Esquerra guanya sobre un possible frau de llei en les dedicacions dels regidors de Deltebre

Les dedicacions del 95% de la jornada dels regidors de govern no es poden de considerar dedicacions parcials sinó exclusives

Joan Alginet ha fet pública la sentència que li dóna la raó al grup municipal de Deltebre
Joan Alginet ha fet pública la sentència que li dóna la raó al grup municipal de Deltebre | Cedida
Aguaita.cat
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:28h
El portaveu del grup municipal EsquerraRepublicana - MésDeltebre, JoanAlginet, ha donat a conèixer el contingut de la sentència, emesa pel JutjatdelContenciósAdministratiunúm. 2deTarragona sobre les dedicacions parcials del 95% de vuit regidors de l’equip de govern municipal d’Enlairem Deltebre, i que dóna la raó al recurs presentat per Esquerra.

Alginet ha recordat que al Ple de 4 de juliol de 2019, en el que es va aprovar el repartiment del cartipàs municipal i es van fixar les dedicacions i retribucions dels regidors; “el grup municipal d’Esquerra Republicana vam advertir que possiblement s’estava prenent un acord incorrecte en constatar que vuit regidors i regidores tenien dedicacions parcials d’un 95% de la jornada.”

El portaveu republicà ha recordat que “el 29 de juliol vam presentar un recurs de reposició a l’Acord del Ple, on citàvem una sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, que determinava que tota aquella dedicació que superava el 75% de la jornada s’entenia que podia ser un frau de llei perquè volia encobrir dedicacions exclusives en el format de dedicacions parcials”. La majoria absoluta d’Enlairem va tombar el recurs al Ple municipal del 12 de setembre de 2019.  “Vam insistir que no era una qüestió d’imports econòmics sinó de formalitzar acords en plenari que fossin legals i s’adeqüessin a la Llei de Bases del Règim Local,” ha afirmat Alginet.

Finalitzat este tràmit, al mes de febrer de 2020, el grup d’Esquerra Republicana va presentar un recurs contenciós - administratiu  que en la seva sentència del passat 23 de maig demana deixar sense efectes els acords 1 i 3 del Ple municipal 4 juliol de 2019. El primer en anul·lar  és l’acord sobre la dedicació parcial del 95% de la jornada respecte a determinats càrrecs electes perquè “són realitzats en frau de llei” en tant que “els càrrecs no poden superar una dedicació parcial a partir del 75% i que, per tant, si ho és del 95%, a efectes pràctics, constitueix una dedicació exclusiva.” Ha explicat Alginet.

El segon acord que anul·la fa referència als imports màxims que poden rebre els càrrecs per assistència als òrgans col·legiats de l’Ajuntament, una situació que Alginet ha exemplificat  en el fet que l’alcalde puga tenir una assignació menor per assistències a un òrgan col·legiat que no pas els regidors que també hi van amb competències delegades per ell; la qual cosa es podria entendre com l’encobriment d’una dedicació exclusiva.

“El contingut de la sentència és nítidament clar. Recull les advertències que en diverses ocasions vam fer Esquerra Republicana”. Ha afirmat Alginet que ha dit que “si el govern municipal presentés un recurs crec que no seria oportú perquè seria allargar-ho un any més, amb el que comporta de costos i esforços aquest procediment. El més sensat seria modificar l’acord.”

Per tant, per al regidor republicà afirma que una solució podria ser “que un màxim de cinc regidors i regidores, dels sis que tenen dedicacions parcials del 95% passin a ser exclusives, i l’altre regidor tingui una dedicació parcial inferior al 75% de la jornada.”

En este sentit, Alginet ha recordat que la llei estableix un màxim de cinc dedicacions exclusives, és a dir de més del 75% de la jornada, en el cas de l’Ajuntament de Deltebre, i que durant la legislatura hi ha hagut canvis en el cartipàs del govern municipal amb la substitució de dos regidors. “Curiosament, les noves incorporacions no cobren dedicacions parcials del 95%, sinó que cobren per assistències", ha destacat.

Per acabar el portaveu republicà ha demanat “un gest de sensatesa, que pensin en les butxaques dels ciutadans de Deltebre, en tot el que porten gastat en batalles judicials i l’èxit que han aconseguit  amb aquestes l’equip de govern des que va arribar a l’Ajuntament.”.
 ​