alertar el 2013 de presumptes irregularitats comptables a la societat urbanística de Tortosa

L'actual confluència d'esquerres Movem Tortosa recorda els dubtes que es van suscitar en els comptes de GUMTSA i demana "màxima celeritat" en la investigació judicial

Imatge del 19 de febrer del 2013. Jordi Jordan i Cinta Galiana presenten una sol·licitud a la Sindicatura de Comptes en relació a GUMTSA
Imatge del 19 de febrer del 2013. Jordi Jordan i Cinta Galiana presenten una sol·licitud a la Sindicatura de Comptes en relació a GUMTSA | Sofia Cabanes
Redacció
07 de juliol del 2016
Actualitzat el 08 de juliol a les 8:42h
El grup municipal de Movem Tortosa ha emès este dijous un comunicat en el que recorda que el 2013 l’aleshores grup d’ICV (actualment integrant de la confluència Movem) ja va denunciar presumptes irregularitats a la societat municipal GUMTSA (Gestió Urbanística Municipal SA) en relació a la comptabilitat del 2011 arran d’un informe d’intervenció.

Una denúncia que, segons exposen, “la Sindicatura de Comptes de Catalunya es va negar a estudiar en aquell moment”. Per això, des de la coalició d’esquerres, demanen “la màxima celeritat possible” en esta investigació judicial perquè la gestió de la GUMTSA i,  per extensió la de l’Ajuntament, “quede sota fora de qualsevol sospita de formar part d’una trama de corrupció”.

Denunciaven un "maquillatge interessat" dels comptes

El febrer de 2013 el grup municipal d’ICV a Tortosa va sol·licitar a la Sindicatura de Comptes l’elaboració d’un informe acurat sobre l'estat de comptes del consistori de l'any del 2011. Els ecosocialistes denunciaven que des del consistori s'hauria pogut fer en aquell any un “maquillatge interessat” dels comptes de l'empresa municipal Gestió Urbanística Municipal de Tortosa SA (GUTMSA) en no reflectir en les auditories de 2011 un fons de maniobra negatiu en esta societat de prop de 6,5 milions d'euros.

El portaveu del grup, Jordi Jordan, apuntava aleshores que "les auditories a les diferents empreses municipals i, en concret, a GUMTSA les feia la mateixa persona que li certifica obres. Un fet incompatible, perquè hauria de ser independent", constatava a partir d’un informe de l'interventor. En este informe, "'interventor alertava de diverses presumptes irregularitats que es produïen en estes empreses municipals que aglutinen la major part del pressupost", afegia Jordan.

En aquell moment, la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va contestar que la Sindicatura i el Tribunal de Comptes ja disposava de tota informació sobre GUMTSA. I titllava de "greus" i "insidioses" les afirmacions d'ICV.  Segons afirmava Roigé, "el fet que siga negatiu no pressuposa ni irregularitat ni il·legalitat". 

Movem Tortosa rebutja també en les comunicat emès avui les declaracions de membres del govern de Catalunya i del partit de CDC afirmant que esta operació judicial es fa en contra del país. “Volem recordar que no és la primera vegada que esta força política està sent investigada per altres presumptes casos de corrupció, afectant fins i tot l'expresident i membres de la seua família, entre d’altres investigacions”. En este sentit, subratllen que els ajuntaments investigats no són només de catalans.

La coalició d’esquerres ha mostrat el seu reconeixement a la tasca dels servidors públics del consistori, tot i això, expressa “preocupació per la imatge i la gestió que s’està duent a terme a l’Ajuntament per arribar a ser requerits en una investigació judicial d’esta dimensió”.

Movem Tortosa també denuncia “les formes” amb què s’ha actuat en el registre efectuat a l’Ajuntament de Tortosa, així com en les societats municipals de GUMTSA i Tortosasport. Per a la coalició d’esquerres, l’”espectacle mediàtic” viscut al consistori “era innecessari així” com el fet “que abans s’avisés la  premsa que l’Ajuntament”.