El Govern revisarà els criteris d'urbanització per evitar episodis com el d'Alcanar

El vicepresident Jordi Puigneró anuncia que els pescadors de les Cases podran tornar a l'activitat dilluns

per Aguaita.cat, Les Cases d'Alcanar | 3 de setembre de 2021 a les 13:46 |
Pla general del Vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern, Jordi Puigneró, i l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, durant la visita per conèixer les conseqüències dels aiguats. | Jordi Marsal / ACN
El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha assegurat que el Govern revisarà els criteris d'urbanització en lleres i cursos fluvials per evitar que episodis de destrosses per aiguats com els patits aquesta setmana al Montsià. En una visita a la façana fluvial i el port de les Cases d'Alcanar, un dels punts més castigats, Puigneró ha recordat que la construcció massiva en estos espais i prop de la costa és una herència de plans urbanístics del passat i ha exhortat a actuar en l'actual context de canvi climàtic, valorant bé les afectacions sobre el patrimoni. Segons preveu, les tasques de neteja de les aigües interiors del port han de permetre que els pescadors de les Cases puguen reprendre dilluns la seua activitat.
"Començarem a revisar no només aquí, sinó zones on tenim aquest tipus de situacions", ha anunciat el també conseller de Polítiques Digitals i Territori des del port de les Cases. A partir d'esta revisió, ha apuntat, es decidiran "actuacions" que puguin minimitzar l'impacte d'episodis d'aiguats com el d'esta setmana.


Conscient, però, que esta revisió podria afectar directament interessos patrimonials públics i particulars, ha apel·lat a "valorar bé" estes mesures i no posar-les en pràctica "a la lleugera". Segons ha recordat Puigneró, la massificació urbanística en zones afectades per cursos d'aigua o la costa "ve de molts anys enrere". Amb tot, ha advertit que davant la magnitud del canvi climàtic "estem obligats a prendre decisions no només per ajudar i lluitar, sinó també per evitar prevenir les conseqüències".

Durant la seva visita a les Cases d'Alcanar, el vicepresident ha avançat que, un cop ja operatives les principals infraestructures de transports i comunicacions, els pescadors podrien tornar a la feina aquest dilluns, un cop Ports hagi completat la neteja de les aigües interiors del recinte portuari, que van rebre una gran quantitat de fang, residus i objectes, fins i tot vehicles. Per contra, ha admès que la recuperació de la zona de la façana marítima, on diversos restaurants tenien instal·lacions cobertes, s'allargarà més temps davant la necessitat de retirar aquestes instal·lacions i reposar-les.


D'altra banda, Puigneró ha evitat donar cap xifra sobre el balanç de danys que ha deixat l'episodi d'aiguats al Montsià. Ha reiterat, en la línia del que va anunciar aquest dijous el president, Pere Aragonès, que el Govern estudiarà sol·licitar la zona catastròfica un cop s'hagin valorat les afectacions.

 

Participació