L'Hospitalet de l'Infant posa en marxa una setmana i una ruta dedicada al Petit Príncep

L’obra d'Antoine de Saint-Exupéry inspira una nova ruta turística-cultural i per donar-la a conèixer s'han programat activitats entre el 20 i el 28 d'abril

Presentació de la iniciativa turística i cultural, a l'Ajuntament de Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant.
Presentació de la iniciativa turística i cultural, a l'Ajuntament de Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant. | Cedida
Redacció
19 d'abril del 2024

Viatge a l’Infant” és el nom del nou producte turístic-cultural que ha creat la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’una ruta a peu per l’Hospitalet de l’Infant, que transcorre pel Sender Litoral del Jonquet, que uneix les platges de l’Arenal i del Torn i que està guardonat amb la bandera Sender Blau.

Allò que caracteritza esta ruta és que està inspirada en l’obra de El Petit Príncep, de l’autor francès Antoine de Saint-Exupéry, que està vinculat a l’Hospitalet de l’Infant. I és que, segons està documentat, en un viatge en què pilotava l’avió que feia la ruta entre Marsella i Alger, l’autor d’este clàssic de la literatura es va veure obligat a fer un aterratge d’emergència al poble, a causa del fort vent de Mestral que bufava. Per esta raó, Exupéry, l’any 1932, va fer una estada de dos dies a l’Hospitalet de l’Infant.  

La idea de crear un producte turístic a l’entorn de la història de l’aterratge que l’autor de El Petit Príncep va fer a la costa de l’Hospitalet de l’Infant va sorgir l’any 2022 i s’ha materialitzat ara en esta “ruta innovadora, amb la qual s’oferirà durant tot l’any una experiència immersiva, transformadora i memorable”, segons ha explicat l’alcaldessa, Assumpció Castellví. “Qui face la ruta podrà connectar amb si mateix i amb les persones que l’acompanyen i fer un recorregut farcit de reptes personals, que li faran pensar, il·lusionar-se i transformar-se”, ha afegit l’alcaldessa. I és que, segons ha precisat, al llarg del recorregut pel Sender Litoral del Jonquet, el que es proposarà a la gent serà participar en set dinàmiques, que treballen el benestar personal, i que posen de relleu valors com l’amor, l’amistat, la innocència, la gratitud, la tolerància... Uns valors que giren al voltant de la història de El Petit Príncep. Un exemple d’estes dinàmiques és la que ens proposa seure a la platja, tancar els ulls i parar atenció al que sentim al nostre voltant: el soroll de les onades del mar, la suau brisa a la cara, el cant dels ocells; i i buscar un element que hi haja al voltant que represente allò que ens fa especials. Un altre repte ens convida a donar les gràcies a algun dels membres del grup que ens acompanyen durant el recorregut o a altres persones que no hi són en aquel moment al nostre costat, a través d’un missatge de text, un àudio, etc.

La regidora de Turisme, Elidia López, ha explicat que qui vulga participar en estes activitats i viure esta experiència, s’haurà d’adreçar a l’Oficina de Turisme per recollir el passaport del Viatge a l’Infant. Este passaport conté la informació sobre cadascun dels reptes que es plantegen: cada dinàmica ve acompanyada d’unes instruccions i d’un relat perquè els participants entenguen què s’ha de fer a cada punt de la ruta; i s’inclouen diferents il·lustracions que pretenen evocar l’entorn on es duu a terme cada repte plantejat. Després de superar cada repte, a cada punt de la ruta (senyalitzat amb un pilar de fusta), els participants podran segellar el passaport amb el senyal que hi trobaran tot ubicant la pàgina contra el símbol-segell i rascant-la amb el llapis. Un cop hagen fet totes les activitats proposades i tinguen tots els segells al passaport que acrediten que les han completat, podran dirigir-se a l’Oficina de Turisme per rebre uns obsequi, consistent en productes de marxandatge de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

Este nou producte de turisme experiencial i regeneratiu compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i s’ha creat amb l’ajuda de l’empresa Abismal i l’assessorament del doctor en Turisme Jaume Marín. L'Ajuntament pretén diversificar l’oferta turística, desestacionalitzar la temporada turística i internacionalitzar la destinació. 

Setmana del Petit Príncep

Precisament, per donar a conèixer este nou producte i implicar la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en este projecte, la Regidoria de Turisme ha organitzat un programa d’actes gratuïts a l’entorn de l’univers de El Petit Príncep. Durant l’anomenada “Setmana El Petit Príncep”, prevista del 20 al 28 d’abril, hi haurà una sessió de cinema, un espectacle familiar, tallers infantils, concursos de lectura en veu alta del llibre i de dibuix ràpid.

El primer acte serà la presentació de la ruta Viatge a l’Infant, que tindrà lloc el dissabte 20 d’abril, a les 11 h, davant de l’escultura de El Petit Príncep de l’artista cambrilenc David Callau, que hi ha al passeig de l’Arenal. Els participants rebran un obsequi i seran conduïts després fins a l’inici de la ruta.

Diumenge 21 d'abril, a les 18h, al teatre auditori es projectarà la pel·lícula "El petit Príncep", de Mark Osborne, en versió en català. Dimarts 23 hi haurà un concurs de lectura en veu alta; el dissabte 27 d'abril hi hauran tallers infantils, un concurs de dibuix ràpid i un espectacle familiar de dansa, i diumenge 28 s'entregaran els premis i es farà la clausura de la setmana.

A més, durant esta setmana, a set restaurants de l’Hospitalet de l’Infant s’hi podrà degustar un suquet d’escamarlans, que és el plat que va assaborir Antoine Saint-Exupéry durant la seva estada a l’Hospitalet de l’Infant. En concret, als establiments següents: Restaurant LB21, Bar-Restaurant D’Antis, Bar-Cervecería Cal Rullo, Restaurant Vanes, Restaurant-Pizzeria Can Donatello, Restaurant La Strega i Restaurant Nàutic.

Aquí podeu consultar el programa complet d’actes.

El vincle entre El Petit Príncep i l’Hospitalet de l’Infant

La vinculació de El Petit Príncep amb l’Hospitalet de l’Infant va sortir a la llum l’any 2004, arran de la publicació al Diari de Tarragona d’un article de l’advocat i economista Francisco Merelo Barberà, titulat “El día que conocí a Saint-Exupery en Vandellòs”, en què explicava el seu testimoni. L’any 2013, el periodista Javier Díaz va reprendre esta informació en un altre article publicat al mateix diari amb el títol “El Principito aterrizó en Vandellòs” i en un altre article l'any 2018 ("El aterrizaje forzoso de Santi-Exupéry en Vandellòs i l'Hospitalet"); i posteriorment, l’Alfons Tejero, expert en la història del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, va estirar del fil i va aprofundir en la investigació, reconstruint documentalment aquest episodi històric. Així, va aconseguir esbrinar el punt de l’aterratge, el mes i l'any, quin avió pilotava, el lloc on va dinar  (l’hostal del número 33 de la Via Augusta), entre altres detalls.

 

Arxivat a