Ja es coneixen els olis guanyadors dels concursos professional i popular de la FIO

Redacció
01 de febrer del 2016
Actualitzat el 02 de febrer a les 9:57h
Representants dels olis guardonats a la FIO de Móra la Nova.
Representants dels olis guardonats a la FIO de Móra la Nova. | Cedida

Trenta-quatre mostres d’oli d’oliva han pres part enguany en el XIV Concurs d’Olis que s’ha desenvolupat en el marc de la Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO) que s’ha celebrat este cap de setmana a Móra la Nova. Ahir a la tarda, el Panell de Tast Oficial d’Olives Verges d’Oliva de Catalunya va fer públics els guanyadors del certamen.

El primer premiat en la categoria d’olis verges extra amb predomini d’oliva arbequina i millor oli de la FIO 2016 ha estat per a Oleum Naturale Mas Roquell, de Rasquera. El segon classificat en esta categoria ha estat Mas Beturia, de Batea. En la categoria d’olis verges extra sense predomini d’oliva arbequina, els guanyadors han estat Agrícola i Secció de crèdit La Ginesta, de Ginestar i, en segon lloc, Helga Harbig, de Rasquera. Pel que fa a la resta de guanyadors, els premiats en la categoria d’olis emparats per la DOP Terra Alta han estat per Az Azeytum de Batea i el segon lloc per a Rius d’Or de la Fatarella; i els premis en la categoria d’olis emparats per la DOP Siurana se’ls han endut Agrícola i Secció de Crèdit de la Palma d’Ebre, SCCL, i el segon, Agrícola de Garcia SCCL. El premi al millor oli ecològic ha estat per al Molí del Remei, de Flix.

En el marc de la fira s’han escollit els millors olis en dos concursos. Així, a més del professional, també hi ha un concurs popular, en el qual els votants són els visitants del certamen. En este cas, l’oli guanyador ha estat Aceites Hijo de Manel Suñer, de Ginestar.

El tercer concurs convocat en el marc de la FIO, el d’allioli, ha tingut una participació d’una trentena de persones, i el primer premi se l’ha endut Conxita Vilella, que va aconseguir preparar 654 grams d’allioli amb molt bona contundència i color. El segon premi va ser per a Emilio Asens, que en va produir 553 grams, i el tercer premi per a Cinta Martí, que va fer-ne 451 grams. La FIO va ser inaugurada dissabte a la tarda per la cuinera reusenca Mariona Quadrada i al llarg del cap de setmana ha ofert la possibilitat de visitar una quarantena d’estands relacionats amb l’oli i de participar en diversos tallers, visites i concursos.

La XIV edició d’esta fira va tancar portes ahir a la nit, “amb molt bones sensacions”, segons ha manifestat la regidora de Fires, Míriam Vinaixa. “Hi ha acudit molta gent, una mostra clara són les 1.000 racions de clotxa que vam repartir ahir al matí, però en ser un certamen gratuït es fa molt difícil dir-ne una xifra. Estem molts satisfets que totes les novetats incloses enguany, tant d’espai com d’activitats, la caminada entre oliveres centenàries, els tastos, els tallers... tots han tingut molt bona acollida per part de la gent”, ha afegit Vinaixa.