Acte de presentació de l’espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal d’Alcanar

El pròxim 15 d’octubre, a les 12 h, tindrà lloc, al cementiri municipal d’Alcanar, l’acte de presentació de l’espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal del municipi

Espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal d'Alcanar
Espai de reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal d'Alcanar | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:08h
El pròxim 15 d’octubre, a les 12 h, tindrà lloc, al cementirimunicipald’Alcanar, l’acte de presentació de l’espai de reconeixement al dolgestacional, perinatal i neonatal del municipi.

L’Ajuntamentd’Alcanar, conjuntament amb el grup participatiu de famílies afectades, ha instal·lat una estructura en un lloc adequat del cementiri amb l’objectiu que totes les famílies que ho desitgen puguen penjar-hi una estrella que represente el seu ser estimat que va morir durant la gestació o els primers dies de vida.

Així mateix, és possible fer una transcripció a l’estrella del nom del nadó o qualsevol altre text. Les famílies interessades a fer-ho poden contactar amb el departament d'Afers Socials i Famílies de l’Ajuntament via whatsapp o trucada al telèfon 627338980. Hauran de comunicar que desitgen penjar-ne una estrella i, si escau, informar del text que volen afegir-hi amb data límit 11 d’octubre. 

També podran escollir si volen penjar l’estrella durant l’acte de presentació de l’espai de reconeixement o si prefereixen fer-ho de forma anònima. Tanmateix, l’espai memorial és un projecte viu i, per tant, qualsevol família podrà sol·licitar al consistori penjar-hi una estrella en qualsevol moment.

Esta iniciativa s’emmarca dins d'un projecte de suport al dol perinatal impulsat per l'Ajuntament d'Alcanar amb la col·laboració del grup participatiu format per mares i pares del municipi que han viscut un dol d’aquestes característiques i l’acompanyament Judit Labèrnia, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en sexualitat i perinatal. Així mateix, la iniciativa ha comptat amb el suport de tots els grups polítics municipals que formen part del consistori. 

La regidora de l’àrea, Maribel Ramon, explica que "hem volgut reconèixer el dol de les famílies i parelles afectades i oferir-los un espai de recolliment i serenor per recordar el fill o filla que han perdut. Han estat les mateixes famílies les que han proposat aquest espai, així com els elements que han considerat més adequats".

Per la seua banda, Judit Labèrnia, explica que, malgrat ser freqüent, la mort perinatal i gestacional constitueix un tema tabú, "un dol desautoritzat, ja que la societat no reconeix aquests infants i sovint minimitza la seua pèrdua". En aquest sentit, considera necessària “la creació d'aquests espais de reconeixement, trobada i suport a les persones afectades”.