Prova de sirenes: el dimecres 24 d'abril es faran sonar tres alarmes de risc químic a Terres de l'Ebre

Inclourà alertes mòbils i englobarà 4.515 persones

La prova tindrà lloc el dimecres 24 d'abril.
La prova tindrà lloc el dimecres 24 d'abril.
Redacció
18 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:22h

La Direcció General de Protecció Civil ha presentat avui la prova d’activació de les sirenes del PLASEQTA i PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 24 d’abril. Concretament, la prova tindrà lloc a les 12 hores en els municipis afectats per risc químic de les vegueries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. En el cas de l'Ebre, s'activaran dos sirenes a Flix i una a Campredó (Tortosa), s'enviaran alertes als telèfons mòbils i abastarà una població de 4.515 persones.

En les presentacions han participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector en Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; així com el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré; i el director dels serveis territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan.

Els objectius de la prova són permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activen les sirenes de risc químic a la zona on es trobe; practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils, comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de cobertura i comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Hipersensibilitat al so

Per esta prova s’ha treballat específicament i per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar. D’esta manera, s’han definit conjuntament pautes i mesures per reduir este impacte. A més, per poder arribar al màxim de col·lectius, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA, amb la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE i amb la Federació autisme de Catalunya, la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC) i Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) perquè puguin informar de la prova als seus membres.

Pel que fa la pràctica de confinament, una vintena de centres escolars han confirmat que participaran a la prova (17 centres del Camp de Tarragona i 5 centres de les Terres de l’Ebre). Es preveu que al dia de la prova s’hi afegisquen tots els centres). Quan sonen les sirenes, els alumnes que estiguen a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonen les sirenes de fi de confinament.

Per donar a conèixer la prova s’ha elaborat material per a xarxes socials i també s’han editat i imprès 2.400 cartells i 12.500 fullets informatius que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic.

Durant els dies previs també s’han fet xerrades a les associacions veïnals properes a les sirenes i a la població en general.

Abast de la prova de sirenes

Les 52 sirenes que sonaran dimecres estan ubicades als següents municipis:

·       12 municipis en el cas del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)

·       2 municipis en el cas de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que seguisca les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comproven la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincidix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Esta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://arcg.is/1nC8Lr0