Prop d'un centenar de persones es concentren a Tortosa en suport de Joan Coma

L'edil ha estat detingut este dimarts i està investigat per incitació a la sedició | El Moviment 30/03, que es va crear en suport al regidor, i la CUP han convocat protestes arreu de Catalunya .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 50px; line-height: 50px; }

Concentració a Vic en suport a Joan Coma
Concentració a Vic en suport a Joan Coma | Albert Alemany
Redacció
27 de desembre del 2016
Actualitzat el 29 de desembre a les 16:10h
Prop d’un centenar de persones s’han concentrat esta tarda davant l’ajuntament de Tortosa en suport al regidor de Capgirem Vic Joan Coma Roura, que ha estat detingut este matí pels Mossos d’Esquadra. El regidor de Capgirem Vic, investigat per incitació a la sedició, va negar-se anar a declarar el passat 24 d'octubre quan el va citar l'Audiència Nacional espanyola. 

El Moviment 30/03, que es va crear en suport al regidor, i la CUP han convocat manifestacions de suport a Coma Roura davant de tots els ajuntaments. Les concentracions en suport a Coma s'han multiplicat arreu de Catalunya. Centenars de persones han acudit a la crida i s'han aplegat davant els seus ajuntament per fer costat al regidor. A Tortosa, els manifestants han exhibit una pancarta amb el lema Per les nostres llibertats, ni un pas enrere. Davant la porta de l'azjuntament, s'ha llegit un manifest reclamant en solidaritat al detingut, per a qui han reivindicat l'alliberament, i en defensa de les llibertat democràtiques. La lectura ha anat a càrrec de Carme Abril, portaveu de la CUP Ebre; Ferran Bel, alcalde de Tortosa; Josep Felip Monclús, primer tinent d'alcalde; Paco Gas, alcalde de Roquetes, i Manel Alves, coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l'Ebre. "Llibertats, solidaritat i democràcia són conceptes plens de vigor, de fora i d'unitat en defensa de la convivència política, i per denunciar l'autoritarisme d'un estat que pretén anul·lar la representativitat ciutadana en voler condemnar la llibertat d'expressió política dels regidors en el ple municipal", han defensat.

El manifest també ha recordat les paraules de Joan Coma, que va escriure que "passe el que passe mantinguem la calma, practiquem la no-violència que hem après de la desobediència civil pacífica i resistent, i somriuem perquè si són capaços de fer el que estan fent, de recórrer a tics inquisiorials i vies excepcionals, és perquè ja saben que democràticament ho tenen tot perdut".


Suport "total i absolut"

A Vic, on centenars de persones han omplert la Plaça Major, Carme Forcadell ha transmès el suport "total i absolut" a Joan Coma. La presidenta del Parlament ha remarcat que "estem aquí per defensar la llibertat d'expressió". En este sentit, Jordi Cuixart (Òmnium), Neus Lloveras (AMI) i Jordi Sànchez (ANC) han remarcat la defensa per la llibertat de les declaracions del regidor de Capgirem Vic.

Cuixart ha recordat que el jutge encarregat del cas "té un passat franquista" i ha dit que "es trencaran tants ous com faci falta". Per la seva banda, Sànchez ha estès la solidaritat a "tots els representants polítics perseguits per la llibertat d'expressió" i ha remarcat que "aquest problema necessita una solució política, no als judicis". La presidenta de l'AMI ha destacat la capacitat de mobilització.

També hi havia els parlamentaris Marta Rovira, Josep Turull, Anna Gabriel i Josep Nuet. Rovira ha apuntat que esta detenció es produix perquè "volen cohibir-nos per no poder votar i decidir, davant d'això només tenim una opció: mantenir i convocar aquest referèndum". Turull, per la seua banda, ha explicat que és un atac més "als pilars bàsics de la democràcia, al parlamentarisme i a la llibertat d'expressió".

Anna Gabriel, de la CUP, ha remarcat que "no podran res des de la judicialització i la repressió, si a l'altra banda i troben determinació, convenciment i fermesa". Els comuns també hi eren, de la mà de Josep Nuet, que ha dit: "Som Joan Coma, sense dubtar-ho" i s'ha preguntat que farà l'estat, en esta "deriva autoritària", "quants siguin milers de càrrecs públics investigats? No podran", ha augurat.

Una detenció pactada

Tal com ha enregistrat NacióDigital, la detenció s'ha fet al voltant d'un quart de 12 a prop de Correus de Vic, lloc on Coma havia pactat amb els Mossos per fer-la efectiva. Dos agents de paisà han acompanyat Coma fins al cotxe i, més tard, l'han lliurat a la Guardia Civil, que el traslladarà a Madrid.

Coma passarà a disposició judicial este dimecres a primera hora del matí per declarar a l'Audiència Nacional espanyola per un suposat delicte de sedició, segons han confirmat fonts del propi tribunal. Segons ha pogut saber este mitjà, les circumstàncies de la detenció del regidor han estat pactades entre la CUP i el Departament d'Interior.

Este matí, moments abans de ser detingut, Com ha escrit al seu compte de Twitter: "L'estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern".
El primer càrrec públic investigat per sedició

L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar-lo el passat 24 d'octubre per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El jutge Ismael Moreno va atendre la petició del fiscal Vicente González Mota que veia "indicis de criminalitat" en el fet que Coma demanés desobeir les institucions espanyoles i la resolució del TC en un ple municipal del 2015 on es va debatre i aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament.

El ministeri públic considera que el regidor va fer unes declaracions que de "cap manera poden qualificar-se com espontànies o individuals". El fiscal també considera que estos "pronunciaments" es van proferir de manera pública per una autoritat i que van tenir "un abast més enllà de les intencions".

Coma és el primer càrrec públic investigat (en l'anterior terminologia, "imputat") per incitar a la independència a Catalunya. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó. L’acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Esta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l’11 de novembre.

És la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s'investigue un càrrec públic a l'Audiència per les seues declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, el regidor va pronunciar-se a favor de la independència durant el ple municipal que per al fiscal "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals", i que complixen els requisits del delicte de sedició. Un cop es va fer pública la investigació, a Vic va néixer un col·lectiu de suport a Coma, format per entitats i persones de diverses ideologies polítiques. El grup va organitzar una manifestació a la capital d'Osona que va reunir un miler de persones.
 

Concentració a Vic en suport a Joan Coma Foto: Carles Fiter