L'Ajuntament de Flix inicia l'expropiació forçosa d'uns terrenys del bisbat per fer el nou CAP

L'alcalde lamenta que els gestors de la diòcesi de Tortosa no hagin volgut negociar ni escoltar cap oferta de compra

per Aguaita.cat, Flix, Ribera d'Ebre | 5 de gener de 2022 a les 11:34 |
Part del terreny on s’edificarà el nou Centre d’Atenció Primària de Flix | Ajuntament de Flix
L'Ajuntament de Flix ha iniciat el procés d'expropiació forçosa d'uns terrenys propietat del bisbat de Tortosa per poder construir el nou Centre d'Atenció Primària (CAP) de la població. Després de descartar amb el Departament de Salut la reforma de les actuals instal·lacions, el govern municipal va optar per situar el nou CAP en una zona més cèntrica del nucli urbà, aprofitant l'espai destinat a equipaments que ocupen els dos immobles disponibles de titularitat municipal i el solar contigu de propietat eclesiàstica. La negativa dels gestors diocesans a escoltar cap oferta, segons ha lamentat l'alcalde, Francesc Barbero, ha acabat precipitant el procediment. El bisbat ha declinat pronunciar-se al respecte.
El ple del 27 de desembre passat va aprovar per unanimitat l'expedient d'expropiació forçosa de dos propietats del bisbat que es posaran a disposició del Departament de Salut perquè iniciï la redacció del projecte. Es tracta d'un solar de 1.076,44 metres quadrats conegut com a l'Hort del Capellà, un descampat utilitzat actualment com a aparcament públic. També s'inclou un altra propietat de 68,69 metres quadrats, la primera franja d'un espai de magatzems adjunts que el bisbat lloga com aparcament privat. El Servei d'Expropiacions de la Diputació de Tarragona s'encarregarà d'executar el procediment.


Segons Barbero, el consistori ha hagut d'optar per aquesta via davant del "carreró sense sortida" en que s'havia convertit l'intent d'obrir negociacions per la compra dels terrenys, en marxa des del març passat, amb els responsables diocesans. "No vam arribar a plantejar contraprestació econòmica. La posició del bisbat i la parròquia va ser de no vendre d'entrada. Després d'uns mesos d'intentar desbloquejar l'assumpte hem incoat l'expedient d'expropiació forçosa. Les administracions tenim els mecanismes legals pertinents perquè un privat no pugui obstaculitzar un projecte d'interès públic com aquest", ha justificat.

La proposta de construir el nou CAP en este espai va sorgir este  2021 passat després de desestimar, d'acord amb el Departament de Salut, la reforma integral de l'actual equipament i optar per construir-ne un de nou. En la decisió va pesar, segons l'alcalde, la manca d'espai de les instal·lacions actuals, les patologies arquitectòniques aparegudes i una situació allunyada del centre.


Va ser llavors quan el consistori va plantejar una nova ubicació utilitzant els espais urbans disponibles de la seva titularitat i qualificats urbanísticament per poder acollir equipaments assistencials i sanitaris: la casa del metge i la casa del secretari. Els solars que ocupen els dos edificis, que hauran de fer enderrocats, ocupen però poc més de 400 metres quadrats. Una superfície insuficient que resoldria la incorporació de l'Hort del Capellà, uns terrenys adjacents que el planejament també va reservar fa més de 30 anys per a la construcció d'aquest tipus d'equipaments i sense opció a desenvolupar-hi activitats privades.

Addicionalment, segons Barbero, la construcció del nou CAP en aquest espai ha de permetre aproximar l'equipament al centre de la població, reduint substancialment la distància al qual es troba l'actual. Al mateix temps, afegeix, ha de possibilitar donar una "solució urbanística" a un solar cèntric que actualment ofereix una imatge "desendreçada", revitalitzant des del punt de vista comercial i d'usos.

 

Participació