El Cruïlla DO Terra Alta, un festival ben acollit a la comarca

Veus del territori expliquen que estan a punt per a la segona edició del certamen amb el convenciment que és una bona manera de projectar-se turísticament i que els seus vins continuen agafant prestigi

Les actuacions del Cruïlla DO Terra Alta tindran lloc el 20 i 21 d'abril al camp de futbol de Batea
Les actuacions del Cruïlla DO Terra Alta tindran lloc el 20 i 21 d'abril al camp de futbol de Batea | Cruïlla
20 de febrer del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 12:22h

El CruïllaDOTerraAlta escalfa motors per enllestir el que serà la seua segona edició. Esta vegada se celebrarà el cap de setmana del 20i21d’abril a Batea emmarcada en els actes culturals i enogastronòmics de la PrimaveraDOTerraAlta que es repeteixen cada abril. S'ha anunciat un cartell de luxe que inclou les actuacions d’OquesGrasses, Gertrudis, FigaFlawas,ElPonyMenutper als més petits, i la música de la DjTrapella. A més, el festival serà la primera oportunitat de gaudir en directe del nou disc d’Oques Grasses, els cap de cartell d’esta segona edició i de dir adeu a Gertrudis que ha anunciat que amb este concert iniciarà la seua giradecomiat.

La primera edició del certamen va reunir a la comarca més de 7.000 persones que no es van voler perdre este festival que combina música i etnologia en un entorn privilegiat. Enguany les previsions són optimistes i tant el públic com la restauració i els empresaris de la zona ho veuen com una oportunitat per catapultar, encara més, els vins de les Terres de l'Ebre i alhora, atraure un públic que valora la música en directe. 


Promocionar tota una comarca

Un festival així no només són entrades venudes, són milers de persones que dormen i mengen durant tres o quatre dies al poble o als seus voltants. L'impacte local que té el Cruïlla DO Terra Alta té efectes col·laterals amb l'economia de tota una comarca, dedicada primordialment a l'agricultura. En este senti, l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, confessa en una conversa amb Aguaita que "l'Ajuntament està plena disposició del festival i la DO Terra Alta" i que el Cruïlla "és una bona oportunitat per donar visibilitat a la producció de vi que fa un municipi menut i eminentment agrícola com és Batea". Recorda que l'any passat els allotjaments del municipi és van esgotar "la primera edició va ser molt positiva, les cases rurals del poble estaven totes plenes", explica Paladella.

Enguany l'Ajuntament ha atorgat una ajuda de 60.000 euros al festival, el doble de l'any anterior, ja que segons afirma l'alcalde, "cal ajudar a donar continuïtat a un esdeveniment que repercuteix de manera positiva en Batea i de retruc en els altres pobles de la Terra Alta, ja que la gent dorm i es desplaça també en altres poblacions, es mou". 

El festival repercuteix positivament en una comarca on el despoblament és una realitat cada cop més evident i l'economia és basa en l'agricultura


El sectorhostaler també es mostra satisfet amb les dades d'ocupació que el Cruïlla suposa per a Batea i a resta d'hotels i hostals de la comarca. En JoanVaqué i Boix, propietari de Cal'AntondeBatea, l'hotel i restaurant més popular del poble explica que "l'ocupació, en el nostre cas, va ser del 100%". "Suposo que este any també ho serà", apunta i afegeix que tot el que sigue fer coses per promocionar la Terra Alta "sempre és benvingut". "És un cap de setmana en que podriem dir que es Festa Major", diu amb rotunditat en Joan de Ca l'Anton.


És un bon moment per la DO Terra Alta? 

El director de comunicació de la DOTerraAlta, Jordi Rius, explica que descentralitzar el Cruïlla i fer-lo a la Terra Alta naix de la coincidència de dos voluntats: la del Cruïlla de sortir de Barcelona i la de la Terra Alta que ja estava preparant la PrimaveraDOTA, una setmana d’activitats enoculturals "on ja ens plantejàvem aconseguir una programació inèdita a la comarca". El Cruïlla, afirma Rius, "repercuteix positivament en la DO Terra Alta ja que acollir este festival és un bon aparador per donar a conèixer els vins que produïm".

Pels organitzadors, és un moment òptim per al festival. "Podem parlar de l’impacte més d’un 1.200.000 euros com exemple d’un indicador del retorn de marca", aclarix Rius. És a dir, el festival repercuteix positivament en una comarca on el despoblament és una realitat cada cop més evident i l'economia es basa en l'agricultura i els esforços per que la verema siga bona any darrera any. 

Carla i Laia Vallespí són dos germanes de Batea de 22 i 28 anys respectivament opinen que el Cruïlla DO Terra Alta és una forma de descentralitzar l’oci i concerts de les grans ciutats. L’èxit de l’any passat demostra que estos formats poden triomfar en entorns rurals i en menor població. "Necessari, sigui a Batea o en un altre poble per demostrar que fora de les capitals, també hi tenen cabuda estos formats", opinen. "I en este cas, també demostra la unió d’una comarca, a través de la DO, en l’organització d’un festival que fa que la resta del país ens pugui conèixer", pensen ambdós germanes terraltines.

