La guia dels llibres ebrencs per Sant Jordi'24

Una trentena de títols en este recull de la creació literària ebrenca dels últims mesos

Recull d'algunes de les portades dels llibres ebrencs.
Recull d'algunes de les portades dels llibres ebrencs.
Aguaita.cat
22 d'abril del 2024
Actualitzat el 23 d'abril a les 15:01h

Quedem poques hores per a la festa literària de l'any. La diada de Sant Jordi ens convida a submergir-nos en una multitud de propostes, de ficció, històriques, biogràfiques, contes...ha arribat en moment de remenar entre paradetes de llibres i buscar allò que ens apetisca llegir o regalar. Us ajudem a tenir informació prèvia de què han publicat els autors ebrencs o en relació a les Terres de l'Ebre en els últims mesos. 

Ficció

Isòsceles / Marta Sans
Obra guanyadora del 26è Premi de Narrativa Terra de Fang de Deltebre
Quin és el pes de la família en la vida d’una persona? Quin és el preu que volem pagar per tal d’explorar els confins de la nostra existència? La protagonista d’Isòsceles s’embarca en un nou camí fugint d’un present hostil, a la recerca d’una identitat que creu perduda. Mentre confronta els fantasmes del passat, explorarà la més profunda solitud i enllaçarà diferents vides que li faran descobrir els límits del desig i de la seua pròpia fragilitat. 

El soroll de les absències / Fàtima Beltran Curto
En Joan i la Sílvia decideixen celebrar el seu quart aniversari com a parella amb una escapada de cap de setmana a terres del Delta de l'Ebre i així intentar salvar una relació que sembla no estar passant pel seu millor moment. Allà hi trobaran a la Rosa, l'amfitriona de la casa rural on s'allotgen, un personatge curiós amb un passat clarobscur. Tot i la diferència generacional i de mons de què procedeixen, la mestressa de la casa i la jove hoste es faran confidents en conèixer el que és sentir-se traïdes per la parella. El soroll de les absències és una novel·la narrada en dues línies temporals marcades per la vida de la Sílvia i la Rosa. Dues històries immenses de dues dones que s'han trobat per mostrar-se les ferides, compartir idees de feminisme i de no maternitat, i demostrar la capacitat de resiliència. Un gir inesperat farà recapacitar les protagonistes i el lector per reflexionar sobre les dues cares d'una mateixa moneda. La infidelitat.

A casa teníem un himne / Maria Climent
La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, treballa moltes hores a l’hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga, una mica més jove, és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, té la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n i encara busca el seu lloc al món. I la mare de totes dues, l’Erne, ja fa més de quinze anys que va instal·lar-se a Itàlia i ha construït una vida nova allà, deixant enrere la vida al poble i les seves dues filles, que no l’hi perdonen. Però quan la Remei arrossega la Marga fins al cor de la Toscana perquè necessita un refugi, i unes quantes solucions, aquestes tres dones distanciades i diferents, amb aspiracions i experiències tan dispars, hauran d’aprendre a entendre’s i a comunicar-se, i lluitaran per retrobar-se després que es desveli un secret familiar que va marcar definitivament la vida de totes tres. Amb la delicadesa narrativa i el sentit de l’humor agredolç de Gina, que va seduir milers de lectors, A casa teníem un himne explora els secrets familiars, les tries vitals i les oportunitats perdudes.

El viatge dels novençans | Manel Ollé
Un terrabastall, una desfeta, una tragèdia… la guerra civil, i mai direm que la guerra és civilitzada; significà la fi de moltes coses i el principi de la fi de moltes altres. Vides esquerdades, esperances impossibles, somnis estroncats, capgirats, eliminats, arrabassats per l’egoisme, per la supèrbia, per la vanitat, pel fanatisme més absurd i perillós, aquell en el qual un home es pensa que té la raó absoluta i que ha d’imposar-la, siga com siga, als altres. Hi ha, però, bona gent, gent honesta que es resistirà com puga al bàrbar i a la barbàrie. 

Gerard Vergés.Tretze biografies imperfectes / Gerard Vergés

Quan Gerard Verges (1931-2014) va guanyar el premi Josep Pla l’any 1985 amb 'Tretze biografies imperfectes', va confessar que se sentiria molt feliç si el llibre aconseguia salvar algú del tedi o de la soledat. Quines vides poden fer-ho, això? I, sobretot, com cal contar-les? Aquí llegim tretze biografies radicalment originals, on les especulacions sobre els orígens de Shakespeare es mesclen amb les desventures viscudes per la Circe homerica o amb l’oblit a què estan condemnats bandolers i músics que van flirtejar amb la posteritat. Entremig, autobiografia, historia del país, crítica literària, i un estil únic en la nostra literatura, alhora irònic, poètic i erudit. Feia anys que calia reeditar aquesta obra, i ara es fa amb una catorzena biografia, a mans de Joan Todó, tan imperfecta com les que va signar el mateix Verges.

