És un territori molt divers amb una àmplia i rica oferta cultural | Danseu Festival
Branded content

​10 plans culturals d'estiu a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona

Els festivals imprescindibles d'este estiu a les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Baix Penedès

És un territori molt divers amb una àmplia i rica oferta cultural | Danseu Festival
per Aguaita.cat
L'estiu de la represa suposa multiplicar les activitats culturals. Aquests mesos de calor són una oportunitat excel·lent per redescobrir propostes ja consolidades o conèixer noves iniciatives innovadores al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès. Un territori molt divers amb una àmplia i rica oferta cultural, que torna a estar a l'abast de la ciutadania després de dos anys a mig gas.

La Diputació de Tarragona treballa, ara més que mai, per enfortir l'oferta cultural a la demarcació. És conscient que és un àmbit necessari, que contribueix a la democratització de la societat, que afavoreix el coneixement, ens transporta a nous mons i enforteix el sentit crític de la societat. Per aquest motiu, ha intensificat les ajudes al sector, vehiculades a través d'entitats  i afavorint la contractació d'agents culturals per part dels ajuntaments de la demarcació. Però també ha creat, arran de la pandèmia, una nova línia de subvencions dirigida a professionals autònoms i microempreses culturals, per tal d'apuntalar el sector i d'impulsar la producció cultural a la demarcació.

Terres Festival | Tortosa Nilak | Pinell del Brai FITT Noves Dramatúrgies | Tarragona Festival Terrer | Priorat Tarragona Músic Festival | Tarragona Eufònic | La Ràpita Danseu Festival | Les Piles In-FCTA | Bot DeltaChamber Music Festival | Amposta Festival Internacional de Música d'Altafulla | Altafulla
Part d'aquesta efervescència cultural es tradueix en una àmplia programació de propostes les properes setmanes. Diferents disciplines artístiques i formats diversos ompliran d'art i cultura el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès.

  1. Terres Festival | Tortosa
  2. Nilak | Pinell del Brai
  3. FITT Noves Dramatúrgies | Tarragona
  4. Festival Terrer | Priorat
  5. Tarragona Músic Festival | Tarragona
  6. Eufònic | La Ràpita
  7. Danseu Festival | Les Piles
  8. In-FCTA | Bot
  9. DeltaChamber Music Festival | Amposta
  10. Festival Internacional de Música | Altafulla

A continuació, una selecció de 10 plans culturals entre totes les que es programen aquest estiu.

 

1. Terres Festival: el certamen que et fa viatjar des de les Terres de l'Ebre


El Terres vol explorar les tendències més innovadores en la representació audiovisual de l'experiència del viatge. Des de Tortosa, el festival aplega produccions que incentivin la màgia del viatge -especialment la descoberta d’entorns naturals- i que promoguin el desenvolupament sostenible. Ho fan, a més, des d'un entorn únic marcat per parcs naturals com el Delta de l'Ebre i els Ports. A competició, s'hi presenten una trentena de documentals així com més d'un centenar de films turístics. També s'organitzen activitats paral·leles com exposicions.
 

 Quan? Del 2 al 10 de setembre
 On? Tortosa (Baix Ebre)
 Més informació al web terresfestival.com


 

2. Nilak: un espai escènic itinerant


El projecte Nilak, que va començar a rodar el 2018, és un espai escènic itinerant que apropa les arts escèniques contemporànies a les comarques més oblidades. Nilak aposta per descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles de l’àmbit rural en epicentre durant uns dies.  de les arts escèniques en viu.

La proposta es du a terme amb una carpa mòbil que té les condicions tècniques necessàries per desenvolupar espectacles, tallers, exposicions i creacions durant una estada d'uns deu dies a cada població. Aquestes activitats es treballen juntament amb els habitants locals per generar una immersió al territori i establir-ne el diàleg i la cocreació, en especial amb les escoles. Aquest agost, Nilak muntarà la seva carpa a Pinell de Brai i una part important de la seva estada serà la creació comunitària d’un espectacle amb professionals i gent local i es representarà els últims dies.
 

 Quan? Del 21 al 31 d'agost
 On? Pinell del Brai (Terra Alta)
 Més informació al web nilak.cat


 

3. FITT Noves Dramatúrgies: el Festival Internacional de Teatre de Tarragona


Del 31 d’agost al 3 de setembre, Tarragona es capbussa amb les noves dramatúrgies amb el Festival Internacional de Teatre de Tarragona. El FITT és una porta oberta als nous talents que es representa en diferents llengües amb un tret distintiu: l’ocupació amb noves dramatúrgies d’espais no teatrals, emblemàtics o històrics de la ciutat. 

En l'edició d'enguany, on es reivindica el caràcter mediterrani i les ganes de celebrar, el FIIT Noves Dramatúrgies inclou 13 espectacles amb companyies de Catalunya, l'estat espanyol, Itàlia, el Regne Unit i Bulgària així com Titanas, un triangle de dansa entre Sol Picó, la polonesa Natsuki i la sueca Charlotta Öfverholm.
 

