Movem i el PSC de Tortosa sostenen que el projecte d'ampliació de l'hospital actual no és la millor opció

Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:02h
El nou projecte d'ampliació de l'hospital de Tortosa no ha rebut el vist-i-plau de Movem ni del PSC, que no consideren que siga la millor opció per resoldre les mancances actuals del centre hospitalari de referència al territori.

D'una banda, Movem Terres de l’Ebre manté que la construcció d’un nou centre hospitalari continua sent la millor opció per a resoldre les necessitats sanitàries del territori. "La recerca d’un nou emplaçament per a la construcció d’un nou centre sanitari permetria millorar les opcions que oferix l’actual Verge de la Cinta, tant pel que fa a les possibilitats de creixement en un futur, com pel que fa a la millora de l’accés a l’equipament i les millores i ampliacions de servei que es podrien realitzar en un futur", sosté la formació.

Afirma que reivindicar un nou hospital de referència no es pot considerar una demanda no realista, tenint en compte que el departament de Salut sí que està impulsant la construcció de nous hospitals en altres punts del país.

Pel que fa al projecte d’ampliació concret presentat pel Govern de la Generalitat apunta que "caldria clarificar aspectes com quina és la postura del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sobre les possibles afectacions que pot tindre l’ampliació ara projectada en les muralles que envolten el turó on s’ubica l’hospital Verge de la Cinta; si en esta ocasió sí que és viable en este espai la construcció d’un aparcament soterrat de 300 places i, sobretot, si la Generalitat està en disposició de garantir les partides pressupostàries necessàries per a materialitzar en el menor temps possible l’ampliació ara presentada".

Movem Terres de l’Ebre considera, de fet, que la presentació del projecte per part del Govern de la Generalitat arriba en un moment "equivocat". En este sentit, apunta que "presentar un projecte d’esta magnitud i importància per a les Terres de l’Ebre a les portes d’unes eleccions al Parlament de Catalunya genera incertesa, atès que la continuïtat del projecte dependrà del govern que surta de les properes eleccions". És per això que Movem considera que esta ampliació s’hauria d’haver presentat amb més antelació o, si això no era possible, haver esperat a després dels comicis.

Siga com siga, exposa que "les mancances i dificultats en l’accés, l’espai i serveis de l’actual Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ja s’arrosseguen des de fa massa temps, i els dubtes, els retards i els cops de timó a l’hora de materialitzar una solució no poden allargar-se més temps, sobretot, tenint en compte que tots estos retards ja estan provocant afectacions directes en el servei que es presta als pacients, com en el cas, per exemple, del servei de radioteràpia, pendent de la construcció d’un nou edifici". 

Un pedaç més que una solució

D'altra banda, Per la seua banda, el vici primer secretari, Enric Roig, i la secretària d’organització de la Federació del PSC a l’Ebre, Tere Castellà, han comparegut en roda de premsa per mostrar la disconformitat dels socialistes davant l’anunci del Departament de Salut de fer una ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Enric Roig, ha volgut deixar clar que l’ampliació de l’Hospital serà un pedaç més i no una solució per al problema d’assistència, accés i aparcament que pateix este centre sanitari. Per això, ha criticat que el Govern de la Generalitat face este anunci en plena crisi sanitària i a pocs mesos de les eleccions al Parlament de Catalunya. “Una vegada més el Govern i el Departament de Salut s’han posat en mode eleccions i ens fan una nova proposta que dubtem que puga sortir endavant” ha dit.

“Per començar, la proposta que es presenta, a través de dibuixos i no d’un avantprojecte o projecte bàsic, té limitacions, doncs situa el projecte damunt de les muralles, el que suposa ja de per si una complicació afegida que cal estudiar detingudament ja que no hi ha cap informe de Patrimoni ni de Cultura que garantisca la seua viabilitat.”, exposen.

En segon lloc, el projecte “tampoc sembla que ja de donar solució a la manca d’aparcament en tant en quant planteja 300 places, de les quals 150 substituïxen a les que desapareixeran amb el nou edifici, per tant únicament és una ampliació de 150 places i de fet Salut estudia crear-ne 100 places més al fossat, que ara s’ubicarien de manera provisional, si es podrà fer ara perquè no s’ha fet abans?”  ha preguntat Roig.

Pel que fa al cost estimat de 45 M€ es qüestiona que siguen suficients per este tipus d’edifici. “Si l’ampliació té 25.000 m2, això suposa un cost de 1.800 €/m2, mentre que segons estudis d’arquitectura el cost d’un hospital mig és de 3.000 €/m2 “per tant és del tot inviable i més tenint en compte els sobre costos que sortiran per temes de patrimoni i altres dificultats que presenta esta proposta. Podem estimar que el seu cost real hauria de ser com a mínim de 75 M€. Amb este cost, la pregunta que ens hem de fer és si no seria més adient construir un nou hospital”.

Tant Castellà com Roig han criticat la política erràtica d’ERC en temes de salut. “Són exemples la construcció de l’aparcament a l’Hospital Verge de la Cinta, el trasllat de la unitat de radioteràpia, la manca d’especialistes als CAP’s, el tancament d’alguns serveis per les tardes, o la improvisada gestió de la crisi sanitària. Estem davant una ERC que amb el govern progressista apostava clarament pel nou hospital i que en canviar de socis de govern es va fer enrere”, han dit, recordant que el Parlament va aprovar una esmena per als pressupostos de 2020, presentada pel PSC-Units per incloure 100.000 € per a estudis previs del nou hospital.