Amor sense món / Miquel Esteve
Com poden estimar-se una sensible intel·lectual jueva i un professor de màxim prestigi que va militar al partit de Hitler? Marcada sempre per una angoixant tensió, la relació entre Arendt i Heidegger evoluciona de manera tempestuosa i es converteix en un exemple d'amor espiritual i filosòfic que va més enllà de vincles terrenals: amor sense món. Miquel Esteve ha aconseguit plasmar una de les històries d'amor més increïbles, contradictòries i apassionades de l'últim segle, encara avui sorprenentment oblidada, que avança amb el teló de fons d'uns episodis crucials que marcaran per sempre l'esdevenir de la humanitat. Una lectura ideal per a endinsar-se en la vida i l'obra de dos intel·lectuals claus per a entendre el món contemporani.

Espècies invasores | Marc Bolet
Premi de Narrativa Breu Ciutat d’Amposta
La vida de la família Matamoros es trasbalsa quan una allau de caravanes plenes de turistes envaeix el Delta de l’Ebre. Aquest sotrac farà aflorar rancúnies enquistades, pors i contradiccions entre els seus  membres: el retorn d’una filla a casa, un embaràs no desitjat, la fòbia als immigrants, l’inici d’una malaltia com l’alzheimer o la dèria d’un fill per fer que el seu pare se senti orgullós d’ell abans que sigui massa tard. Una història plena de petites històries en què els dilemes morals envaixen de ple els protagonistes i s’acaben convertint en espècies invasores de les seves vides.

Autoreflexions d’animals clandestins. Testimonis de noves espècies ebrenques | Albert Curto

Com a societat humana tenim molt clar, pel propi coneixement de l’entorn natural i pels  nostres interessos econòmics, els perjudicis que comporten les espècies d’animals nouvingudes, les que anomenem espècies invasores. Però, i si poguéssim saber com se senten i què pensen de nosaltres? Certament, es tracta de pura ficció. Això és el que presentem en aquest opuscle, una fabulació distesa i humorística: les autoreflexions d’onze espècies que s’han assentat en els darrers anys a les Terres de l’Ebre. La fantasia dels seus comentaris ens ajuda a poder-nos acostar a les seves característiques i, de passada, ens invita a reflexionar, també a nosaltres: un exercici mental del tot recomanable.

Rondalla del mal pas / Isabel Jordà Cabacés

XXXV Premi de narrativa Vila d’Ascó. Toni de Lilo és un trapella de la vila riberenca d'Ascó de finals del segle XIX, a qui li agrada vagarejar vora el riu Ebre i fer juguesques de tot tipus. Son pare i mossèn Cilici miren d'adreçar-lo, però el seu temperament ho impedeix. Malgrat que ha de deixar enrere l'amor, accepta treballar per a un ambiciós aristòcrata barceloní que ha sentit a parlar molt de la seva audàcia. Quan l'obliga a actuar per damunt de la seva consciència, tot canvia. Per sort, el Toni ha descobert noves maneres de fer diners. És una història d'acció, enginy i passió, narrada amb un estil directe, amb la parla pròpia de la Ribera d'Ebre i en la qual el lector trobarà costums i tradicions de l'època.

La número 25 / Bernat Navarro

Premi Literari Sebastià Juan Arbó. Tortosa, segle XIX. Durant la Guerra dels Set Anys, més enllà de la contesa, alguna cosa te a veure amb la vida privada d'una senyora de la noblesa valenciana del segle XVII, que amona als carlins, fins i tot per sobre de les disputes al camp de batalla. Que va passar? Per què preocupa la vida d'una senyora que va morir dos segles abans? Una novel·la amb personatges reals, narrada a través de correspondencia, que posa en valor els fets que van tenir lloc durant la primera guerra carlina a les Terres de l'Ebre i a València.

