El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova un pressupost de 23,7 milions per al 2023

El ple també aprova, amb el vot en contra de Junts, el cost de la gestió dels residus per a l’any vinent, que serà de 65,30 euros per tona

Ple del consell comarcal del Baix Ebre.
Ple del consell comarcal del Baix Ebre. | Cedida
Redacció
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:24h
El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat el pressupost comarcal per a l’exercici 2023, que serà de 23.754.330,94 euros, el que significa un increment del 10,5 % respecte de l’exercici 2022. La proposta de pressupost dels socis de govern, Esquerra Republicana i Movem Terres de l’Ebre, ha rebut el suport de dos dels grups de l’oposició, PSC i Ciutadans, mentre que Junts per Catalunya s’hi ha abstingut.

“El pressupost del Consell Comarcal pel 2023 prioritza les polítiques socials que milloren la qualitat de vida de les persones, activa els recursos necessaris perquè el Baix Ebre puga fer front a les conseqüències de la crisi energètica; promou l’ocupació, la dinamització econòmica i la transició energètica”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que ha detallat també que l’augment del pressupost respon a un major esforç per part de l’ens comarcal per aconseguir incrementar les transferències per part d’altres administracions. Al pressupost comarcal cal afegir el pressupost de la societat Baix Ebre Innova, que serà de 306.974 euros; el del Consorci pel Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO), organisme adscrit al Consell, que puja un total de 202.388,14 euros i el del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), també adscrit al Baix Ebre, de 19.707.522,86 euros. Així el pressupost consolidat és de 43,8 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, la partida més important és la de transferències corrents, que puja un total de 21.066.402,32 euros, amb un increment del 14% respecte enguany. En este capítol s’inclou el contracte programa de Drets Socials que incorpora noves figures tècniques: un tècnic d’envelliment; un psicòleg; un jurista; la recuperació de la figura dels dinamitzadors cívics; el contracte programa del departament d’Igualtat i Feminismes, que inclou un tècnic SIAD a jornada sencera i un auxiliar administratiu a mitja jornada.

En relació amb el pressupost de despeses, el capítol de despeses corrents amb una partida de 12.170.489,50 euros, la qual cosa significa un increment del 8,27% i les de personal amb una partida de 7.381.019,06 euros i un augment del 18,97%, són les més importants.

“Es tracta d’uns comptes expansius, equilibrats i que complixen l’objectiu d’estabilitat i la regla de la despesa”, ha assenyalat Faura.

Quant a les inversions previstes en el pressupost de 2023 impliquen un cost de 2.450.367,66 euros i es centren en l’àrea de sanejament. Així s’inclou la finalització de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Tivenys (934.740,55 euros), millores de les EDAR (738.895,13 euros); el projecte de remodelació de l’emissari submarí de l’Ametlla de Mar (107.500 euros); el projecte d’ampliació de l’EDAR del nucli urbà de l’Ametlla (105.015,43 euros); inversions en equipaments turístics (165.072,04 euros); l’adquisició d’un vehicle per al servei de transport adaptat (137.483 euros) i la compra d’un vehicle elèctric (38.000 euros).

El ple ordinari del mes de novembre també va aprovar, amb el vot en contra de Junts, el cost de la gestió dels residus per a l’exercici de 2023, que serà de 65,30 euros per tona; el conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a l’execució de les obres de sanejament i depuració dels nuclis d’Aldover i Xerta i la modificació de la relació de llocs de treball (RLT) pel 2023, amb els canvis derivats de la negociació col·lectiva.

Pel que fa a les mocions, el ple ha aprovat, per unanimitat, la proposta de Movem Terres de l’Ebre que reclama la recuperació del tren Avant. Concretament, la moció insta la Generalitat i el govern de l’Estat a restablir el funcionament del tren Avant entre les estacions de Tortosa-l’Aldea i Barcelona i a promoure les aturades a l’estació de l’Aldea de tots els trens de velocitat alta. També reclama al govern català, l’Estat i ADIF que construïsquen i impulsen l’estació de l’Aldea com una veritable estació intermodal, amb una bona connexió d’autobusos amb tot el territori i que coincidisca amb els horaris dels trens.

Adhesió al manifest amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, divendres, el ple es va iniciar amb la lectura del manifest consensuat entre les diferents administracions, que va anar a càrrec de la consellera comarcal de Serveis Socials, Laura Fabra. “Totes les institucions polítiques del país refermem el compromís a garantir tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política”, conclou el manifest. Durant el 2022 el nombre de dones ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) Baix Ebre ha crescut un 10% amb un total de 202 dones, mentre que el nombre d’actuacions realitzades ha estat 805, una xifra molt similar a la de l’any passat. El SIAD ofereix informació, atenció, orientació i assessorament a totes les dones de la comarca (a excepció de les de Tortosa, que també té servei SIAD) en els àmbits jurídic, psicològic i social.