Crida als agents socials ebrencs per sumar-se a la mobilització per la retirada del monument franquista

L’acte d'este proper dimecres 13 de juliol, ja compta amb el suport d’un gran nombre d’organitzacions sindicals, polítiques i socials del territori en lluita per la memòria democràtica

Detall del monument franquista de Tortosa
Detall del monument franquista de Tortosa | Sílvia Altadill
Aguaita.cat
12 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:16h
El 13dejuliol es tornarà a mostrar el consens socials i polític del territori amb la necessitat de retirar el monumentfranquista de Tortosa i l'aprofundiment en polítiques de memòriademocràtica.

L’acte convocat per la Comissióper a la retirada dels símbolsfranquistesdeTortosa, ja compta amb el suport d’un gran nombre d’organitzacionssindicals, polítiques i socials del territori.

"Malgrat els entrebancs, el monument està sentenciat, i és imprescindible seguir amb la mobilització per tal d’assegurar la seua retirada, anuncia la Comissió.

Una setmana després que el TribunalSuperiordeJustíciadeCatalunya(TSJC) desestimés el recurs de la Generalitat contra les mesurescautelars que ara farà un any van aturar les obres per a la retirada del monumentfranquista de Tortosa, la Comissió per a la retirada dels símbols franquistes insistix en la necessitat de seguir amb la mobilització per tal d’assegurar la retirada del monument.

La Comissió valora molt positivament la feina que s’ha fet els darrers anys - a nivell de ciutat, de territori i de país- per tal de denunciar la permanència d’este monument i avançar cap a la seua retirada. En este sentit, les mesures cautelars imposades pel TSJC només poden representar l’endarreriment d’un fet inevitable. "Seria molt greu que un tribunal pretengués passar per sobre de les polítiques de memòria democràtica consensuades en un Parlament", conclouen.

L’acte del dimecres 13 de juliol tornarà a convertir-se en una mobilització social a favor de la retirada del monument. A dia d’avui, ja es comptaambelsuport de la major part de grups polítics del territori: ERC, Junts, Movem, Comuns o la CUP; també s’hi han adherit els sindicatsCCOO, UGT, CATAC, USTEC, CGT i la Intersidical-CSC; entitats com ÒmniumCultural, l’ANC, DiàsporaEbrenca, VagaFeminista, LGTeBre, DEMD-Ebre o el CasalPopularPanxampla. Els propers dies s'acabaran de confirmar més adhesions.

Amb el lema «Per la memòria, fora monument franquista», l’acte s’iniciarà a les 20h al Passeigdel’Ebre (Ferreries, Tortosa), en front mateix del monument franquista. L’acte comptarà amb l’obraMortalesCunetes, de DavidPintó i JoanValentí. L'obra és un homenatge a les víctimes de la repressió franquista i va rebre els premis Millor Espectacle i Millor Actor a la 24a Mostra de Teatre de Barcelona (2019). A més a més, esta serà la representació número cent de l’obra i la companyia ha volgut celebrar-ho a Tortosa, pel seu valor simbòlic i per donar suport a la lluita per la retirada del monument franquista.

A més, l’acte comptarà amb la intervenció de SòniaCastelló, periodista, docent i membredelGrupDEMD-Ebre, que treballa per la memòriaalsinstituts de les Terresde l’Ebre. L’acte finalitzarà amb els parlaments de la Comissió.

La Comissió per a la retirada dels monuments franquistes fa una crida a les organitzacions socials, polítiques, sindicals del territori a sumar-se a la convocatòria per tal de tornar a mostrar, una vegada més, la unitat de la societat ebrenca en defensa de la memòria democràtica i contra el monument franquista.