Modernisme i modernitat, proposta guanyadora per recuperar l’antic convent de les Monges d'Amposta

Els guanyadors del concurs, Dau Arquitectura, han de redactar el projecte en un termini de quatre mesos

Aguaita.cat
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:49h
Presentació de la proposta guanyadora per rehabilitar l'antic convent de les Monges d'Amposta
Presentació de la proposta guanyadora per rehabilitar l'antic convent de les Monges d'Amposta | Cedida
Un nou edifici de disseny modern i actual amb una gran obertura que convidi les persones a passar pel pati central, la recuperació i restauració de tot l’anticconventdelesMongesd’estilmodernista, mantenint la seua estructura i trets característics i l’aplicació de mesures per a fer els dosedificissosteniblesmedioambientalment. Són alguns dels trets de la propostaguanyadora del concurs d’idees per a la restauració de l’antic convent de les Monges i futura seu de l’Escolad’Art i Dissenyd’Amposta.

És obra del despatx DauArquitectura, d’Amposta, i ha estat escollida entre les onze propostes que es van presentar al concurs. "D’aquestes, cinc han estat finalistes", explica l’alcalded’Amposta, AdamTomàs, tot assenyalant que les quatre que no han resultat guanyadores han rebut un premi de 2.500 euros per la seva proposta, mentre que el despatx guanyador serà qui redactarà tot el projecte per un valor de poc més de 400.000euros.

"És un projecte molt ambiciós que donarà resposta a les necessitats d’espai d’Esardi", recorda l’alcalde, "que segons el pla d’usos de l’escola és de 1.800 metres quadrats d’aulari i sales". "Amb això, l’Escola d’Art i Disseny podrà seguir creixent en oferta i nombre d’estudiants, una cosa que a la ubicació actual no pot fer". La restauració del convent, la construcció del nou edifici i la recuperació de la zona del pati també anirà acompanyada, segons avança l’alcalde, per la reurbanització dels carrersadjacents. "No només canviarà la configuració de l’edifici sinó de tot l’entorn, ja que el projecte també incorpora la pacificació dels carrers adjacents", assenyala l’alcalde.
 

Esbós de la proposta guanyadora, obra del despatx Dau Arquitectura, d’Amposta Foto: Cedida

 

Més de dos anys d’obres

Davant la complexitat de l’obra, l’alcalde ho ha volgut deixar clar: les obres de construcció del nou edifici i de rehabilitació de l’existent requeriran el seu temps. "Sempre hem dit que és una obra de legislatura i no esperem tenir-la enllestida en menys de dos anys i mig", assenyala. Ara, els arquitectes tenen uns quatre mesos per a redactar el projecte.
 
També n’ha destacat la complexitat FerranBonanza, arquitecte del DespatxDauArquitectura. "Quan un projecte té tants de condicionants com aquest, per a un arquitecte és un repte i això ens motiva encara més a idear les millors solucions", diu. "El projecte ha de tenir en compte que estem a la vora del passeig Canal, que té accessos per a vianants i té trànsit rodat, que té un requeriment funcional per a una escola, està al mig de la ciutat, té un edifici protegit i està al costat d’un altre edifici emblemàtic i protegit", detalla Bonanza, "i tot això, a nosaltres, ens suposa un repte i una motivació".