 Quan? Del 31 d'agost al 3 de setembre
 On? Tarragona (Tarragonès)
 Més informació al web fitt.cat


 

4. Festival Terrer Priorat: música, vi, arquitectura i paisatge


Música, paisatge, arquitectura i vins es mariden al Festival Terrer Priorat, ja plenament consolidat. El certamen s'allarga des de finals d'estiu fins a les portes de l'hivern amb una vintena de concerts i també tastos de vins. La proposta artística es configura amb concerts sincers, de petit format i en espais amb valor patrimonial o paisatgístic que dona sentit al to humanista i transcendent que el festival té des dels seus orígens. Destaquen les actuacions de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Roba Estesa, The Sey Sisters, Andrea Motis i Pupil·les, entre altres.
 

 Quan? Del 21 d'agost al 9 de desembre
 On? Quinze localitats del Priorat 
 Més informació al web terrer.cat


 

5. Tarragona Músic Festival: els millors concerts a la Tarraco Arena


El Tarragona Music Festival és un nou certamen musical d'estiu amb una programació per a tots els públics a la Tarraco Arena, un dels escenaris més emblemàtics de la demarcació. Quatre grans nits musicals amb artistes de primer nivell com les gallegues Txungueiras (22 de juliol), Nil Moliner (29 de juliol), una nit festiva amb Oques Grasses, Stay Homas i Els Catarres (5 d'agost) i el tancament a càrrec d'Ayax y Prok (6 d'agost)
 

 Quan? Del 22 de juliol al 6 d'agost
 On? Tarragona (Tarragonès)
 Més informació al web tarragonamusicfestival.com


 

6. Eufònic: una experiència sonora i visual al Delta de l'Ebre


Eufònic és el festival al voltant de les arts sonores, visuals i digital-performatives que se celebra a les Terres de l’Ebre. La Ràpita, com a població principal, així com Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona acullen instal·lacions artístiques i actuacions en espais singulars. La singularitat del paisatge de les Terres de l’Ebre en general i del Delta de l’Ebre en particular és l’element vertebral i diferencial del festival, convertint Eufònic en una experiència sonora i visual ancorada en el paisatge i l’entorn. L'Eufònic Pro, a més, compta amb presentacions, taules rodones i trobades ràpides entre experts, així com activitats més disteses com vermuts amb artistes i presentacions de projectes.
 


 Quan? Del 25 al 28 d'agost
 On? La Ràpita i altres localitats de les Terres de l'Ebre
 Més informació al web eufonic.net


 

7. Danseu Festival: dansa i arts del moviment en context rural


Danseu Festival és el festival internacional de dansa i arts del moviment en context rural. Un esdeveniment d’estiu que celebra anualment la cultura a les Piles, un municipi de només 200 habitants situat a la Conca de Barberà. Una cita que connecta més de 2.000 persones, estudiants d’arts del moviment i gairebé un centenar d’artistes amb la terra i els paisatges rurals. Fundat per Pau Estrem i Nuri Aguilar, l’any 2013, el projecte posa èmfasi en la descentralització de la cultura per crear i fidelitzar nous públics.
 

 Quan? Del 12 al 14 d''agost
 On? Les Piles (Conca de Barberà)
 Més informació al web danseufestival.com


 

8. In-FCTA: el Festival de Cinema de la Terra Alta


L'In-FICTA és el Festival de Cinema de la Terra Alta. Nascut el 2017 a Bot del conegut actor Ivan Massagué i el grup de dinamització local Sorolla't, el certamen s'ha consolidat i s'ha anat ampliant a la resta de la comarca. En una zona amb poc accés a la cultura, el festival esdevé un focus de difusió audiovisual i cinematogràfica. A banda dels films a concurs, hi haurà projeccions en cellers i també un cinepícnic en família, maridatges amb vins i tallers, entre altres. En definitiva, una setmana de cultura per a tots els públics a la Terra Alta.
 

 Quan? Del 31 de juliol al 6 d'agost
 On? Bot i altres poblacions de la Terra Alta
 Més informació al web infcta.com


 

9. DeltaChamber Music Festival: la millor música de cambra al Delta de l'Ebre


“Fantasia” per a la setena edició del DeltaChamber Music Festival. Més dies, moltes novetats i una màgica programació de música de cambra per fer somiar des de les Terres de l'Ebre. La fantasia és una forma de composició del món de la música clàssica i de cambra amb un marcat caràcter improvisatori i fantasiós que no segueix les normes preestablertes, permetent al compositor una expressivitat musical lliure i relaxant les restriccions inherents d’altres formes tradicionals més rígides. El festival proposa un extens programa de concerts de cambra d’altíssima qualitat de la mà d'11 músics de trajectòria internacional, 2 Young Talent i 3 membres del Programa Academy, que es reuniran per viure una residència artística i musical única a les Terres de l’Ebre. 
 

 Quan? Del 25 de juliol al 7 d'agost
 On? Amposta, Ulldecona, Flix, Deltebre i Tortosa
 Més informació al web deltachambermusicfestival.com


 

10. Festival Internacional de Música d'Altafulla: set concerts en un marc incomparable


La Vila Closa d'Altafulla, declarada bé cultural d'interès nacional, és l'antic nucli medieval emmurallat d'aquest municipi del Tarragonès, que data de la segona meitat del segle XI. En el seu interior, la plaça de l'Església és un escenari incomparable per a la celebració del Festival Internacional de Música d'Altafulla, que enguany arriba a la 35a edició. Set concerts on la música de cambra i de veus s'entrecreuen amb altres estils. Hi ha entrades per a un sol concert i també abonaments de quatre i set recitals.
 

 Quan? Del 4 al 24 d'agost
 On? Altafulla (Tarragonès)
 Més informació al web altafulla.cat


Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 


Participació