Una exposició recorda els 50 anys del Concurs de Vestits de Paper d'Amposta

La mostra 'Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de Paper d'Amposta' s'inaugura este divendres, 9 de juliol, al Museu de les Terres de l'Ebre

per Aguaita.cat, Amposta, Catalunya | 8 de juliol de 2021 a les 12:13 |
Alguns dels vestits que es poden veure a la mostra del Museu de les Terres de l'Ebre. | Cedida
El Concurs de Vestits de Paper d'Amposta celebraria, este 2021, el seu cinquantè aniversari. Una data memorable d'un dels esdeveniments més populars de la ciutat, per això l'Ajuntament i el Museu de les Terres de l'Ebre han organitzat 'Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de Paper d'Amposta', una exposició que compta amb la col·laboració del Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona, i que es podrà veure a la Sala d'exposicions del Museu de les Terres de l'Ebre del 9 de juliol al 3 d'octubre.

L'exposició girarà entorn la història del Concurs de Vestits de Paper d'Amposta, des del 1971, quan es va realitzar la seva primera edició, fins al 2019, quan es va celebrar la darrera, i dona a conèixer, des de diferents perspectives, el treball artístic i artesanal de més d'una vuitantena de modistes, modistos, cosidores i ajudants que han participat en alguna de les cinquanta edicions del Concurs.


L'exposició aplega una important mostra de vestits confeccionats íntegrament en paper, bé sigui nou o reciclat, molts dels quals han estat premiats, en una de les quatre categories: Moda Actual, Vestits d'Època, Vestit de Fantasia i Moda infantil. Vestits que mostren els coneixements tècnics i la destresa manual de qui els confecciona, qualitats a les quals cal sumar talent artístic, imaginació, creativitat.

L'exposició explica també els antecedents històrics del Concurs, lligats als actes lúdics i festius que antigament es desenvolupaven a Amposta durant la diada de santa Llúcia, que és encara avui la patrona dels oficis que fixen la vista, especialment aquells que usen una agulla. Entre aquests actes festiu destacava el "Concurso de Mis Modistilla", de confecció tèxtil. El 1971 es va convocar la primera edició del Concurs de vestits de paper.


Treball artesanal


Cadascuna de les peces exposades és fruit d'un treball minuciós i exclusiu, molt delicat perquè el paper és fràgil i s'esgarra i es malmet amb facilitat; en el que s'esmercen moltes hores, que els artesans i artesanes del paper retallen d'altres possibles activitats, individuals i familiars. Hi han desfilat més de 2.700 vestits i una sola granota de pantalons curts el 2013 es va emprar més d'un quilòmetre i mig de fil fet de paper, uns 1.650 metres.

Cada vestit i els complements que l'acompanyen, tot fet en paper, s'adapten a la model o el model que, després de moltes proves, els llueix en públic, davant del jurat i dels mitjans de comunicació, en una única ocasió: la desfilada anual per la passarel·la del Concurs, on cada any un jurat diferent atorga els premis les millors i més originals confeccions de cada categoria.

 

Participació