1 de 10

«Recuperem la jota», Amposta apropa la dansa tradicional a la ciutadania

L'acte inicia avui amb un assaig a la Plaça de l'Ajuntament i culminarà amb un ball durant les Festes Majors del municipi

Paracota, el grup que ha recuperat la jota a Amposta, està al capdavant de la iniciativa | Grup Paracota
per Aguaita.cat, Amposta | 3 d'agost de 2022 a les 17:00 |
L'Ajuntament d'Amposta ha organitzat l'esdeveniment «Recuperem la jota», que consta de dos assajos oberts a la ciutadania, els dos primers dimecres d'agost, i una ballada final que se celebrarà el 15 d'agost, en el context de les Festes Majors d'Amposta 2022. Els actes aniran acompanyats del grup de jota Paracota, Country Sheriffes i la música de Samfaina. La voluntat de la institució és la recuperació i promoció d'esta dansa tan típica i tradicional del territori. 

El primer assaig inicia avui, dimecres dia 3 d'agost a les 21:00 h, a la Plaça de l'Ajuntament, i el segon tindrà lloc el dimecres de la setmana vinent, el 10 d'agost, al mateix lloc. Els assajos es realitzaran amb passos bàsics que pugui aprendre qualsevol persona, ja que l'acte està obert a tothom que vulgui endinsar-se en la dansa tradicional.


Els dos assajos culminaran el 15 d'agost, dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona de la ciutat d’Amposta, amb una ballada de jota a la Plaça de l'Ajuntament a les 12:30 del migdia, tal com es feia antigament, tot just després de la missa de la festa major, a la Parròquia de l’Assumpció.

En ser una jornada de portes obertes, en què es vol implicar tant al poble com a les entitats, tothom està invitat, però el requisit indispensable és que els participants acudeixin a la cita vestits d'època, és a dir, amb roba de pagesos i pageses.


Pacota, Country Sheriffes i la música de Samfaina

Els assajos i el ball es realitzaran amb l'acompanyament de Paracota, el grup que ha recuperat la jota a Amposta, i balla altres jotes d'altres localitats. Este grup porta en funcionament des del 2004, quan va començar ballant amb la rondalla del Teixidor i actualment participen en trobades arreu de les Terres de l'Ebre. Des de fa un parell d'anys el grup organitza mensualment balls de plaça amb música en directe en diferents rondalles del territori i actuen activament a la Festa del Mercat d'Amposta, a teatres, ballades i concursos de cantadors, entre altres.

Paracota són els que estaran al capdavant portant la batuda, però també acompanyen Country Sheriffes, el primer i genuí grup de ball country i line-dance de les Terres de l'Ebre, que també s'impliquen ballant jota a la Festa del Mercat d'Amposta. I la música anirà a càrrec del grup d'animació Samfaina, La Colla de Dolçainers i Tabaleters, que es va formar l'any 1992 per acompanyar als gegants de la ciutat; però que durant els anys ha passat a intervenir amb altres activitats pròpies del grup, com cercaviles d'animació de barris, processons, concerts-audicions, acompanyament al grup de ball, etc.

Segons expliquen des de l'ajuntament, este és el primer any en el qual es duu a terme la iniciativa, i segons els resultats s'anirà perfilant i polint de cara a altres anys. La intenció és donar-li continuïtat, amb la voluntat que tothom conegui este ball es feia a principis del segle XX i que es va anar perdent amb el temps.
 

Cartell promocional de "Recuperem la jota" Foto: Ajuntament d'Amposta

 

Participació