Decepció entre els tonyinaires catalans per la retallada a la quota de pesca

El grup calero Balfegó reconeix "decepció i desil·lusió" pel nou TAC i per l'ajornament del nou pla de gestió de l'espècie

Vaixell tonyinaire de Balfegó
Vaixell tonyinaire de Balfegó | Cedida
ACN
22 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:12h
Decepció, desil·lusió i indignació "absoluta" de la pesqueria catalana de tonyina roja per les noves claus de repartiment de les captures permeses (Total Admissible de Captures-TAC) que ha acordat este dimarts, a Marràqueix (Marroc), la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT, per les seues sigles en anglès).

Des del grup calero Balfegó, principal grup tonyinaire de Catalunya, s'han mostrat empipats "per la postura negociadora de la delegació de la UE" a l'ICCAT que ha acceptat que la pesqueria de tonyina roja espanyola perde pes en el nou repartiment de quotes (la pujada serà gairebé 3 punts percentuals inferior a la d'altres països). També estan molestos per l'ajornament un any de l'aprovació del pla de gestió de l'espècie que ha de substituir el pla de reestructuració que s'aplica des de 2006 per acabar amb la sobreexplotació de l'estoc.

El malestar que ha generat el nou repartiment de quotes de tonyina roja de l'ICCAT no es deu només al fet que s'haja establert un TAC de 28.000 tones per al 2018 tot i que, amb l'aval dels informes científics sobre al recuperació de l'espècie, els tonyinaires havien demanat un augment de l'autorització que arribés fins a les 30.000 o 32.000 tones. Les pesqueries espanyoles i catalanes estan decebudes també perquè s'ha retallat l'augment percentual del TAC europeu en relació amb el d'altres països –el 2018 serà de 15.850 tones a Europa i d'unes 5.000 tones per a Espanya-. De fet, han acusat de "mala negociació" i "ineficiència total" a la delegació de la UE a l'ICCAT i de falta de defensa de les seues pesqueries, davant altres països com Algèria, Turquia, Tunísia, Egipte o Albània, que han estat beneficiades sota l'argument d'ajudar els països en desenvolupament.

"No sabem com s'ha deixat perdre més de 2,4 punts", ha lamentat Juan Serrano, director general del Grup Balfegó de l'Ametlla de Mar. Com ha detallat, mentre que el 2018 l'augment de la quota de la majoria de països serà del 20%, Espanya s'ha quedat amb un 17%. El 2019, l'increment serà del 10% i el 2020 del 12,5%. En global, mentre a Espanya el TAC creixerà un 43% en el proper trienni, a la resta de països de l'ICCAT ho farà per sobre del 55%. "Això és així perquè Europa, que tenia el 59% de quota i és el principal contribuent a l'ICCAT, no ha sabut o no ha volgut negociar", ha criticat Serrano. "Demanarem al nostre govern que demane explicacions", ha assegurat.

Un altra de els claus del malestar, és que durant la Comissió que s'ha celebrat la darrera setmana a Marràqueix, es demanava que les noves claus de repartiment del TAC no es fessen este any sinó l'any que ve, quan l'ICCAT ha establert un límit de 32.000 tones de pesca de tonyina roja, la quantitat que fixava el pla de reestructuració des dels seus inicis. "No pareix just que aquells que han patit els esforços i les conseqüències d'un pla tan dur, ara es vegen afectats i perjudicats pel repartiment de les claus en front altres països com Noruega i Islàndia, que no pescaven abans del pla de recuperació, o de Xipre, Egipte o Síria, petits països que han demanat ara quota", ha assenyalat el director general de Balfegó. 

"Bàsicament no entenem quina ha estat la postura negociadora de la delegació de la Unió Europea per fer les coses tan malament. La clau de repartiment havia d'obrir-se l'any que ve i no ha estat capaç ni de consensuar un document per passar d'un pla de recuperació a un pla de gestió. Ineficiència total per part de la delegació de la UE", ha criticat Serrano. 

El pla de gestió ajornat 

Juan Serrano també ha lamentat que no s'haja acordat en la reunió d'enguany de l'ICCAT el pla de gestió que havia de proposar la UE. "No han estat ni tan sols capaços de treure un document per consensuar", ha lamentat. Segons el director general de Balfegó els representants europeus "es van marejar" amb l'informe científic i han estat "incapaços" de tenir-lo llest per votar-lo en el plenari d'este dimarts. Tanmateix, el compromís es canviar el pla de reestructuració pel del gestió l'any que ve, en la propera reunió de l'ICCAT, el novembre de 2018. 

El repartiment a l'estat espanyol

De les 5.050 tones que li correspondran del TAC a la pesqueria de tonyina roja a Espanya per al 2018, els sis vaixells d'arrossegament de la costa Mediterrània tenen el 28,4%. Es tracta dels dos vaixells del grup Balfegó, dos pesqueres més de l'Ametlla de Mar que operen amb Balfegó, i dos embarcacions del grup Ricardo Fuentes, que estaven fins fa poc al port calero però que s'han traslladat a Cartagena. Serrano ha apuntat que cal esperar a gener per veure com es repartixen les captures a l'estat espanyol però ha augurat que siga "probable" que també hi hagi "soroll de sabres" amb este repartiment.