Ferran Bel es perfila com a cap de llista de CDC al Congrès per Tarragona

Josep M. Pallàs serà el cap de llista per ERC | Sense repetir «Junts pel Sí» és complicat repetir una majoria independentista a la demarcació de Tarragona | Ciutadans, que podria guanyar les eleccions, i el Partit Popular encara no han aclarit el seu cap de llista pel 20-D

Guillem Ramos-Salvat
30 d'octubre del 2015
Actualitzat el 31 d'octubre a la 13:28h
Artur Mas ha visitat Móra la Nova, Móra d'Ebre i Tortosa per donar suport als candidats ebrencs en les municipals.
Artur Mas ha visitat Móra la Nova, Móra d'Ebre i Tortosa per donar suport als candidats ebrencs en les municipals. | S.C.

Ferran Bel, a la dreta, amb el president Artur Mas en una visita a les Terres de l'Ebre. Foto: S.C.


Aquest migdia Josep Rull i Marta Rovira han anunciat el que ja sabia tothom. Convergència Democràtica i Esquerra Republicana aniran separats a les eleccions espanyoles del proper 20 de desembre. No volen repetir la forma de Junts pel Sí i els dos partits independentistes surten pel seu compte en aquestes eleccions. Al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, que és una única circumscripció, hi ha sis diputats en joc. Dos d'aquests podrien ser el fins ara senador de CDC a Madrid Ferran Bel com a cap de llista de Convergència i el vallenc Josep Maria Pallàs, actualment cap comarcal d'ERC a l'Alt Camp, com a cap de llista d'Esquerra. 

Ferran Bel ja s'ha posicionat davant del sanedrí convergent

Cap dels dos partits encara no ho han decidit de manera ferma, però estes dos noms són els que sonen amb més força per liderar el projecte d'aquestes formacions a les nostres comarques. Bel, després de passar pel Senat, vol fer el salt al Congrés, disposa de prou força dins del partit i ja va renunciar a ser a la llista de Junts pel Sí pel Parlament al mes de setembre confiant tenir joc en estes eleccions del desembre.

Bel és alcalde de Tortosa i ja ha anunciat al sanedrí convergent les ganes de ser el cap de llista. Estes eleccions seran els primers comicis on CDC es presentarà en solitari i ho farà amb un cap de llista de les Terres de l'Ebre. Falta definir qui serà el número dos d'esta llista, que pertocaria al Camp de Tarragona. Sense Junts pel Sí, la força de CDC s'haurà de mesurar de nou, tot i que algunes enquestes internes del partit a les quals ha tingut accés delCamp.cat pronostiquen que serà complicat repetir els dos diputats que es van aconseguir l'any 2011 Jordi Jané —ara conseller d'Interior— i Martí Barberà —ara cap de llista d'Unió. En l'àmbit nacional el cap de llista de CDC serà l'actual conseller de la Presidència Francesc Homs.
 

Josep Maria Pallàs, al centre de la imatge, juntament amb la permanent de la federació de l'Alt Camp.


El vallenc Josep Maria Pallàs tornarà a primera línia política

A Esquerra serà dilluns quan es votarà qui serà el cap de llista tot i que el favorit, a hores d'ara, i segons ha pogut confirmar delCamp.cat, és el vallenc Josep Maria Pallàs. És l'únic candidat del Camp de Tarragona i caldrà veure quins candidats es proposen del Penedès i de les Terres de l'Ebre. Pallàs és el cap comarcal d'Esquerra a l'Alt Camp i va ser el cap de llista dels republicans a Valls l'any 2007 i actualment director d'institut a Valls. Tot i ser força veterà, Pallàs és un dels quadres del partit i ben vist per la majoria dels tradicionals sectors i famílies del partit d'Oriol Junqueras.

Esquerra, en les darreres eleccions espanyoles per Tarragona va presentar l'ebrenc Adam Tomàs. En l'àmbit nacional, este proper 20 de desembre, Esquerra farà tiquet amb Gabriel Rufián, membre de Súmate i del secretariat nacional de l'ANC, de primer, i Joan Tardà, de número dos. A la llista del Senat també hi haurà novetats. La cap local del partit a Reus, Ester Alberich, segons ha pogut confirmar delCamp.cat, s'ha posicionat per ser candidata al Senat. Alberich va formar part de la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament del passat 27 de setembre però no va aconseguir l'acta de diputada.

La CUP no es presentarà a les eleccions del 20-D i C'S i PP no tenen candidat

El tercer partit independentista, la Candidatura d'Unitat Popular, i seguint amb el que ja han fet en altres eleccions de caràcter estatal, no presentaran candidatura a les eleccions espanyoles del 20 de desembre. El partit de l'esquerra independentista demanarà l'abstenció en unes eleccions que qualifiquen d'alienes. Que la CUP no es presenti en estes eleccions és també un dels motius que han portat els dos partits sobiranistes majoritaris a no voler repetir la fórmula de Junts pel Sí. Creuen que per separat poden recollir vots també de gent que va votar la CUP a les eleccions al Parlament però que ideològicament no votarien una formació integrada per CDC. 
 

Rafa Luna podria ser el candidat del PP per Tarragona el 20-D. Foto: ReusDiari.cat


No anar junts, però, i segons algunes enquestes que fa dies que són sobre la taula dels comitès electorals dels dos partits també al Camp de Tarragona, no seria estranya una victòria de Ciutadans a la demarcació de Tarragona a les eleccions de finals d'any. Dels sis diputats en joc, la formació d'Albert Rivera —encara no tenen cap de llista— en podria aconseguir dos. El Partit Popular, amb els vots del 27-S, es quedaria fora del Congrés espanyol.

Els de Mariano Rajoy tampoc no han fet públic qui serà el seu cap de cartell. L'acord previ al 27 de setembre proposava Rafa Luna com a candidat a Madrid a canvi de cedir el lloc al Parlament a Alejandro Fernández. Ara, però, caldrà veure si el partit compleix amb la paraula i accepta el veterà Luna com a cap de llista o proposa un nom més jove. Els dos partits que sí que han confirmat els noms dels seus candidats han sigut el PSC que, tal com va avançar delCamp.cat, serà Joan Ruiz, i Unió que, com també va poder confirmar este mitjà fa un mes, presentarà Martí Barberà.