Mítics Festival: obrir les Terres de l'Ebre al públic nacional
L'emblemàtic recinte del Pla dels Catalans aposta per crear grans esdeveniments ajuntant els millors artistes del país amb el talent territorial
Festa del Mítics Club | Cedida
per Aguaita.cat, L'Aldea | 29 de juliol de 2022 a les 16:30 |
Aquest article es va publicar originalment el 29 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"El Mítics Festival neix per portar coses molt grans a les Terres de l'Ebre", declara Joaquim López, director del Pla dels Catalans. Amb quatre estils de música diferents, este dissabte 30 de juliol, l'emblemàtic recinte de l'Aldea s'omplirà de més de mil persones reunides per gaudir de dotze hores de techno, remember, hardstyle i comercial, de la mà d'alguns dels millors artistes del país. Segons López, el projecte Mítics Club, neix amb la voluntat d'aportar als ciutadans del territori un oci diferent, perquè "coneguen gent d'altres llocs, estils de música i ambients diferents del que havien conegut fins ara"; i a la vegada obrir les Terres de l'Ebre "cap a un públic nacional i internacional".
La proposta del Mítics Festival conjunta el millor del talent nacional, artistes de la talla de Miguel Serna, DJ Marta o Javi Boss com a caps de cartell, situats a la cima del rànquing de discjòqueis del país; amb el millor del talent territorial, ja que una desena dels divuit DJ convidats provenen de municipis veïns.
Dintre del Mítics Festival podem descobrir una variada proposta, amb dos espais i quatre estils per a tots els gustos: el Mítics 90, una festa per als amants del remember, centrada en la música dels anys 90; Loudclub, festa techno de la mà dels millors DJ per qui vulgui saltar tota l’estona; el Hard Circus, l'única festa hardstyle de Catalunya, on sonen els èxits de sempre acompanyats d’una revolució, show i ambientació impactants; i Mandanga, la música pachanga i reggaeton de tota la vida.
"Des del Mítics Club, el que hem fet és invitar als diferents artistes que ens ha semblat que podien vendre tickets i ser atractius. I d'acord amb això hem vist les seues sessions i hem decidit unificar als més interessants en un únic dia", expressa López.
El valencià Javi Boss, un dels DJ de referència d'Espanya en música remember, és un dels reclams principals de l'edició d'enguany. Boss és un DJ internacional que ha treballat en més d'una desena de països i ha passat pels festivals més importants del món, des de Tomorrowland fins Masters Of Hardcore. D'altra banda, punxarà Miguel Serna, de Múrcia amb més de 20 anys de trajectòria, durant la qual ha guanyat multitud de premis com a millor DJ nacional de dance; així com Dany BPM, que també està especialitzat en dance, i compta amb 12 premis i una carrera internacional. Destaquen també a DJ Brenda Serna, la jove DJ de primer nivell de techno i hardstyle, i a DJ Marta figura imprescindible de l'escena musical techno al país.
L'actuació estel·lar de Marian Dacal i Eva Martí és sens dubte una de les principals atraccions de l’edició, sent Marian Dacal la cantant de la mítica cançó Fliyng Ffree, de Pont Aeri. Juntament amb Eva Martí faran un duo per cantar quatre o cinc cançons molt conegudes en directe. Com a últim recalcar la participació d’un DJ techno molt potent, com és la de Javi Colina.
D'altra banda, una desena dels artistes convidats són veïns del territori, alguns d'ells residents del Mítics Club, com DJ Gallo, de La Ràpita o Guillermo Argento de l'Ametlla, tots dos de música Remember; També participen Oscar Sanchez de L'Hospitalet, Oriol Gombou, de Tortosa, i altres com Sergio Calero o Pau Brull.
Un electrovermut a la piscina i una Paella Fest, amb música de DJ Manel, formaran part de la prèvia a la festa, unes activitats per la gent que vulgui dinar, i gaudir de la piscina, abans d'arrancar la festa a la tarda.
Festa Hard Circus, música hardstyle, al Mítics Club Foto: Cedida
De la música festiva catalana cap als DJ: els orígens
La idea del Mítics Festival neix el Cap d'Any del 2015, ja que "nosaltres al restaurant Pla dels Catalans ho celebrem de manera més o menys massiva, i ho vam complementar amb una festa amb dos o tres pistes, on van venir unes 750 persones", explica López. Van quedar tan satisfets amb el resultat que d'allí els va sorgir el propòsit de fer un festival d'estiu.
La primera edició es celebra el 2016 amb Els Catarres com a cap de cartell, i actuacions com la del grup Pepet i Marieta. La idea era apropar els grups de música, pop, festiva i rock catalans que estaven triomfant arreu de la comunitat cap a les comarques ebrenques. El 2017 van continuar amb este format, portant a La Pegatina, Animal i Joan Rovira, i un parell de discjòqueis, i ja el 2018, combinen l'actuació d'artistes com Itaca Band i Suu amb un bon grapat de DJ populars. D'esta manera evoluciona el festival, augmentant progressivament la participació de la música punxada, i fent un gir des de la idea inicial de la música en directe, festiva catalana, a les quatre pistes de DJ rellevants de l'escena nacional catalana i espanyola.
