El pantà d’Ulldecona frega la cota màxima de vessament

Protecció Civil recomana tancar punts baixos, guals i accessos a la llera a la Sénia, Ulldecona i Alcanar per sobreeiximent de l'embassament

Imatge de l'estat de l'embassament
Imatge de l'estat de l'embassament | ACN
Redacció
23 de març del 2022
Actualitzat a les 20:46h
Ampliació 20:00 hores

Recomanen tancar punts baixos, guals i accessos a la llera a la Sénia, Ulldecona i Alcanar per sobreeiximent de l'embassament

Protecció Civil
ha recomanat el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera als ajuntament de la Sénia, Ulldecona i Alcanar després que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer hagi informat que l'embassament d'Ulldecona està sobreeixint. Alhora, el departament d'emergències del Govern també indica als consistoris que cal avisar les persones que facin activitats a la llera del riu.

A través de Twitter l'Ajuntament d'Ulldecona ha indicat que es preveien vessaments a partir de les vuit del vespre, inicialment de 10 metres cúbics per segon, quantitat que es pot arribar a duplicar. El consistori indica que no són previsibles afectacions significatives però demana màxima precaució.
 

Imatge de l'estat de l'embassament. Foto: Manolita Sanchez

 

16:00 hores

Les pluges de les últimes hores han fet pujar de forma molt precipitada la cota d’aigua de l’embassament d’Ulldecona fins al punt que, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, este dimecres a migdia la làmina d’aigua es troba a només mig metre de la cota de vessament per sobreeixidor. Davant esta situació, el departament d'Interior espera “que en les properes hores hi haja desembassaments sense afectacions significatives”, segons apunta en un comunicat, i recomana als ajuntaments d'Ulldecona, Alcanar i la Sénia que prenguen "les mesures pertinents". 

L’embassament d’Ulldecona té una capacitat d’11 hectòmetres cúbics, i just abans d’este temporal es trobava a només 2 hm3 i escaig d’aigua embassada. Una dada que dóna idea de la rapidesa amb què s’ha omplert, degut en bona part a la intensitat de les precipitacions sobre el massís del Port, que en la seua vessant sud hi té barrancs que hi desemboquen.

Amb tot, l’Ajuntament d’Ulldecona ha llençat una recomanació al veïnat dels municipis que toquen el riu Sénia, especialment al Barri Castell i Molí de l’Om, Sant Joan del Pas i Els Rajolars, per tal que prenguen les mesures de precaució pertinents i eviten activitats a la vora del riu. Així mateix, ha prohibit circular pels punts baixos, guals i accessos a la llera.