Rufián titlla "d'excrement franquista" el monument de l'Ebre de Tortosa

El portaveu d'ERC diu que la llei de memòria històrica reflecteix "l'actitud covarda" de PSOE i Unidas Podemos contra el franquisme

per Aguaita.cat, Tortosa | 15 d'octubre de 2021 a les 14:00 |
Una imatge d'arxiu del monument franquista de Tortosa | ACN
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, s'ha posicionat sobre la nova llei de memòria històrica davant del monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa, expressant que és "una autèntica vergonya" que el desmantellament del monòlit ebrenc que ha titllat "d'excrement franquista", hagi estat paralitzat per plataformes "filofeixistes" que tenen el suport d'una jutgessa. El portaveu republicà ha lamentat "l'actitud covarda" de PSOE i Unidas Podemos per "ser incapaços" de qualificar d'il·legal el règim franquista, sorgit d'un cop d'estat, en la nova llei de memòria democràtica que ara es tramitarà com a projecte de llei –en substitució de la de 2007-. Rufián ha lamentat que el text parli "de manera molt suau" d'eliminar els monuments i vestigis del règim.

Gabriel Rufián ha lamentat que el govern espanyol, que presumeix de ser "el més progressista de la història", sigui "incapaç" de qualificar d'il·legal el règim sorgit del cop d'estat de 1936. El portaveu d'ERC al Congrés ha recordat que han passat 76 anys des que ho va fer l'ONU i ha qüestionat l'actitud de PSOE i Unidas Podemos per no incloure-ho a la nova llei de memòria històrica. "La pregunta no és per què nosaltres estem en contra d'esta llei si no per què ells són tan covards", ha dit.


Rufiàn també ha criticat que 81 anys després de l'afusellament del president Lluís Companys, cap govern espanyol hagi demanat perdó. "Si el teu patriotisme va en contra del perdó, no estàs defensant una pàtria i una història comunes, sinó un ring on barallar-se", ha remarcat. "Entenem que la dreta i la ultradreta no vol passat perquè l'avergonyeix, però no s'entén l'actitud de la suposada esquerra espanyola", ha afegit.

Excrement franquista


Rufián ha fet estes declaracions a Tortosa, davant del monument franquista de l'Ebre que ha qualificat de "símbol de la vergonya" i "d'excrement franquista". Ha lamentat que el seu desmantellament, impulsat "amb valentia" per l'exconsellera de Justícia, Ester Capella, estigui paralitzat per plataformes "filofeixistes" amb la col·laboració de la judicatura i que es vulnerin "els drets dels antifeixistes i la memòria de tantíssima gent que es va deixar la vida en esta terra".

També ha lamentat "l'actitud sibil·lina i ambigua" d'alguns partits polítics amb el monòlit franquista. "Si aquí passegés un republicà que es va deixar la vida fa 90 anys, es tornaria a morir si veiés el què hi ha al mig del riu", ha dit Rufián. El diputat republicà ha assegurat que la lluita contra el feixisme "no és passat, sinó present" mentre hi hagi diputats al Congrés que són "hereus" de les idees "que van provocar tant patiment". "El principal problema és que mentre a Nuremberg es jutjava a nazis, aquí s'afusellaven republicans, i quan a París es feien homenatges a la novena republicana, aquí es trencava el coll a Puig Antich", ha recordat.

Guerra judicial contra idees i partits


Per a Rufián, el rebuig dels avals i l'embargament de béns als excàrrecs per l'acció exterior del procés és "una més" de la justícia espanyola "que va contra tots". "Vam avisar que 'l'a por ellos' era un 'a por todos' i s'ha demostrat", ha dit en referència a la causa d'Alberto Rodríguez, número 3 de Unidas Podemos. El diputat ha insistit que hi ha un "VIP State" que "ha declarat la guerra a certes idees i partits, més enllà de l'independentisme" i que seguirà, amb "el silenci còmplice" del govern espanyol, fins que no se li planti cara "de manera ordenada i real".

D'altra banda, el portaveu republicà ha defensat la negociació dels pressupostos generals per ser "útils" i "millorar la vida dels catalans". "Els pressupostos són una oportunitat per fer-ho i això no ens fa menys independentistes. Ens volem fer càrrec de la realitat i del mentrestant", ha assegurat.

 

Participació