Els camions desviats de l'N-340, les sentències del Castor, la granota toro o la liquidació d'Agrofruit, entre els temes destacats del 2018

Un camió arribant al punt de control dels mossos a la N-340 a Amposta.
Un camió arribant al punt de control dels mossos a la N-340 a Amposta. | ACN
Redacció
31 de desembre del 2019
Actualitzat a les 11:46h
A principis de setembre els camions dixaven de circular pel tram ebrenc de l'N-340 i eren desviats ja obligatòriament per l'AP-7 després de l'aprovació de les bonificacions parcials dels peatges. Este ha estat un dels temes destacats de l'any a les Terres de l'Ebre, juntament amb les sentències del Tribunal Suprem que obliguen a retornar els pagaments del projecte Castor carregats a la factura del gas. Durant el 2018, a més, la granota toro, un nou invasor, ha aparegut al delta de l'Ebre i les llevantades de l'octubre han dixat nombrosos danys al territori. La PDE ha celebrat el seu divuitè aniversari preparant-se per fer front a les amenaces de nous tipus de transvasament i s'han complert 80 anys de la batalla de l'Ebre.

24 de gener: L’entitat social Salvem Lo Montsià denuncia l’espoli d’oliveres monumentals després que l’empresa Cultius Ponç se n’endugués desenes d’una finca comprada a Ulldecona. Els ecologistes exigixen responsabilitats a la Generalitat perquè, malgrat la proposició de llei presentada pel PSC al Parlament, encara no s'ha aprovat una normativa que protegisca este patrimoni natural de l'espoli, com la que està vigent al País Valencià.
 

Meritxell Roigé amb Ferran Bel després del ple on ha pres possessió com a alcaldessa de Tortosa. Foto: ACN


8 i 10 de febrer: Ferran Bel abandona al febrer l’alcaldia de Tortosa després de gairebé onze anys. Dixa de presidir el consistori per incompatibilitat de càrrecs, com a diputat al Congrés de Diputats i com a membre de l'executiva nacional del PDeCAT. Meritxell Roigé pren el relleu pocs dies després convertint-se en la primera alcaldessa de la història de Tortosa. 

27 de febrer: El grup ciutadà Cas Castor presenta una querella a l'Audiència Nacional contra Florentino Pérez i diversos exministres per suposada prevaricació, frau i malversació en l'aprovació i construcció del fracassat projecte de magatzem de gas submarí. Tot i que acaba sent arxivada, el Tribunal Suprem sentencia el retorn dels pagaments carregats a la factura del gas dels consumidors per finançar la indemnització i el manteniment de les instal·lacions, donant la raó a la patronal catalana CECOT i al Govern.

13 de juliol: Després que, finalment, representants de l'empresa pública Tragsa es traslladessen el març passat a Flix per ultimar els preparatius de la represa de la descontaminació del pantà, l'Ajuntament exigix a la Generalitat garanties en el control de la qualitat de l'aire durant les obres. Les actuacions s'havien d'iniciar este desembre. El consistori espera també que es materialitze la normativa per desenvolupar els incentius a les empreses i atreure activitat industrial al municipi.

27 de març: Unes 200 persones, sota la consigna dels CDR del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, tallen la frontera sud, tant l'N-340 com l'AP-7, durant diverses hores. Els talls de l'autopista es repetixen a final d'any a l'Ampolla. 

12 de maig: Moren tres persones en estavellar-se una avioneta a Vinebre. Les víctimes, de nacionalitat alemanya, havien sortit de l'aeroport portuguès de Tires-Cascais i es dirigien a Reus. 

6 de juliol: Es detecten els primer capgrossos de granota toro al delta de l’Ebre, la primera vegada que es reproduïx a l’Estat. En poques setmanes s’havien confinat gairebé un miler de capgrossos en una zona de llacunes. 

2 de setembre:Els Mossos d'Esquadra comencen a desviar els camions del tram ebrenc de l'N-340 i són obligats a circular per l'autopista AP-7, després de l'aprovació de les bonificacions parcials. Els transportistes es queixen per l'increment de costos i els negocis a peu de carretera avisen que la mesura els deixa en una situació delicada. L'11 de juliol, el moviment veïnal per una AP-7 gratuïta celebra els 200 talls a l’N-340 amb un acte de record també als 40 anys de la tragèdia del Càmping dels Alfacs.
 

Pla conjunt dels activistes de la PDE i el dissenyador Hernan amb la nova imatge del nus per commemora l'aniversari. Foto: ACN



16 de setembre: El moviment antitransvasista ha commemorat 18 anys de lluita amb un programa d’actes que encara s’allargaran l’any vinent. S’han impulsat debats, exposicions i actes lúdics de tot tipus fins ben entrat el mes de març per commemorar els divuit anys de lluita per defensar el futur de les Terres de l'Ebre a partir de la nova cultura de l'aigua, tant al carrer com a les institucions, des del mateix territori o des de Brussel·les. 

18 i 19 d'octubre: Després d'un hivern i un estiu amb rècord de temperatures càlides, les fortes llevantades de la tardor dixen acumulacions de precipitació inèdites i ocasionen danys importants en infraestructures, propietats i conreus, especialment a Alcanar i diversos pobles del Montsià.

13 de novembre: Agrofruit, la que havia estat primera empresa catalana d'exportació de cítrics, tanca portes. La societat, que no pot fer front als deutes amb proveïdors i creditors, entra en procés de liquidació.

16 de novembre: Celebracions del 80è aniversari de la batalla de l'Ebre. Durant l'any, s'organitzen un congrés internacional, recreacions històriques i homenatges arreu del territori.