Emprenedors de la Ribera d'Ebre es troben per impulsar el 'coworking' al món rural

L'objectiu és crear sinèrgies entre diferents perfils professionals perquè puguin compartir projectes i generar noves oportunitats de feina

Primera Trobada de Coworkers Rurals i Urbans impulsada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, dins el COWOCAT_RURAL.
Primera Trobada de Coworkers Rurals i Urbans impulsada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, dins el COWOCAT_RURAL. | Cedida
Redacció
20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 18:07h
"Si una cosa tinc clara és que vull viure i treballar en un lloc petit que ho tingui tot a mà: que puga anar a treballar a peu, anar a dinar a migdia a casa, i compaginar la meva feina i la meua vida personal sense perdre cada dia 4 hores de la meva vida per anar a treballar”. Ho explica Jordi Amorós, un enginyer tècnic de Telecomunicacions riberenc que ha estudiat i treballat a Barcelona i que, després de dos anys a Islàndia, torna al territori per obrir-se un nou futur professional, si pot ser a la Ribera d’Ebre, d’on és originari. Avui en Jordi participa en la primera Trobada de Coworkers Rurals i Urbans impulsada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, dins el COWOCAT_RURAL.

COWOCAT_RURAL és un projecte de cooperació, finançat amb fons europeus, per potenciar els espais de coworking i teletreball en entorns rurals, entre els quals hi ha com a referent Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, on ja hi ha establerts 8 coworkers. En este espai, que va obrir l’any 2012, avui s’ha presentat esta jornada de treball d’emprenedors rurals i urbans. Per alguns dels participants, era la primera vegada que visitaven Zona Líquida, com en Joan Llarch de Benissanet, que fa uns anys va tornar de Barcelona al poble per la crisi econòmica i buscant noves oportunitats, que en el seu cas ha passat per reciclar-se professionalment i canviar de feina: de fotògraf a dissenyador d’interiors. De moment este benissanetà treballa des de casa però s’està plantejant sumar-se al coworking "per no treballar sol i tenir relació amb més gent que treballa al territori, a veure si també del contacte amb més professionals en poden sortir projectes conjunts", explica en Joan.

Objectiu: fer xarxa i impulsar projectes conjunts.
De fet, una de les qüestions que ha posat sobre la taula l’organització d’aquesta primera trobada de coworkers és, precisament, que "molts emprenedors de la Ribera no es coneixen entre ells", explica l’Olga Poblet, una biòloga que des de fa uns mesos treballa des de Zona Líquida i que participa activament a COWOCAT_RURAL. Ella ha estat l’encarregada de fer les entrevistes prèvies als emprenedors per impulsar la trobada entre ells, una iniciativa que després d’aquesta primera experiència a la Ribera d’Ebre també s’exportarà a altres comarques de Catalunya.

La cita ha servit perquè emprenedors de la comarca hagin pogut conèixer este model col·laboratiu de treball, que els permet disposar de totes les comoditats per treballar a distància des del món rural. A la trobada també hi han participat professionals que treballen en espais de coworking de Barcelona i altres ciutats del país: “Es tracta dinamitzar territorialment el coworking, que en molts casos és global, però que també té molt camí a recórrer dins el nostre país, més enllà de les ciutats”, explica Jordi Silvente, que creu que iniciatives com la d’avui van en la línia de “canviar el xip de tots plegats per crear sinergies i que d’aquí en sorgeixen projectes i treballs”. “No és una utopia, sinó una realitat per a la gent de la comarca”, afegeix Albert Pujol, tècnic d’Informàtica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i impulsor d’aquesta manera alternativa de treballar des de la Ribera d’Ebre, juntament amb la gerent del CIS, Begoña Garcia, i gràcies a les TIC.