No ficció

Terres de l’Ebre, reserva de la biosfera / Diversos autors
Aquest llibre és un atles de les Terres de l’Ebre i de la Reserva de la Biosfera, que aplegués les quatre comarques meridionals de Catalunya (el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i
la Terra Alta) i on es mostrés el conjunt del territori des d’un altre enfocament, amb fotografies del territori d’una gran bellesa i una cartografia diversa. Un llibre de lectura
fàcil, divulgatiu, de consulta per a la major part del públic. És un viatge instructiu i encisador per les nostres Terres de l’Ebre.

Vida a l'Ebre / Vicent Pellicer

Tota l'exquisidesa natural de l'Ebre a través de fotografies vives, esplèndides i poètiques. «Lo riu és el símbol de tot un territori, d'una part essencial del nostre país. I ho és perquè és entorn a ell que s'hi desenvolupa la vida. És aigua per als conreus, és un canal de navegació fluvial, és patrimoni natural, és el centre de tot un ecosistema, és paisatge i experiències, és motor de desenvolupament econòmic. Més encara, influeix en la cultura i en la vertebració social, tot generant una identitat territorial singular.»

Breu història del territori de la diòcesi de Tortosa / Ferran Grau
En aquest llibre trobareu una aproximació històrica, que comprèn des de la prehistòria fins a l’actualitat, sobretot del territori que conforma l’actual diòcesi tortosina, però també amb referències ineludibles a l’espai més ampli que abastava en el passat. Es tracta d’un llibre amb voluntat divulgativa que ha begut de les moltes i molt interessants recerques
que hi ha al mercat. A partir del coneixement científic d’aquests treballs s’ha fet una mena de “transposició divulgativa” per convertir-lo justament en un coneixement divulgatiu i engrescador.

Paüls. Guerra i Maquis al Port / Andreu Caralt
un exercici de microhistòria que ens ajuda a entendre la complexitat del nostre passat i alhora, un volum que contribuïx a fer justícia i reparació per a totes aquelles persones que en silenci van haver de resistir l'assenyalament i la repressió durant el franquisme.

Viatge al cor de l’infern / Ramon Breu Panyella

El protagonista d'aquest llibre és en Joan Martí Pons (1894-1945), alcalde republicà de Xerta (Baix Ebre) i lluitador antifranquista, confinat primer al camp de Vernet de l'Arieja (França) i, més tard, conduït en l'anomenat Tren Fantasma o de la Mort, al lager nazi de Dachau, model del sistema de camps de proves dels mètodes de reclusió i extermini que s'estendrien per diferents punts del centre d'Europa durant els anys de la Segona Guerra Mundial. Les cartes que envià des del seu captiveri durant els anys 1943 i 1944 han estat el punt de partida d'aquest llibre de reconstrucció històrica i que conté també, necessàriament, elements ficcionals. 

Terres de l’Ebre, històries del sud | Roc Salvadó
Terres creuades per un riu que ens migparteix i ens ajunta i que, en definitiva, gràcies a la sensibilitat d’Arbó, ens ha acabat donant el nom de terra i aigua de l’Ebre. Però, també un país d’encontre amb els pobles aragonesos i valencians que ens envolten, amb un parlar semblant, aplegat en el tortosí, i amb uns forts llaços històrics. Unes terres molt per sobre d’artificioses divisions administratives i en tradicional relació mercès a la diòcesi de Tortosa. Ara les Terres de l’Ebre som una realitat que vol ser reconeguda i una gent que té una consciència acusada de si mateixa. Ara ens comencem a conèixer.

Antonio Roca. Tortosa en color | Marina Pallàs, Quimo Panisello i Roc Salvadó
Aquest llibre és una selecció del fons fotogràfic d’Antonio Roca Cid (Tortosa, 1940),
conegut com Lo retratiste del Rastre, el seu barri. La tria duta a terme correspon a les fotografies a color, testimonis d’una Tortosa gairebé desapareguda.

L’àguila napoleònica a Catalunya. La conquesta de les Terres de l’Ebre (juny 1810 - gener 1811) | Joan R. Vinaixa
L’espai temporal de recerca correspon a la campanya napoleònica per conquerir una part del territori català, l’anomenat Terres de l’Ebre, i que cal remarcar pel fet que a les acaballes
de 1810 totes les mirades dels exèrcits enfrontats a Catalunya hi tenen la vista fixada. Demostrar que, a més dels atacs i de la presa de l’emblemàtica plaça de Tortosa, hi van passar molts altres fets a la resta de pobles i llocs d’aquest pessic de terra i, a la vegada, ressaltar el protagonisme del riu Ebre durant aquesta etapa de conquesta són pilars d’aquest estudi.

