Marxa lenta amb una quarentena de vehicles per reclamar millores a la «carretera de la vergonya»

La via, de titularitat municipal, fa onze anys que està pendent de l'aprovació del Pla Zonal que permetrà que entre a la xarxa de la Diputació de Tarragona

Quatre participants en una acció al pont de l'Encanyissada.
Quatre participants en una acció al pont de l'Encanyissada. | ACN
Redacció
15 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:38h
Una quarantena de vehicles es van sumar este dissabte a una marxa lenta per reclamar millores en la carretera que unix Poble Nou del Delta i la Ràpita. Per no saltar-se el confinament perimetral dels caps de setmana, els manifestants van organitzar dos recorreguts per confluir al pont de l'Encanyissada, límit entre els dos municipis. La via, de titularitat municipal, fa onze anys que està pendent de l'aprovació del Pla Zonal que permetrà que la carretera entre a la xarxa de la Diputació de Tarragona. Josep Juan Segarra, membre de la plataforma de 'La carretera de la Vergonya', ha denunciat l'estat precari de la via: "Cada any ens trobem amb un nombre d'accidents exagerat i és una vergonya que no s'haja fet pràcticament res fins avui".

Una vintena de cotxeses van concentrar a la sortida de Poble Nou del Delta i una altra vintena més a la Ràpita per marxar lentament fins al pont de l'Encanyissada. Fent sonar els clàxons, van recórrer dos i cinc quilòmetres respectivament, sense baixar dels vehicles. Un cop van arribar al pont que delimita els dos municipis, un grup de joves van desplegar dos  peces de roba roges que van sostindre a l'aire i van cridar diverses vegades "la carretera de la vergonya".

El col·lectiu ha denunciat així la manca de manteniment de la carretera perquè assenyala que es tracta d'una via molt estreta, que té vorals danyats, clots i molts dels ponts en mal estat. A tall d'exemple, Segarra explica que el formigó del pont de l'Encanyissada esta "saltant", després de setanta anys sense cap millora. A més, també assegura que hi ha punts de la via on els vehicles passen tant justos que s'han trencat retrovisors. "És una via molt perillosa, molt per damunt de la mitjana, però com que és un camí rural no es tenen dades oficials" de la Direcció General de Trànsit, lamenta.

De fet, sfirma que han registrat tres accidents mortals en els últims deu anys i que si no fos per ells estes víctimes no estarien comptabilitzades. A la vegada, l'activista ha destacat el gran volum de trànsit, ja que hi circulen els treballadors de les salines, de les muscleres, de basses, de l'IRTA, els veïns i turistes que visiten el Delta, entre d'altres. "A la pràctica no és un camí rural sinó una carretera asfaltada en una situació precària amb un volum de trànsit molt més gran que altres carreteres que tenen vuit metres d'amplada", ha subratllat.

Tot i que des de la plataforma es reconeix que els ajuntaments han implementat millores "puntuals" a la carretera d'ençà que van començar la campanya de 'La carretera de la Vergonya', han afirmat que estan molt cansats de reivindicar les millores. Amb tot, han dit que les accions de protesta no s'aturaran fins que aconseguisquen la reforma integral de la via.
 

Els vehicles en marxa lenta per denunciar la precarietat i la perillositat de la carretera entre Poble Nou i la Ràpita. Foto: ACN


Pendents de l'aprovació del Pla Zonal des de fa onze anys

L'agost del 2009 es va aprovar el text refós de la Llei de Carreteres amb la qual es podien afegir a la xarxa local de carreteres les vies que definissen com a tals els Plans Zonals redactats per les diputacions o altres ens supramunicipals. Va ser aquell any quan es va impulsar el de Tarragona, que inclou la carretera de Poble Nou.

Llavors, l'aprovació del Pla Zonal no requeria cap tràmit ambiental i l'aprovació inicial de la nova planificació es va fer el gener del 2014, però l'any següent la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre va emetre un informe que "plantejava discrepàncies prou de fons" per canviar el document aprovat inicialment sense tornar a fer referència a cap tramitació ambiental.

Davant les contradiccions que es plantejaven, el Departament de Territori i Sostenibilitat va impulsar un canvi legal que es va fer efectiu amb la Llei d'acompanyament de pressupostos de 2017 (llei 5/2017) que permetia mantenir el contingut essencial del Pla Zonal que s'havia redactat. Així, al maig de l'any passat es va aprovar el Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Tarragona 2020-2035.

Un cop sotmès a informació pública i tramès de nou a Territori, al mes de febrer d'enguany el Departament va informar que el Pla Zonal s'havia de sotmetre a avaluació ambiental estratègica simplificada, canviant el criteri inicial. El 5 d'agost es va emetre el document per tal que s'iniciï aquest procediment d'avaluació ambiental i es preveu que pugui està tramitat a finals d'any. També s'està a l'espera de l'informe de la direcció general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre.

A banda de la tramitació ambiental, la Diputació de Tarragona ha previst 100.000 euros del pressupost per licitar la redacció del projecte. Des de la plataforma critiquen la inacció de les administracions i reclamen que es liciten i s'adjudiquen ja els treballs. "Hem demanat reunions amb el conseller Damià Calvet i amb els tècnics de carreteres de la Diputació sense que ens les concedisquen. Si no sortim al carrer no tenim res a pelar”, ha tancat Segarra.