El grup Damas de España reivindica la presència de més referents lèsbics i bisexuals en la societat

Tortosa inicia els actes de la Setmana de l'Orgull LGTBIQ+ amb la conferència institucional a càrrec de les membres del grup musical tortosí

Aguaita.cat
28 de juny del 2022
Actualitzat a les 21:02h
Les integrants del grup tortosí Damas de España, després de la conferència LGTBIQ+ a l'Ajuntament de Tortosa
Les integrants del grup tortosí Damas de España, després de la conferència LGTBIQ+ a l'Ajuntament de Tortosa | Cedida
El saló de plens de l'AjuntamentdeTortosa ha acollit, este dimarts a la tarda, la conferència institucional amb motiu de la Setmanadel'OrgullLGTBIQ+. El marc vol mostrar cada any la solemnitat de l'acte, per tal de contribuir més a la normalització del col·lectiu homosexual, bisexual, transgènere i intersexual. Les encarregades de pronunciar la conferència han sigut les membres del grupmusicaldeTortosaDamasdeEspaña. En representació de les quatre integrants, AndreaCanelo ha explicat l'experiència personal que han conegut de més a prop i en la qual han trobat a faltar exemples clars que ajudessen a que les persones LGTBI poguessen sentir-se identificades d'una manera normalitzada: "la gent de la nostra generació, les que passem dels 20 anys, hem crescut sense referents lèsbics ni bisexuals. Molt menys, amb algun referent de persones transgènere o no binàries. I, sovint, quan apareixia el tema als mitjans de comunicació de masses era amb exemples que afegien una càrrega d'estigma social i tòpics negatius, que caricaturitzaven el col·lectiu LGTBIQ+", ha apuntat la portaveu del grup.

Per a superar estes dinàmiques, les integrants del grup consideren que cal seguir avançant per tal de trencar tòpics fent visible esta realitat, i per això reinvidiquen més referents en tots els àmbits de la societat. "En el camp de la música, nosaltres com a Damas de España volem aportar un punt de vista més a esta visibilització, perquè només d'esta manera podrem aplanar el camí a les futures generacions", ha apuntat.

L'alcaldessadeTortosa, MeritxellRoigé, ha tornat a reivindicar "la plena llibertat de totes les persones a estimar i ser estimades tal com vulguen, sense necessitat d'haver de donar cap explicació a ningú ni que ningú els condicione", i ha tornat a denunciar els atacshomòfobs que han tingut lloc recentment, com la pintada de to amenaçador que va aparèixer al pas de vianants al davant de l'escoladeSantLlàtzer, o una suposada agressió per motiu d'orientació sexual que va tindre lloc durant la revetlla de Sant Joan a Deltebre.

En esta mateixa línia, la tinent d'alcalde d'Igualtat i Drets Civils, DolorsBel, ha apuntat que "en un món divers i plural, la cultura del respecte, del tracte igual, i del viure i deixar viure a totes les persones amb llibertat, hauria de ser la normalitat", ha insistit.

Després de la conferència institucional, al llarg de la setmana estan previstos altres actes a la ciutat: dijous, una sessió de contes a la biblioteca Marcel·lí Domingo. Divendres, a partir de les 18 h, la plaça de l'Ajuntament acollirà la Festa de la Diversitat, amb parades de llibres, parades informatives del SAI Tortosa i de l'associació LGTEbre, o un punt lila. La festa culminarà amb el concert que oferiran el grup Damas de España a partir de les 20.30 h.