Més de 100 inscrits a la Jornada d’Arqueologia sobre les fosses comunes, a Tortosa

Tindrà lloc este dissabte a l'auditori Felip Pedrell.

S.B.
17 de novembre del 2015
Actualitzat a la 13:52h
Peig i Bladé, avui en la presentació de la jornada, a Tortosa.
Peig i Bladé, avui en la presentació de la jornada, a Tortosa. | S.B.

És un dels grans temes sense resoldre, per bé que no l’únic, que s’arrosseguen des de la guerra civil espanyola. L’existència de fosses comunes sense exhumar on s’hi acumulen víctimes sense nom. Algunes ni tan sols estan localitzades, com paradoxalment passa a la Terra Alta, que no figura al mapa de Fosses català tot i ser l’epicentre de la batalla de l’Ebre. Amb tot, este dissabte se celebrarà a Tortosa la II Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre, dedicada precisament a les fosses comunes. Serà, ja ho han advertit els organitzadors, una aproximació des de la vessant científica i no política ni social, des de l’arqueologia i l’antropologia forense, i per dur-la a terme s’ha convidat destacats professionals en l’àmbit nacional i internacional. L’interès que desperten les jornades ha quedat palés en el ritme d’inscripcions que ja s’ha registrat. A manca de 5 dies per a la jornada són ja gairebé 120 les persones que han sol·licitat assistència, de manera que l’organització ha hagut de canviar l’emplaçament previst, el Palau Oliver de Boteller, per la sala petita de l’auditori Felip Pedrell.

La II Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre “pretén abordar, de la mà d’experts en la matèria, els aspectes metodològics i els resultats obtinguts de les intervencions en la exhumació de fosses comunes, enteses com una font primària per a la recerca i documentació d’este tràgic aspecte del conflicte civil”, ha explicat la directora territorial de Governació i Relacions Institucionals, Rosa Peig, que ha presentat la jornada acompanyada del director territorial de Cultura, Ferran Bladé. En este sentit, ha recordat que “sense menystenir la vessant emotiva, ètica i moral de la exhumació d’estes fosses, volem incidir en el seu valor científic com instrument de coneixement i estudi d’un dels aspectes més foscos de la Guerra Civil”.

Apel·lant a n’este carácter purament científic de la jornada, Peig ha desestimat valorar el fet que no hi haja encara cap fossa comuna de la Terra Alta inclosa en el Mapa de Fosses de Catalunya, i tampoc el fet que, tot i haver 340 fosses geocolalitzades incloses al mapa català, les intervencions d’exhumació dutes a terme, tot i la Llei de Fosses que hauria de servir per rescatar les victimes oblidades, són només quatre. “No entrarem valoracions polítiques, ens volem centrar en el caire purament científic que té esta jornada que avui presentem”, ha afirmat Peig.

El Servei d’Arqueologia i Paleontologia dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre col·laboren en l’orgnització d’esta segona jornada, que constarà de tres blocs: Les fosses comunes a Espanya: estat de la qüestió; el valor de les fosses comunes com a eina de recerca històrica i algunes experiències d’exhumació i anàlisi.

Podeu consultar aquí el programa.