La Ràpita presenta les XXV Jornades Gastronòmiques del Polp i l’Arròs

La població marinera inaugura també el nou Espai Gastronòmic del Mercat Municipal, on els xefs locals cuinen amb productes de proximitat

El restaurant cant batiste ha presentat un sanwich de pa de panis, hummus amb clorel.la, polp i tomata seca.
El restaurant cant batiste ha presentat un sanwich de pa de panis, hummus amb clorel.la, polp i tomata seca. | Sofia Cabanes
Redacció
14 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:46h
El Mercat Municipal de La Ràpita compta des d’avui amb un Espai Gastronòmic, un punt de confluència entre els productes excel·lents de proximitat del municipi i el bon saber fer dels restauradors locals, que sorgeix a iniciativa de la regidoria de Comerç i Turisme, amb el suport del Col·lectiu de Cuina i també de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, els comerciants del Mercat i l’associació de dones Ràpita Endavant.

Este nou Espai Gastronòmic s’ha estrenat en motiu de la presentació de les XXV Jornades Gastronòmiques del Polp i l’Arròs que tindran lloc al municipi a partir del dissabte 17 de setembre, i fins al 12 d’octubre. Durant gairebé quatre setmanes, una vintena de restaurants oferiran menús d’entre 30 i 38 euros en què el polp i l’arròs en seran protagonistes. Les jornades estan organitzades per la regidoria de Turisme de l’Ajuntament amb la col·laboració directa les restauradors de la població, de l’Estació Nàutica i també d’agents socioeconòmics de diversos sectors.

“L’objectiu és que aquest Espai Gastronòmic al llarg de l’any servisca com a punt de dinamització de diferents productes agroalimentaris, de la nostra llotja i de la nostra terra”, ha explicat la regidora de Turisme i Comerç, Rosa Anglès. Per la seua part, l’alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha destacat la importància de la col·laboració de sectors tan importants com el de la restauració, el pesquer, el comercial i el turístic, entre altres, per elevar el potencial del municipi a partir d’iniciatives com l’Espai Gastronòmic i també les jornades que s’encetaran dissabte. “Amb la col·laboració dels diferents sectors aconseguim plasmar els nostres elements d’identitat, i amb la suma d’esforços de diversos agents socioeconòmics del municipi acabem dinamitzant La Ràpita i de retruc la comarca i el país”, ha afirmat Caparrós en la presentació.

L’Espai Gastronòmic servirà per promocionar este 14 i 15 de setembre les jornades gastronòmiques que s’enceten dissabte. Diversos xefs locals han començat ja este matí a elaborar plats en directe per tal que els clients del mercat coneguen les receptes escollides i també puguen aportar les seues. Per cada compra superior als 15 euros en productes del mercat, s’obté un val/degustació per tastar els plats dels cuiners. Este dimecres les exhibicions de cuina, a partir de les 10.30 hores, han anat a càrrec dels restaurants Can Batiste, Albert Guzmán, Ventall Freddy i Llansola 1921, i demà, a partir de la mateixa hora, continuaran el restaurant pizzeria Mary Luz i Casa Ramon Marinés.

Tal com ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de La Ràpita, Joan Balagué, el polp és un dels productes més importants de la llotja rapitenca, on al 2015 van arribar 150 tones de polp roquer i 140 de polp blanc. Serà un dels ingredients estrella de les jornades, junt a l’arròs, just a l’inici de la sega al Delta de l’Ebre. S’hi podran degustar plats molt variats, en funció de la proposta de cada restaurant, que inclouen als respectius menús opcions com paella marinera de polp i mussola, polp a la brasa i fumat a la taula, arròs melós de polp amb escamarlans o croquetes de polp a la seva tinta, entre molts altres.

Aprofitant les Jornades del Polp i l’arròs, l’Estació Nàutica ha elaborat unes ‘escapades’ promocionals que, amb la gastronomia com a reclam, pretenen atreure més visitants a la població. Els packs inclouen allotjament, menú i una activitat, amb preus a partir de 56 euros, variables en funció del menú escollit, l’allotjament i l’activitat que es vulga practicar.