opinió

Mosca negra: un símptoma del maltractament al riu

«Al mateix temps que les empreses elèctriques i la CHE guanyen diners a costa del nostre entorn i el nostre benestar veiem com la Generalitat de Catalunya s'ha de gastar milions d'euros anualment per fumigar les zones de Catalunya que estan plagades de mosca negra»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 3 de juny de 2019 a les 12:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa molts anys que per les notícies i les xarxes socials sentim a parlar molt de la mosca negra. Este any s'està visualitzant molt el problema de la mosca negra per les denúncies dels pagesos i ramaders que treballen als pobles per on passa l'Ebre.

La mosca negra, com moltes de les plagues que contínuament veiem per televisió són símptomes del maltractament que està patint el planeta i l'entorn natural per part de l'ésser humà.


En el cas del riu Ebre el maltractament és molt evident, i la mosca és una causa més, ja fa anys que l'aigua baixa massa "neta", amb això el que vull dir és que l'aigua baixa massa cristal·lina i abans dels pantans i dels embassaments no era cristal·lina, era més marro gràcies als sediments que arrossegava fins al Delta de l'Ebre. Tot i les preses l'aigua seguia baixant poc cristal·lina per les aigües urbanes que es llançaven al riu sense passar per les depuradores, fins que (per sort) es van construir les depuradores i vam començar a tornar l'aigua al riu com l'havíem agafat.

Però els darrers 20 anys l'aigua cada dia ha baixat més lenta i més cristal·lina, gràcies a les preses i embassaments gestionats per les elèctriques amb el vistiplau de l'Estat espanyol i la CHE que només busquen diners sense importar l'impacte que tenen les seves accions sobre l'entorn natural i les persones que vivim al territori.


I tot això per què ho dic?, us preguntareu. Ho dic perquè el principal problema que té el riu Ebre és que baixa massa net, massa cristal·lí.

Al baixar sense sediments, a part d'afavorir i accelerar la desaparició del Delta, també fa que la llum del sol, un dels principals nutrients de les plantes, arribi al fons del riu sense pràcticament cap problema alimentant així totes les algues del riu afavorint el seu creixement i la seva reproducció. Amb l'augment de les algues i del seu tamany, les mosques negres, tenen més aliment i més zones on viure i reproduir-se amb facilitat. Este és un dels principals motius pels quals la població de mosca negra ha crescut dràsticament els últims 20 anys a les Terres de l'Ebre, també, hem d'afegir la desaparició de peixos autoctons del riu Ebre a causa de les espècies invasores que també han canviat el medi menjant-se els aliments de les espècies autòctones o directament menjant-se els peixos autòctons del nostre riu.

Al mateix temps que les empreses elèctriques i la CHE guanyen diners a costa del nostre entorn i el nostre benestar veiem com la Generalitat de Catalunya s'ha de gastar milions d'euros anualment per fumigar les zones de Catalunya que estan plagades de mosca negra i així reduir la seva població. És a dir: entre tots els catalans paguem per intentar arreglar la malesa provocada per l'Ibex 35 i la CHE.

La fumigació de la Generalitat no és més que un intent de pedaç per reparar superficialment un problema que s'ha d'arreglar des de l'arrel. Ja que per molt que es fumigui el problema sempre estarà i, al damunt, contaminem el riu i afectem altres insectes, animals i plantes del riu.

La fumigació per ser efectiva s'ha de fer anualment i a temps si no, no es maten suficients exemplars i provoques que l'any següent encara tinguem més mosca negra, que és lo que ha passat enguany.
 

Mamella d'una cabra amb picades de mosca negra Foto: Cristina Pedret CrespoTots recordarem l'aplicació del 155 i com va afectar en alguns dels aspectes de la nostra vida o de les institucions, entre altres coses la convocatòria de places per treballar a l'administració pública o la fumigació de la mosca negra, que a causa del 155 es va fer tard i malament.

Per haver fet la fumigació del 2018 tard i malament enguany tenim més mosca negra de lo normal i per tant més picades a les persones i als animals. Els darrers dies per les xarxes s'han pogut veure fotos i vídeos d'animals de granja refregant-se per terra o contra un arbre per calmar la picor de la picada de la mosca o de cabres que no volien sortir del corral per por a les picades. Això no es pot consentir, és una vergonya que per la bona vida de l'Ibex 35 els ramaders i pagesos de les Terres de l'Ebre hagin d'aguantar diàriament picades de Mosca negra en primera persona o als seus animals, és lamentable veure com al govern de l'estat espanyol no li importa la situació de més de 180.000 persones i del sector primari del sud de Catalunya, ja que les picades de mosca negra afecta a la qualitat dels productes ramaders del territori per l'estrès que això els hi suposa als animals.

La fumigació de la Generalitat de Catalunya no pararà la mosca negra, hem de reparar el riu començant per deixar baixar més aigua i sediments, i, per desgràcia, a l'Estat este poder només el tenen les elèctriques i el govern espanyol, no la ciutadania ni la Generalitat.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
06/10/2020

​Tres anys d'una aberració a la democràcia

04/08/2020

Ningú mos deixa guardar la samarreta blava amb lo nus

07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

Participació