L’Hospital Comarcal d’Amposta ha començat a fer servir la musicoteràpia personalitzada en diferents operacions que es duen a terme al centre. La tècnica s’ha usat en operacions de pròtesi de genoll i maluc, en hernioplàsties inguinals o fractures de turmell, canell i colze, entre altres.
La musicoteràpia s’aplica, des de fa uns 10 anys, en actuacions oncogèniques i quirúrgiques en diferents hospitals, principalment amb música ambiental, tot i que la utilització d’auriculars i la possibilitat que el pacient esculla la llista de reproducció durant la intervenció és una pràctica pionera de l’HCA. "Esta tècnica de música individualitzada millora notablement la disposició del pacient a l’hora de la intervenció quirúrgica, disminuint el cortisol, baixant també l’adrenalina i aconseguint que baixe el nivell d’alerta del pacient aportant bons records mitjançant la música", afirma l'Ajuntament d'Amposta en un comunicat.
Segons ha explicat el metge anestesiòleg Alejandro Cuffini, amb esta aplicació de musicoteràpia personalitzada s’aconsegueix també que la persona intervinguda estiga menys pendent dels sons propis d’un quiròfan, un fet que en alguna ocasió fa fins i tot disminuir l’aplicació de medicació a la persona intervinguda disminuint la necessitat de sedació, fet que contribueix a disminuir els efectes del sedant un cop feta l’operació.
"Alguns pacients se sorprenen d’esta oferta reaccionant de manera molt positiva, abans i després de la intervenció quirúrgica, una iniciativa que no té cap contraindicació per al pacient sinó tot el contrari", conclou la nota.