Els set detinguts arran d'un desembarcament d'haixix a Alcanar Platja queden en llibertat amb càrrecs

Se’ls atribuïxen delictes contra la salut pública, en la seua variant de tràfic de drogues, i pertinença a grup criminal

El haixix empaquetat en fardells que van aconseguir decomisar els agents.
El haixix empaquetat en fardells que van aconseguir decomisar els agents. | Mossos d'Esquadra
S.B.
04 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:50h
El jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia d’Amposta i l’autoritat judicial ha decretat la llibertad amb càrrecs per als set homes d’entre 20 I 43 detinguts pels Mossos d’Esquadra entre l’octubre i el desembre passat per la seua presumpta implicació en un desembarcament d’haixixi a Alcanar Platja. Se’ls atribuïxen delictes contra la salut pública, en la seua variant de tràfic de drogues, i pertinença a grup criminal

Els fets van ocórrer la nit del passat 16 d’octubre quan un grup de persones, vestides de negre, van accedir amb furgonetes a les instal·lacions d’un càmping de la localitat d’Alcanar per tal d’arribar a la seua platja. Un avís va posar en alerta d’este fet als Mossos d’Esquadra que, juntament amb efectius de la Policia Local d’Alcanar, van dirigir-se ràpidament al càmping. 

Esta ràpida actuació policial coordinada va permetre frustrar un desembarcament d’haixix, que ja s’havia iniciat, i detenir quatre homes quan intentaven fugir. Tres van ser detinguts a les immediacions del càmping i un quart l’endemà, encara amb la roba xopa. Tres d’estos primers detinguts eren de Tortosa i un quart de l’Ametlla de Mar. En el mateix lloc dels fets es van localitzar una sèrie d’objectes com són 64 bidons de benzina preparats per proveir les embarcacions que transportaven la droga, una pistola i un fusell per donar protecció al grup i un farcell amb 33 Kg d’haixix. L'embarcació hauria aconseguir fugir amb la resta de la droga.

Arran d’estos fets, la DIC va iniciar una investigació per identificar els membres del grup criminal, esbrinar el seu modus operandi, les rutes i distribució de la droga. Així, les gestions d’investigació van permetre, dos mesos més tard, la detenció de tres persones més, membres d’este grup criminal, que també havien organitzat i participat en l’execució del delicte. Es tracta d’un veí de Figueres, les empremptes del qual es trobaven en un vehicle; un de Tortosa, suposadament encarregat del reclutament de persones que participarien en el buidatge de la droga, i un de la Ràpita, que segons fonts policials, podria ser un dels principals components del grup.

En el marc d’esta segona fase de la investigació, a banda dels tres detinguts, els investigadors van portar a terme el 20 de desembre l’entrada i escorcoll en tres domicilis i un magatzem utilitzats pels membres del grup criminal. Allà es van localitzar un fusell, dues escopetes i una pistola pneumàtica, així com punys americans, una defensa elèctrica, armes blanques i munició diversa. En estes entrades i escorcolls també es van intervenir 28.000 euros en efectiu, una màquina per comptabilitzar bitllets i 2,5 kg de haixix

"A més a més, dos homes més van ser identificats pels Mossos, una de les quals va poder ser posteriorment detingut a Madrid, i restaria encara almenys un altre participant en l’operació que es troba en cerca i captura”, segons ha explicat a l’Aguaita.cat el sergent dels Mossos Àlex Saldaña. Segons informa, l’operativa del grup no hauria distat molt del modus operandi habitual en els últims temps per introduir droga al nord peninsular i a Europa. “Surten les embarcacions des de les costes africanes i naveguen pes aigües continentats fins que entren a la costa i en paral·lel, surten vehicles concertats des d’Andalusia per continuar la distribució un cop descarregada la mercaderia”, explica.

En este cas, els Mossos i la Policia Local d’Alcanar van aconseguir interrompre l’operació. La decisió judicial de decretar la llibertat amb càrrecs estaria motivada per la suposada participació “circumstancial” dels individus en l’operatiu. Les investigacions policiales que es paguen Fer de cara a la resolución judicial del cas tindran el repte de determinar que la participació no va ser tan circunstancial sino més organizada i estructural.