1 de 10

Ulldecona commemora el 800 aniversari de la donació de la Carta Pobla

L’acte de celebració institucional va tenir lloc al Castell i va comptar amb una recreació teatral d’aquell moment per part dels actors i actrius de La Passió d’Ulldecona i Centre Cultural i Recreatiu

Recreació de la signatura de la Carta Pobla d'Ulldecona este dissabte, al Castell | Ajuntament d'Ulldecona
per Aguaita.cat, Ulldecona | 11 d'abril de 2022 a les 18:44 |
Aquest article es va publicar originalment el 11 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui es commemora el 800 aniversari de la donació de la carta pobla d’Ulldecona la Vella, feta i signada l’11 d’abril del 1222. Per este motiu, dissabte al matí va tenir lloc all’acte de celebració institucional d’esta data destacada dins la història de la vila, que va comptar amb una recreació teatral d’aquell moment per part dels actors i actrius de La Passió d’Ulldecona i Centre Cultural i Recreatiu.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, va destacar que “tot i que la història de la nostra vila ve de molt més lluny, com així ho testimonia el nostre ric, variat i valuós patrimoni, històric, arquitectònic i natural entre altres, la data del 1222 té una significació especial perquè és l’oficialització d’Ulldecona com a poble, situat en aquell temps dins les muralles del Castell”. Per aquest motiu, el cicle Patrimònium d’aquest any se centra en la promoció i posada en valor d’aquest símbol del municipi.


Així, Ventura va destacar “el paper de totes aquelles persones de generacions passades, que van treballar i lluitar per construir els fonaments del que avui és el nostre poble. En aquell moment es feia una menció explícita a dos cents laboratores, és a dir, treballadors de la terra. És en aquest sentit que reconeixem avui el paper de tots ells en la història local, són els autèntics protagonistes: els pagesos, els artesans, les seues famílies i els petits poders locals, els quals són els veritables autors de la quotidianitat i de la producció econòmica del passat i present del nostre territori”.

L’alcaldessa va acabar les seues paraules “desitjant que esta part de la nostra història ens serveixi per a afrontar els reptes de present i futur, que no són pocs, i com a experiència de cara als temps que vindran, que segur que no estaran exempts de dificultats”.


Desprès de la representació històrica es va fer una visita guiada que va anar a càrrec del tècnic de patrimoni de l’Ajuntament, Agustí Vericat, i de l’arqueòleg Damià Griñó, que ha dirigit la darrera fase de consolidació i restauració de les estructures històriques del Castell.

 

Participació