La flota de pesca marítima i fluvial del Districte Marítim de Tortosa 1857-1942 / Toni Cartes Reverté
Obra guanyadora de la XXVIII Beca Pepita Martí de Duran. Estudi de la Llista Tercera de l'Ajudania militar de Marina de Tortosa.

Lo Pas de l’Ebre. Memòria autobiogràfica | Josep Bertomeu Polet
Aquesta és l’autobiografia d’una persona que va nàixer al Delta de l’Ebre tot just acabada la guerra civil. La seua infància es va desenvolupar en l’època de l’estraperlo, quan en una Espanya aïllada i famolenca els habitants del Delta eren els amos del menjar, ja que tenien ànecs, carpes, granotes i anguiles, que es criaven a recer de l’arròs, cereal que de jove el biografiat va treballar manualment als arrossars.

Giotto Rothko en 35 etapes | Xavier Martí Ferré
L’autor F. Xavier Martí, arquitecte apassionat de l’art, des de Giotto fins a Rothko. Estructurada com a guia de viatge, analitza una obra de cada autor, els precedents, les influències rebudes, les repercussions posteriors i les característiques iconogràfiques i iconològiques, tot aprofitant per traslladar-nos al moment de la seva realització i conèixer l’entorn social de l’època. El llibre ens dona una visió dinàmica de l’evolució de la pintura durant els sis segles i mig que separen les obres d’en Giotto i d’en Rothko.

El ángel se durmió. Sebastià Juan Arbó. Edició, estudi i notes del projecte de novel·la i l’avançament editorial | Joan Antoni Forcadell
Premi de Recerca Jordi Fontanet - Ciutat d’Amposta
Sebastià Juan Arbó (1902- 1984) fou una figura clau en la literatura catalana i espanyola del segle xx. El ángel se durmió és un projecte de novel·la inèdit que ens descobreix una
faceta desconeguda en la seva trajectòria: una temptativa frustrada d’incursió en la novel·la negra. Els originals autògrafs conservats d’aquest projecte descriuen la història d’un criminal dels baixos fons de la ciutat de Barcelona en la dècada de 1950 que comet amb impunitat tota una sèrie d’assassinats.

La cruïlla valencianocatalana | Miquel Àngel Pradilla 
El llibre descansa en les aportacions fetes pels participants en el IV Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa (1-3 de desembre de 2021), celebrat al Campus Terres de l’Ebre (URV) de la capital tortosina. Al llarg de les jornades, un centenar de persones van participar de les activitats acadèmiques programades: quatre ponències, tres taules redones i quaranta-dos comunicacions. Un autèntic fòrum de reflexió i de coneixement, que va permetre renovar llaços i establir-ne de nous entre les persones que hi van assistir. Un parell d’anys després de la celebració del congrés, tenim el goig d’oferir-vos els materials presentats i discutits. Una garba de coneixements imprescindible per a una interpretació fonamentada de la vigència d’una unitat territorial d’anàlisi força singular.

La pesca a la demarcació de Vinaròs. Segles XVIII-XXI (La Ràpita, Benicarló i Peníscola) | Miquel A. Baila
Un complet repàs a la història de la indústria pesquera de l’àrea marinera localitzada entre la Ràpita i Peníscola. L’estudi compta amb una rigorosa i profunda documentació, un estil
divulgatiu obert a tots els lectors i profusió d’imatges històriques del món mariner de Vinaròs i comarca, algunes d’elles inèdites.

60 receptes de conill / Maite Borràs Pàmies
La Maite Borràs harmonitza la seva habilitat com a cuinera amb la sensibilitat de l’artista i ens ofereix la seva taula per gaudir d’un festí de records al voltant d’un dels productes alimentaris més extraordinaris que tenim a l’abast, el conill. En Xavier Franquet, amb les seves delicioses aquarel·les, recrea meravellosament els records de la Maite i els plasma en color, arrodonint les lletres de tinta vermella que ens parlen d’espècies, d’aromes, de compartir bons moments de vida.

Infantil

Les flors de la Nura / Núria Bosch
La Nura era una nena alegre i amiga dels seus amics però un dia tot va canviar...Un llibre basat en una història real que tracta de manera clara i directa l'abús sexual infantil. Perquè els petits, davant de situacions així, sàpiguen actuar com a grans valents.

D’erugues a papallones / Núria Cabanes Cid
D’erugues a papallones és un conte per ensenyar als infants la funció positiva i la validació del sentiment de tristesa. De forma transversal apareixen temes tals com: la importància de les figures de referència com a model de validació emocional, la família i la importància del diàleg sincer i afectuós com a millor eina per a l’acceptació i la resiliència.