És una bona manera de donar a conèixer turísticament este paradís rural amagat entre muntanyes i rius
 

A més a més, des del Cruïlla aposten per diversificar els actes a tota la comarca, de la mà de la Primavera DOTA. "Ha estat un valor afegit a la cita anual este acompanyament musical que atreu tanta gent", manifesten. "Aconseguim impactar a un públic que potser no coneixia la comarca o els seus vins, és una oportunitat per donar-nos a conèixer", pensa Jordi Rius. 


El vi de la DO, l'altre protagonista del Cruïlla 

L’altre gran protagonista del Cruïlla terraltí serà el vi de la DOTerraAlta que estarà molt present durant tot el cap de setmana a l’espaiVillage, la zona per descansar i recuperar forces, tot gaudint dels vins de la DO Terra Alta i de les diferents propostes gastronòmiques de proximitat, així com de la música de la DjTrapella que serà l’encarregada d’amenitzar la zona. Serà una setmana d’activitats a tota la comarca per gaudir de la música, de la cultura i, sobretot, del vi DO Terra Alta, amb un amplíssim ventall de referències per descobrir per què la Terra Alta s’ha convertit en una marca sòlida i cada cop amb més prestigi en el món vinícola.

Segons els responsables de la DO, estan contents amb la progressió de la marca col·lectiva i els indicadors són positius, "Som la DO que més creix a nivell de notorietat i valor afegit", afirmen. Esperen repetir l’èxit de l’any passat i si poden, augmentar-lo. 

Per la seua banda, el director del festivalCruïllaDOTerraAlta, GerardBirbe, ha assegurat que "per Cruïila, és motiu d’enorme alegria poder estar anunciant la segona edició de Cruïlla DO Terra Alta, després de l’espectacular rebuda de la primera edició". L'any passat prop de 7.000persones van participar en les activitats culturals i enogastronòmiques programades en el marc del festival. També va ser una bona oportunitat per donar a conèixer la Terra Alta ja que més del 60% dels assistents, no provenien de les Terres de l'Ebre. Una bona manera de donar a conèixer turísticament este paradís rural amagat entre muntanyes i rius que hi neixen més enllà de tastar i deixar-se captivar per tota la varietat de nous vins que s'estan produint a la comarca. 
 

Unes 7.000 persones van assistir a la primera edició del Cruïlla DO Terra Alta a Batea Foto: Cruïlla


CintaRoldan és la coneguda bibliotecariadeGandesa, gran dinamitzadora de la cultura al poble. Nascuda a Tortosa, actualment viu a Batea amb la seua parella i les seues dos filles. Explica que "d'entrada, la notícia que es fa altre cop el festival al poble cau bé a tothom en general". "Independentment si els grups són del teu estil o no, la gent es reserva ja el cap de setmana, compra entrades i és motiu de retrobament amb tota la gent del poble que viu fora" i afegeix: "És el cap de setmana perfecte per venir i xalar a la comarca". 

​"Tota activitat que es faça és bona per a la comarca, tota, és benvinguda". Coincideix amb les germanes de Batea que més enllà del cartell anunciat, "l’ambient que es genera durant el Cruïlla fa que això tingui menor importància". 

"I el Cruïlla especialment, té renom i posiciona al poble i la comarca i com a que et sents orgullós i privilegiat. És així!, diu Cinta Roldan. "L'any passat estaven de viatge justament, però este any no mos ho perdrem" explica. "Em fa especialment il·lusió anar-hi perquè podrem gaudir de grups que els hi agrada a les xiquetes també, en família.


Primavera DO Terra Alta

Esta segona edició del CruïllaDOTerraAlta s’emmarca en la celebració de la PrimaveraDOTerraAlta, que concentrarà en aquella mateixa setmana diferents activitats enoculturals a municipis de tot el territori per tal de seguir sent un projecte totalment inclusiu i de comarca.  Així, coincidint amb la celebració del festival, dissabte 20, a Batea, tindrà lloc una nova edició de la MostradeVinsDOTerraAlta que, al llarg de tot el dia, permetrà als assistents maridar els vins de la DO amb diferents propostesculturalsd’artistes de les Terresdel’Ebre.
 

Una vintena de cellers de la DO Terra Alta van participar a la mostra de vins de Batea: Neus Bertola/ Ariadna Escoda

 
Durant la setmana hi haurà diferents activitats enoturístiques, amb epicentre a Horta de Sant Joan, lligades a promocionar la Ruta del Vi DO Terra Alta, així com la gala de lliurament dels premis del Concurs de Vins amb DO Terra Alta, que tindrà lloc a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, i que es completarà amb un concert previ al Cruïlla DO Terra Alta.

També els professionals tindran el seu dia dins els actes de la Primavera. Serà amb una jornadaprofessional destinada als professionals de la restauració i la distribució, així com a prescripció i premsa especialitzada, que tindrà lloc el dilluns 22 d’abril al CellerCooperatiudeGandesa i que serà el punt final a l’agenda d’actes d’esta segona edició del PrimaveraDOTerraAlta. Així doncs, la fórmula de vi i música a la Terra Alta busca un segon èxit per consolidar-se com un referent a les Terres de l'Ebre. 
Arxivat a