Pepet i Marieta tocant a l'edició 2017 del Mítics Festival Foto: Cedida
I a què es deu el canvi? "Conèixer el públic que tens", assenyala López, "el públic no és igual a tot arreu, i el que pot funcionar a Girona, que són concerts de música catalana de manera massiva, aquí costa una mica més. El públic reclama un altre tipus de concert; ja sigui en música més actual, reggaeton, techno o remember... Però amb DJ".
Les Terres de l'Ebre, un atractiu internacional
El que caracteritza el Mítics Festival i el Mítics Club, com a espai de festes, és que no només miren de portes cap a endins, sinó que han sabut obrir-se cap a un públic nacional i internacional, a través de festes i atractius que han cridat l'atenció d'altres municipis i comunitats.
"El nostre objectiu no és únicament obrir per a la gent del territori. Volem muntar un espai on siguen benvingudes persones de fora, també perquè, la gent d'aquí disfruten i coneguin gent d'altres llocs i ambients diferents", explica López, el director del recinte.
López destaca també l'èxit de l'International Dub Gathering, la trobada europea dedicada al dub, reggae i la cultura sound system, que el maig passat va celebrar la seua segona edició al Pla dels Catalans, i probablement l'any vinent es torne a celebrar a l'espai.
La trobada agrupa unes 3.000 persones de 26 països diferents, que es queden acampant i fent estada a la regió de l'Ebre. "La gent del territori que va venir, que van ser molt pocs el primer dia, el segon una mica més, i el tercer van passar unes 400 persones, em deien totes el mateix: quina festa diferent, quin ambientàs, quin públic més guai... El nostre objectiu és aportar al territori un atractiu festivalero a nivell nacional i internacional", manifesta López.
D'altra banda assenyala concerts com el de Manu Chao com esdeveniments on assisteix molta gent de països com França, Anglaterra, Itàlia, o de nacionalitat argentina i uruguaiana. Una manera d'obrir les Terres de l'Ebre a la resta del món. "Hi havia moltíssima gent de fora, de moltes nacionalitats que no sé si venien directament des de Barcelona, València, o tenien residència per aquí al voltant, però de 1.100 persones 250 eren del territori i el resto provenia de fora. I una mica el camí de Mítics Festival i Mítics Club anirà cap aquí".
Una mirada cap al futur
Joaquim López valora el potencial del Pla dels Catalans com un espai de diversió multidisciplinari, que "en cap cas pretén ser una discoteca local, ni únicament fer festa i música, perquè es poden fer moltíssimes més coses". Algunes idees que li ronden pel cap podrien ser "realitzar una espècie de festival del circ o un festival familiar amb nens, amb furgonetes camper i caravanes".
Festa Hard Circus, hardstyle, al Mítics Club Foto: Cedida
López recorda que este passat juny 2022 han celebrat el Motor Festival Mítics 90, amb una participació inesperada de gairebé 300 cotxes. El festival reunia activitats com exhibicions de vehicles, cotxes clàssics, gimcanes per a vehicles, i més d’una vintena d’estands d’entitats i empreses col·laboradores relacionades amb el món del motor. La proposta ha tingut tal èxit que els organitzadors de l’esdeveniment ja han anunciat una segona edició per a l’any vinent amb novetats.
"Per tant, és un espai que no volem desenvolupar només a nivell festiu. El 80% de les accions que farem aniran cap aquí, però també es poden fer activitats de tota mena, perquè la gent del territori tingui un espai per disfrutar-lo, i a la vegada crear un espai lo suficientment atractiu perquè la gent confie en la festa i vingui a conèixer el territori".
Festa del Mítics Club Foto: Cedida
Tradició i actualitat, els dos pilars del recinte
La Masia del Pla dels Catalans de l'Aldea, és un espai tradicional i emblemàtic de les Terres de l'Ebre, que amb més de 70 anys de trajectòria ja va per la quarta generació de restauradors de la família. Amb productes de proximitat "km 0" i ingredients característics de la gastronomia ebrenca, el recinte compta amb camp de futbol, piscina, pista de karts i una enorme terrassa, escenari de moltes bodes, comunions i festejos de la regió.
L'espai Mítics Club, d'altra banda, amb la seua àrea d'oci, cocteleria, Pool Bar, música, inflables i DJ és un projecte que aporta l'actualitat més recent, el factor innovador a l'extensió. "Nosaltres ens dediquem a la restauració, i continuarem dedicant-nos a la restauració perquè és la nostra vida; però sí que li hem buscat a un espai tan gran i divers, una altra línia de negoci diferent", explica López, que a la vegada ha observat que "que és una mica complementari, perquè a la fi la gent ve a fer la celebració amb menjar i passar-s'ho bé també de festa". Una festa diversa, estimulant, original, amb el propòsit "d'apartar-nos dels mal rollos de la nit, crear un ambient una miqueta diferent", per posar-ho tot a favor de la "que la gent que ve s'ho passe bé, que estiguen a gust, feliços i ja està".