1 de 10

Les penyes taurines celebren que Aragonès descarte «imposar» prohibicions en els correbous

Els taurins admeten que la festa dels bous té "molt marge de millora" i treballen per "aconseguir l'excel·lència"

Imatge d'arxiu d'un correbou a Sant Jaume d'Enveja | Arxiu (ACN)
per Aguaita.cat, Amposta | 4 d'agost de 2022 a les 19:05 |
L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre celebra que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, descarte imposar prohibicions en la festa dels bous. Aragonès ha dit, al Matí de Catalunya Ràdio, que els correbous han d'avançar en matèria "de benestar animal" i plantejar canvis, però també ha defensat que s'ha "d'abordar des dels àmbits on fan aquestes tradicions" i que no siga "una imposició de Barcelona". El portaveu de l'Agrupació, Adolfo Lleixà, ha coincidit en el fet que és la gent que ha de guiar la festa per millorar-la, com fan des del 2010. "Som conscients que hi ha marge de millora sempre i el nostre treball busca l'excel·lència i el millor possible per a l'animal i les persones ha dit.

Les paraules del president Pere Aragonès "no han desagradat" a l'Agrupació de penyes i comissions taurines de les Terres de l'Ebre, territori on es concentra la tradició de les festes amb bous a Catalunya. Així i tot, estes primeres declaracions del cap del Govern sobre els correbous s'han rebut "amb sorpresa" perquè el president no s'hi havia posicionat fins ara.


Aragonès ha reconegut que on la tradició està molt arrelada costarà fer canvis, i ha negat que no sigui una qüestió "de vots en jocs". Per al president, ha de ser des d'on se celebren aquestes tradicions, "que vagin entenent que cal avançar en qüestions de benestar animal i que algunes d'aquestes tradicions han d'anar canviant", com ha succeït els últims anys des que s'aplica un reglament i unes bones pràctiques per la llei dels correbous.

El portaveu de les penyes taurines ha coincidit en este objectiu i ha recordat que les agrupacions treballen en este sentit, tot i que hi ha coses que no es poden controlar perquè els animals no van teledirigits. "Som conscients que la gent ha de ser coneixedora, que és gràcies a les petites actuacions a les places i carrers que la resta de l'any tenen una vida que molts dels animals envejarien", ha detallat.
 
Sense prohibicions

 
"És un procés que ha d'anar avançant, però si és vist com una imposició de Barcelona, no ens en sortirem", ha reconegut el president de la Generalitat. Lleixà ha volgut desvincular aquestes paraules d'Aragonès de la proposició de llei que Comuns i la CUP han presentat al Parlament per prohibir les modalitats de bou capllaçat i embolat, tot i que l'Agrupació està pendent de la decisió del Cambra. "Estarem pendent del que passi perquè podem estar cometent una il·legalitat", ha advertit.
 
La temporada taurina ha arribat al moment més àlgid, en què bona part dels actes taurins programats a l'Ebre es fan durant les festes majors dels pobles, al juliol i l'agost. Les penyes asseguren que el volum de públic i assistents a la festa ha crescut enguany i superat el que hi havia abans de la pandèmia. "La gent tenia ganes de recuperar les festes amb bous", ha subratllat Lleixà.
 

 

Participació