Seguint l'estela de la DO Terra Alta del vi i la promoció de la garnatxa, la DOP Oli Terra Alta ha decidit apostar fermament per la distinció i el reconeixement de la varietat d'oliva empeltre, la més comuna en esta zona d'explotació. Per fer-ho, s'ha demanat la col·laboració de cooperatives i agricultors per desenvolupar un projecte pilot que determine com millorar la producció, posant a prova noves estratègies de cultiu, de recol·lecció i de producció.
L'estudi, que faran tècnics externs contractats, també ha de servir per demostrar a les diferents almàsseres, envasadores i productors que un oli amb un mateix estàndard de màxima qualitat i adaptat a les exigències del mercat incrementarà el valor de diferenciació del qual ja disposen. Per començar amb la prova pilot, la DOP Oli Terra Alta -inclosa dins el territori de Reserva de Biosfera Terres de l'Ebre-, ha signat un conveni de col·laboració amb les cooperatives Unió Fruits, SCCL; Agrícola Sant Isidre de la Fatarella, SCCL; Agrícola Sant Salvador d'Horta, SCCL; Agrícola de Corbera d'Ebre, SCCL, i Covilalba, CSSL.
De l'estudi n'ha de sortir "un model de desenvolupament agrorural sostenible ambientalment i econòmicament a la zona" apostant, com ja ha fet amb èxit el sector vinícola de la comarca, per l'elaboració d'oli d'oliva de qualitat que realci la seva particularitat i el seu valor diferencial. Com ha apuntat el president de la DOP, Ramon Llop, la Terra Alta disposa d'una varietat poc estesa al territori, l'oliva empeltre, que caracteritza el producte i que s'ha aprés a treballar molt bé en els darrers anys. "Tot i que s'ha de fer de tot, és la reina de la DOP i és la que protegim, difonem i estenem per tot el món. Hi estem apostant molt fort i penso que per la comarca i per la DOP és bo continuar amb aquesta varietat, que funciona i que es autòctona", ha defensat Llop.
La prova inclou "noves estratègies innovadores de cultiu", des de la poda, la fertilització més efectiva i la reducció de pesticides, fins al coneixement precís de la maduració i la concentració de producte a les diferents zones de producció comarcal.
Ramon Llop ha assenyalat el valor que li dóna a l'oli d'oliva d'empeltre el consumidor i el sector en general. "Vas a les fires i la gent es queda sorpresa. Són olis diferents, bastant dolços, de llarga durada. Insisteixo que la varietat empeltre és la gran desconeguda però és el que ens diferencia d'altres més esteses per tot el món", ha defensat.
Les cooperatives d'oli de la Terra Alta estudiaran com millorar la qualitat de la seua varietat més preuada
La DOP Terra Alta d'oli d'oliva vol potenciar la varietat empeltre impulsant una prova pilot de noves estratègies de cultiu, recol·lecció i producció
ARA A PORTADA
-
Unes cendres mal apagades podrien estar darrere l’incendi que va arrasar 2.391 hectàrees a Paüls Redacció
-
-
Detinguts a l'àrea de servei del Baix Ebre de l'AP-7 amb un cotxe robat de luxe i una motxilla plena de matrícules falses Redacció
-
Continua el judici a les autoescoles Roquetes-Temple de Tortosa: declaren dos mossos i un detectiu Redacció
-
El Terres Travel Festival aconsegueix la certificació B Greenly i aposta per la formació de 'travel filmmakers' Redacció
Publicat el 16 de juny de 2016 a les 19:36
Actualitzat el 16 de juny de 2016 a les 20:02
Et pot interessar
-
Societat Els casos de salut mental infantil i juvenil creixen un 21% a l’Ebre des de la pandèmia
-
Societat Tortosa arrenca el curs a les dos primeres llars d'infants públiques de la ciutat
-
Societat 15 de setembre : un quart de segle amb el nus al pit
-
Societat HIFE engega un concurs fotogràfic per la Setmana Europea de la Mobilitat
-
Societat Ordeig reclama unitat per donar valor als productes del territori a la Festa de la Sega de l’Arròs a Deltebre
-
Societat La línia ferroviària R15 quedarà tancada dos dies per obres