Poesia

Tots els blaus de la tarda / Andreu Alanyà

Amerant-me amb l’atzur d’unes hores plenes de quietud, quan s’estenen tots els blaus amb la darrera claror, la tarda m’omple les mans de poesia. Envoltat de llum i de paraules, m’hi perdo fins a veure caure lentament la nit, ombra intensa d’incertesa. Endinsem-nos dins la tarda i recorrem tots els seus camins, compartim amb serenor les petjades d’un temps que transcorre ineluctable. Amb els peus arrelats a la mare terra i amb la humilitat del vers i la paraula, alço orgullós la copa d’esperança brindant amb el seu fruit per un demà ple de colors.

Brotsdenarcosocietat/FàtimaLlambrich

La periodista d'Ulldecona, Fàtima Llambrich ens trasllada enmig de l’estret de Gibraltar perseguint una narcollanxa carregada d’haixix, ens mostra l’estrès previ a una entrada i registre enmig d’una narcourbanització, ens descobreix com són les plantacions de marihuana i què hi ha al darrere o ens dona a conèixer el Mario, que va ser condemnat per traficar amb haixix a gran escala i per formar part d’una organització criminal. El tràfic de droga repercuteix en el dia a dia de tota la societat. El volum de negoci que genera permet als traficants comprar voluntats, corrompre funcionaris, adquirir poder.

ElsRanxosdelaGessa /GessamíCaramés

Gessamí Caramés és una apassionada de la cuina i li encanta investigar amb el menjar. Aquest llibre és, abans de res, "terreno", però també és xalar i gaudir amb receptes relacionades amb el mar, algunes un punt atrevides. Com sempre, són elaboracions que es poden fer a casa, amb productes de fàcil accés, que coneixem, però també amb altres als quals no estem tan acostumats, i molts productes que també ens faran viatjar, passant per tècniques i tradicions culinàries d'altres països, sense oblidar els arrossos, la preuada tonyina roja, els importants caldos i els famosos ranxos "d'a bordo", però en la seua versió 2.0. A més, en aquest llibre, Gessa comparteix secrets del seu Restaurant Meleta de Romer, i ens revela alguns dels plats que més han triomfat entre els comensals. 

 

Anna Maria Bel, una vida dedicada a la dansa / Maite Hernández Sahagún

Anna Maria Bel, una vida dedicada a la dansa descriu la carrera com a ballarina, docent i divulgadora d’Anna Maria Bel Curto (1938). Esta història neix a la capital ebrenca en el marc de la Guerra Civil, sota els bombardejos de l’aviació franquista; transcorre a Barcelona, on desenvolupa la seva carrera com a intèrpret al Gran Teatre del Liceu, i torna a Tortosa, com a professora i difusora de la dansa, que la considera una eina pedagògica i un valor cultural. L’obra traça la seva etapa de formació i creixement professional, en paral·lel al rol de la dona en el context de la dictadura franquista i en el procés de construcció de la nova societat democràtica.

D’altra banda, el text descriu la seva metodologia de treball al Ballet Estudi Anna Maria Bel, centre d’aprenentatge referent a les Terres de l’Ebre, on col·laboren pedagogs de renom de la dansa a Catalunya i es formen la majoria dels ballarins professionals del territori de les darreres dècades.

DersúUzalà/ToniTérmens (Roquetes)

Adaptació a novel·la gràfica del títol Dersú Uzalà. Pel país de l'Usuri, de Vladímir Arséniev (1872-1930). A principis del segle XX, l'explorador rus Vladímir Arséniev, és enviat a la regió del riu Ussuri amb el propòsit de fer un seguit de treballs cartogràfics. Allà fa amistat amb un caçador de la taigà anomenat Dersú Uzalà, que viu tot sol al bosc. Dersú Uzalà és un cant a l'amistat, al respecte, a la natura, a la vida. L'aproximació que es fa a una determinada manera d'entendre el món i a la relació de l'home amb la natura sorprèn per la seva clarividència. El llibre i l'adaptació cinematogràfica que feu Akira Kurosawa va despertar la consicència mediambiental de tota una generació.

L'Hora del Pati/ Albert Guiu 

En este llibre podrem descobrir el sentit del que és efímer, de la transitorietat vital i del record com a marca personal. El poeta és testimoni del canvi continuat dels nois i de les noies captius de les seues emocions i que donen vida a qualsevol entorn escolar.