Les empreses ebrenques van incrementar la producció durant la segona meitat de 2017 amb l'excepció del turisme

L'informe semestral de Clima Empresarial de la URV constata la incertesa del sector davant l'estacionalitat i el comportament del turisme espanyol per la situació política

Presentació de l'informe de Clima Empresarial a les Terres de l'Ebre a la seu de la patronal AECE.
Presentació de l'informe de Clima Empresarial a les Terres de l'Ebre a la seu de la patronal AECE. | ACN
ACN
14 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:25h
La producció de les empreses de les Terres de l'Ebre va créixer de forma generalitzada al llarg del segon semestre de 2017 a excepció del sector turístic. Així ho constata l'informe semestral de l'Índex de Clima Empresarial del territori que elabora la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, un estudi qualitatiu a partir de les respostes obtingudes d'una mostra representativa de 130 empreses. Mentre que els sectors agroindustrial i la construcció –sector que sortia d'un punt de partida molt baix, després de tocar fons amb la crisi- experimenten els increments de producció més destacats, els empresaris turístics valoren que la seUa activitat ha descendit lleugerament. Una circumstància que els autors de l'informe atribuïxen a l'estacionalitat però també a la incertesa davant del comportament del turisme espanyol en l'actual situació política a Catalunya.

A partir de les respostes de valoració qualitativa –no es demanen xifres de facturació o dades numèriques- davant del qüestionari tramès als participants –ponderant els sectors, dimensions i localitzacions dins del territori- l'Índex del Clima Empresarial intenta prendre el pols no només a les expectatives dels empresaris sinó també la percepció sobre el seu posterior compliment en el futur. En este sisè informe, les empreses ebrenques continuen manifestant, en línies generals, que continuen creixent malgrat el context social i polític, fins i tot, superant sensiblement les expectatives apuntades en onades anteriors. I ho fan, segons destaca el professor de la URV i coordinador de l'Índex, Pau Galiana, de forma sostinguda des que fa tres anys va començar a elaborar-se l'informe, amb caràcter semestral. Si bé un 48% declara creixement, però, els que han vist disminuir la facturació ja arriben al 20%, deixant el saldo entre les dos en un 28,3%.

Per sectors, estos creixements són més destacables en la construcció i l'agroindústria. També la indústria de manufactura apunta una tendència alcista. Galiana, però, matisa que en el cas de la construcció s'ha de relativitzar esta valoració, atès que surten "d'un punt de partida molt baix", després de patir una davallada molt forta durant la crisi. A l'altre costat de l'espectre, encapçalant la disminució de la facturació, se situa un dels sectors econòmics considerats estratègics al territori: el turisme, que empitjora els resultats negatius que ja oferia l'informe anterior. D'una banda, apunten els autors de l'informe, perquè les dades reflectixen l'estacionalitat de l'activitat i fan referència a un període posterior a la temporada alta turística. Galiana, però, reconeix també que la incertesa per la situació sociopolítica del país –una de les qüestions que incorporen des de fa un any els qüestionaris als empresaris- perjudica de forma específica les "empreses més petites i vulnerables" que formen este sector. Unes empreses que han d'acollir el turisme que procedix de l'Estat espanyol i que veuen, en este sentit, una major incertesa sobre els resultats futurs. Malgrat tot, els empresaris creuen que els efectes d'este escenari només han afectat lleugerament la facturació.

Un altre dels apartats clau de l'Índex del Clima Empresarial, l'ocupació, mesurada també sempre en termes qualitatius i des de la perspectiva dels mateixos empresaris, també va experimentar una millora durant el segon semestre de 2017. Gairebé un 61% dels enquestats va apuntar que es va mantenir, prop d'un 33% diu que va incrementar-se i només un 6,5% percebia una disminució. També en este àmbit, l'agroindustria i la construcció, per este ordre, encapçalaven els sectors on es va percebre un major increment. En este cas, i preguntats sobre els efectes que ha tingut la situació política del país sobre estes dades, la conclusió és que ha estat pràcticament imperceptible. En termes de projecció futura, es mantenen gairebé els mateixos percentatges: un 61% creu que l'ocupació es mantindrà, un 35% que pujarà i poc més d'un 4% que es reduirà.

L'informe, a més, analitza altres aspectes relacionats amb l'activitat empresarial com els factors limitadors de la producció –principalment el context polític a Catalunya, la dificultat per incorporar personalitat qualificat o la deficient gestió política de les inversions i infraestructures; els preus de venda, que es mantenen estables de fora generalitzada; així com també la competitivitat, que tampoc presenta variacions remarcables.