Tortosa incorpora la plaça de l'Ajuntament i de la catedral com a nous espais de les festes de la Cinta

Sopa de Cabra, Blaumut i Dàmaris Gelabert o El Pot Petit són alguns dels concerts que es podran gaudir, del 2 al 6 de setembre

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del regidor de Festes, Domingo Tomàs, la reina de la Cinta 2021, Júlia Aragón, i Marta Viladrich, autora del cartell d'enguany.
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del regidor de Festes, Domingo Tomàs, la reina de la Cinta 2021, Júlia Aragón, i Marta Viladrich, autora del cartell d'enguany. | Cedida
Aguaita.cat
13 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:35h
Tortosa ja té programa per a les festes majors de la Cinta, del 2 al 6 de setembre. Tot i que no seran unes festes que segueixin l'esquema habitual, l'alcaldessa, Meritxell Roigé, detallava que "hem fet tot el possible per organitzar el màxim d'actes, sempre que fossen compatibles amb les mesures de prevenció vigents". Això ha portat a haver de transformar-ne alguns: caldrà anar a recollir el panoli a diversos punts estàtics; s'habilitaran equipaments a tots els barris perquè les entitats puguin portar-hi aliments i material escolar a l'ofrena; o el del correfoc, que se substituirà per una exhibició d'encesa de carretilles a la plaça de Sant Joan, amb accés de públic limitat. Les festes de la Cinta 2021 també serviran per a estrenar dos espais que, a partir d'ara, acolliran diverses activitats a la ciutat: la plaça de l'Ajuntament i la de la catedral.

Les pubilles centraran el primer acte de la festa, el de proclamació, que s'avançarà al dissabte 28 d'agost. Enguany, l'alcaldessa de Tortosa ha confiat el pregó a Estrella Martínez, directora d'Infermeria de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. Meritxell Roigé explicava que "d'esta manera fem un reconeixement a la important tasca que han desenvolupat i segueixen desenvolupant el món sanitari per fer front a les conseqüències de la pandèmia". Ateses les restriccions vigents, totes les activitats es duran a terme amb el públic assegut i amb entrada prèvia, encara que la majoria dels esdeveniments seran gratuïts.

En l'apartat musical, el concert de Sopa de Cabra previst pel divendres 3 tindrà lloc al velòdrom de l'estadi. El concert tindrà caràcter solidari i el donatiu mínim de tres euros de les entrades, que es podran comprar a partir del dilluns 16 a Ebreticket.cat, anirà en benefici del projecte Emma. Al mateix recinte de l'estadi tindrà lloc també l'actuació de Blaumut, diumenge 5 amb entrada gratuïta, malgrat que serà necessari disposar de seient reservat de la mateixa manera que a la resta d'actes. Encara està previst un concert més, el del grup tortosí Elma, dissabte 4 al parc Teodor Gonzàlez. Quant a les orquestres, actuaran al llarg de les festes la Pennsylvania, la Cimarrón i els Junior's, així com hi haurà un concert dels Quicos, una Festa Imagina Ràdio Alternativa i el tradicional concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa. Per a les xiquetes i xiquets, s'ha programat també un concert de Dàmaris Gelabert, un del Pot Petit, i un altre del grup infantil CLAP, sorgit de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa.

Pel que fa a altres actes tradicionals, la caminada solidària "Mai Caminareu Sols" manté l'estructura de l'any passat; la missa estacional es farà a la catedral, amb capacitat limitada; i el castell de focs artificials clourà el programa la nit del dilluns 6, quan acabi el concert dels Quicos. Entre altres activitats, també hi haurà les actuacions de l'Ebre Terra de Vent així com un ban cavalcada estàtic, el dissabte 4, que servirà per a presentar els nous gegantons de Tortosa.

El cartell
Marta Viladrich és l'autora del cartell d'enguany, dissenyat per donar protagonisme a les pubilles, agafant com a referent visual les faldetes de colors que les representants de les entitats socials, culturals i esportives de la ciutat llueixen amb el vestit tradicional de pagesa en els actes solemnes. L'autora ha detallat que, d'esta manera, ha volgut unir dos característiques dels temps que estem vivint: "amb les tonalitats de colors que denoten les ganes de sortir a xalar, i amb l'ordre, que remarca que les circumstàncies actuals requereixen una celebració racional", apuntava Viladrich, i que evoca la distribució de cadires situades a distància que es viu a tots els actes programats durant estos mesos.