La balena albirada a la Badia dels Alfacs torna a mar oberta

Els Agents Rurals i Salvament Marítim en va fer el seguiment i van determinar que es tractava d'un rorqual comú desorientat

Balena nedant per la Badia dels Alfacs
Balena nedant per la Badia dels Alfacs | Ximo Bachrani Reverté
Aguaita.cat
03 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:31h
Este dilluns al matí, una cria de balena va ser albirada a la Badia dels Alfacs, a l’alçada de la Ràpita. Una família que havia sortit a voltar amb veler per la costa l'ha pogut filmar mentre nadava les aigües ebrenques. Dos dies després el CRAM ens informa que el cetaci va tornar per ell mateix a mar oberta i per tant no patia cap problema ni malaltia per fer falta la seua intervenció.

La Fundació CRAM és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten. Les seves línies d’actuació són la clínica i rescat de fauna marina, la investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins, i la sensibilització a favor de la conservació dels nostres mars i oceans.

Van ser els Agents Rurals, amb ajuda de Salvament Marítim qui va inspeccionar la zona en busca de la balena, a jutjar per les imatges un rorqual comú (Balaenoptera physalus) la balen més habitual en el mar Mediterrani, i després de la balena blava  l’espècie de cetaci que presenta una longitud més gran.

Els agents pensen que l'animal és va desorientar i per això va poder ser vista a prop de la costa.

Tradicionalment s’ha cregut que la distribució del rorqual comú varia en funció de l’època de l’any fugint de les aigües càlides.

L’espècie, que està dividida en diverses subpoblacions, presenta una distribució mundial, tot i que és estrany trobar-la en aigües tropicals. Està classificada com a espècie en perill d’extinció segons la llista vermella d’espècies amenaçades de la IUCN. És el misticet més abundant a la Mediterrània, on viu a 10-15 milles de la costa.

L’individu adult pesa aproximadament 70 tones i navega en solitari o formant petits grups entre 2 i 7 exemplars.

A la població Mediterrània hi viuen al voltant d' unes 10000 balenes d'este tipus.