Lloança al minitransvasament en el 25 aniversari de l'arribada d'aigua a Tarragona

El president de la Generalitat, Artur Mas, presidix l'acte commemoratiu a l'Ampolla i afirma que seria un "desastre total" si l'obra no s'hagués fet

Sílvia Berbís
10 de juliol del 2014
Artur Mas en l'acte de celebració del 25 aniversari del minitransvasament.
Artur Mas en l'acte de celebració del 25 aniversari del minitransvasament. | Sílvia Berbís
Artur Mas en l'acte de celebració del 25 aniversari del minitransvasament. Foto: Sílvia Berbís

62 i 31 indústries consorciades, subministrament al 85% de la població de la província, 403 kilòmetres de conduccions i una inversió acumulada de 233 milions d’euros. Són algunes de les dades de les que es van vanagloriar ahir al vespre representants institucionals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre en l’acte protocol·lari de celebració dels 25 anys de transvasament a Tarragona, que es va dur a terme a les instal·lacions del Consorci d’Aigües de Tarragona, a l’Ampolla, i ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. En els diversos parlaments, una idea comú: la lloança del minitransvasament a Tarragona. Segons Mas, “així com al Camp i a les Terres de l’Ebre tenim resolt per moltes dècades el problema de l’aigua”, molts altres, “i fins i tot a Catalunya”, no ho tenen tan clar “si no es fan determinades coses” , ha apuntat sense concretar quines.

Mas va convidar als presents, uns dos-cents càrrecs electes i representants d’entitats del Camp de Tarragona i l’Ebre, a imaginar “què passaria” si no s’hagués fet el minitransvasament, i ell mateix ha respost: “Desastre total”, ha conclòs. “Ni s’hagués desenvolupat el turisme com ho ha fet, ni la indústria, ni els regants ni molts municipis on arriba l’aigua”. El president de la Generalitat va posar el CAT com a un eemple en què tots guanyen: "És un win-win al quadrat: win per als regants, per a la indústria per als municipis i per a les persones", va dir.

'No ha minvat el cabal de l'Ebre'

Per la seua banda, el president del CAT, Antoni Huber, va fer referència a les demandes conca amunt, per atendre les quals, va afirmar, “es posa en risc la preservació de l’ecosistema del delta sense actuacions prèvies que les compensin, com va ser i és en el cas del CAT”. En este sentit va senyalar que "estem atents al Pla de Conca que pot perjudicar l’Ebre i el seu delta, que hem de defensar, com ecosistema que és Reserva de la Biosfera i per la probable afectació negativa en la nostra activitat".

Com a "exemple de referencia" va posar el CAT, tot insistint que en este cas l'aigua del subministrament “no se sostrau del riu, sinó que s’aprofiten 4 m3/segon, cabal màxim de la concessió, equivalent al 30% de les pèrdues recuperades en fer les obres de revestiment del que eren, llavors, rasses-canals dels que es fa la captació”. Huber ha mostrat “orgull” a l’hora de destacar que “des de la concepció, el naixement i fins avui, el CAT no ha minvat el cabal del riu Ebre, sinó que ha contribuït a incrementar-lo amb la recuperació esmentada”.

També van destacar la importància del minitransvasament el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona, Jesús Loma-Ossorio, i en no dels municipis, l'alcalde de Tarragona, José Félix Ballesteros, el qual va agrair la "generositat" de l'Ebre i dels regants.