1 de 10

ERC denuncia que es responsabilitze als pagesos amb la prohibició de la crema de les restes vegetals

Gas: “El govern espanyol ha de fer una moratòria de la prohibició de cremar restes vegetals i canviar la llei”

Paco Gas i Ivan Garcia de la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre | Cedida
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 22 de setembre de 2022 a les 08:39 |
Paco Gas, secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana,  ha afirmat que “l’Art.27.3 de la llei espanyola sobre residus i sols contaminants és la responsable que no es puguin cremar restes vegetals al camp, al marge de l’excepció per plagues o perill d’incendi”. A la vegada l’ha qualificat “de despropòsit” i ha alertat que “els increments de costos que representa pels productors pot comportar l’abandonament de finques”.
 
El representant republicà ha reclamat al “govern espanyol que faci una moratòria i que es permeti a la pagesia continuar cremant les restes vegetals, mentre es troba una solució per canviar la llei i eliminar-ne la prohibició”.
 
Gas ha criticat  que “el PSC intenta crear confusió traslladant a la Generalitat la responsabilitat de la prohibició, quan aquesta és exclusivament del govern espanyol”. D’aquí que hagi lamentat que “una vegada més, el PSC en comptes de defensar els interessos de la pagesia, intenta tapar les vergonyes del PSOE, traslladant la responsabilitat a qui no la té.”
 
El representant republicà ha apuntat que “al País Valencià alguns pobles poden continuar cremant restes vegetals perquè la Generalitat Valenciana s’ha acollit a una normativa pròpia, anterior a l’aprovació de la Llei estatal, que fa referència als Plans Locals de Cremes”. Una “exempció” que el govern espanyol l’hi  ha acceptat per “un termini màxim de tres anys”; i que permet a 392 municipis que tenen aprovats els Plans, continuar cremant diferents tipus de residus, entre els quals, les restes vegetals. “Per tant, no és veritat que a tot el País Valencià és pot cremar”, ha dit.
 
Gas també ha recordat que altres governs autonòmics  han  intentat aplicar una normativa pròpia per autoritzar la crema de restes vegetals, però no ho han aconseguit. “Esquerra presentarem a tots els ajuntaments i consells comarcals mocions demanant el canvi de la Llei, i també diferents iniciatives parlamentàries amb l’objectiu que es pugui revertir la prohibició”. Ha anunciat.
 
Ivan Garcia, alcalde de Roquetes, ha rebutjat el contingut de la llei: “aquesta normativa comportarà unes despeses elevades als Ajuntaments perquè la gent que fins ara cremava les restes vegetals a la seva finca, ara s’ho haurà de triturar o bé ho haurà de portar a la deixalleria, que no cabran, o bé ho deixaran pels contenidors, o simplement; i és el que ens temem, faran abocaments il·legals”.
 
Garcia ha denunciat que “aquesta prohibició ens aporta un problema a una cosa que funcionava bé, i l’Estat no ens enviarà als ajuntaments els recursos per a gestionar-ho. D’aquí que demanem que cadascú pugui continuar autogestionant-se les seves restes vegetals amb la crema, com fins ara”.

 

Participació