Ferran Bel critica «l'oportunisme» dels contraris a la consulta sobre el monument

L'alcalde de Tortosa creu que Òmnium i ERC haurien d'explicar perquè "no s'han preocupat" pel monument durant els darrers 40 anys

Ferran Bel ha criticat l'actitud d'ERC, Òmnium i la CUP vers la consulta sobre el monument franquista del 28 de maig
Ferran Bel ha criticat l'actitud d'ERC, Òmnium i la CUP vers la consulta sobre el monument franquista del 28 de maig | S.B.
Redacció / ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:46h
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha sortit al pas de les últimes manifestacions en contra de la consulta sobre el monument franquista del riu Ebre i les ha qualificat "d'oportunistes" i de "postureig". "Jo crec que respon a les ganes de quedar bé", ha dit este matí Ferran Bel referint-se a Òmnium Cultural, la direcció nacional d'ERC i la CUP, que en els darrers dies han criticat la consulta que impulsa el consistori tortosí argumentant que legitima i frivolitza el franquisme.

L'alcalde de Tortosa s'ha qüestionat per què estes organitzacions no s'han preocupat durant els darrers 40 anys pel monument franquista i sí ho fan ara. "Mentre no es feia res - ha dit Bel - o mentre es catalogava i es declarava com a Bé Cultural d'Interès Local, no passava res, a ningú li preocupava". Bel creu, segons ha dit, que Òmnium i els partits contraris a la consulta haurien d'explicar també en els seus comunicats perquè "no han dit res en els últims quaranta anys" sobre el monument.

Sobre Esquerra Republicana en concret, el batlle de Tortosa ha recordat que ERC ha estat en tres governs municipals diferents durant el passat i en cap moment "ha fet causa" de la retirada del monument. I referint-se a l'executiva nacional dels republicans, Bel creu que s'haurien d'haver pronunciat en moment en què les seccions locals d'ERC i CDC van signar l'acord de governabilitat o quan els republicans van presentar el seu programa electoral, on van incloure la promoció d'una consulta sobre el monument franquista. Tot i això considera que les paraules de la direcció del partit no desautoritzen la posició del grup d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa perquè s'ha fet des del respecte a l'autonomia municipal.

Dubte davant el requeriment de la CUP
Sobre la via legal que ha engegat la CUP de Tortosa per tractar d'obligar a l'Ajuntament a retirar el monument franquista Ferran Bel s'ha mostrat escèptic i a la vegada irònic. Ha advertit als cupaires que estudiïn bé a quina administració han de demandar quan vagen als jutjats, ja que com ha dit, "intueixo que no serà l'Ajuntament de Tortosa". "Potser obren una via que l'únic que pot fer és que es perpetuï durant anys i panys una situació sense resoldre, però són la CUP que apel·la al sistema jurídic, i després posen cartells d'antisistema", ha dit Bel amb sorna. També ha recordat també que ja es va intentar l'any 2015 per part d'un advocat madrileny i que el Tribunal Suprem ho va refusar.

La CUP ha presentat un requeriment a l'Ajuntament de Tortosa per tal que complisca la Llei de Memòria Històrica, si per esta via no prospera, els anticapitalistes passaran a la via penal i, segons diuen, tot plegat podria acabar amb una sentència que obligue a l'Ajuntament a retirar el monument franquista.