Els ajuts per rehabilitar habitatges buits en zones rurals exclou la meitat de la Terra Alta

El Consell Comarcal lamenta que no es tingui en compte la casuística de la comarca que més patix el despoblament

Una parella d'avis passegen pels carrers de Caseres
Una parella d'avis passegen pels carrers de Caseres | ACN/ Anna Ferràs
Aguaita.cat
23 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:32h
Cinc dels municipis de la TerraAlta han quedat exclosos del programa de rehabilitaciód'habitatgesbuits per fomentar el repoblament en entornsrurals i de muntanya. Són els cinc pobles que tenen més de mil habitants: HortadeSantJoan, Corberad'Ebre, Gandesa, Batea i el PinelldeBrai. Els municipis de fins a mil habitants s'hi poden acollir, que són els altres set pobles de la comarca, però perquè ho puguin fer els de menys de 3.500 habitants han d'estar inclosos a la llista de "comarques de muntanya" on s'ha exclòs la Terra Alta. Des del ConsellComarcal exigixen que cap dels pobles de la comarca quede fora de la convocatòria tenint en compte que és la que més pateix i patirà el despoblament.

La sorpresa ha estat majúscula a la Terra Alta perquè el Consell Comarcal fa mesos de treball amb la secretaria d'Habitatge per trobar solucions a un dels principals entrebancs per al repoblament a la comarca. El passat 15 de juny es publicaven les bases de la convocatòria dels ajuts del programa de rehabilitació d'edificacions residencials buides per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya. Per ser beneficiari, els propietaris o masovers que assumeixin la rehabilitació d'edificacions residencials buides, públiques o privades, han de tenir els habitatges en municipis de fins a 1.000 habitants –com és el cas de set dels municipis de la Terra Alta- o en municipis d'entre 1.000 i 3.500 habitants que estiguin situats en les comarques de muntanya de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d'Aran.

Que la Terra Alta s'haja exclòs d'esta llista perjudica les cinc poblacions més grans de la comarca. El cas més paradigmàtic és el d'HortadeSantJoan que és un municipi considerat d'alta muntanya i de menys de 3.500 habitants –en té gairebé 1.150-, però no s'hi podrà acollir. "Tenim quatre municipis considerats de muntanya a la comarca, però aquest no hauria de ser el criteri. Haurien de ser de densitat de població, demogràfics i de despoblament -pèrdua i l'envelliment de la població, la renda per càpita o la matriculació escolar, entre d'altres-", ha reivindicat la presidenta NeusSanromà.

L'ens comarcal lamenta que no s'ha tingut en compte la situació de la TerraAlta, el despoblament que pateix i que patirà. Segons projeccions del mateix IDESCAT és una de les poques comarques catalanes que perdrà població en les pròximes dècades. En el futur més immediat, s'augura que el 2033 la Terra Alta podria perdre prop de 200 llars familiars i, en conseqüència, la seva població disminuiria un 9% - per sota dels 12.000 habitants ara mateix-.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta ha avançat que traslladaran la queixa al departament amb qui s'han reunit constantment els últims mesos, primer amb una visita a Barcelona d'una delegació terraltina (al febrer) i després amb una visita del secretari (a l'abril) en la qual es va reunir amb les alcaldies dels dotze pobles. "I posteriorment surt una convocatòria on se'ns exclou per raons que no venen al cas del repoblament i de la rehabilitació d'habitatge", ha remarcat Sanromà.