La CUP demana des d'Amposta coherència a ERC i Junts: «Aquí diuen ni una gota d’aigua i a Barcelona fan el contrari»

Els anticapitalistes també critiquen el PSC i es reivindiquen com la garantia per "deixar de supeditar-se" a Madrid

Acte de la CUP este dissabte a Amposta.
Acte de la CUP este dissabte a Amposta. | ACN (Maria Asmarat)
Aguaita.cat
28 d'abril del 2024

La CUP ha aprofitat l'acte d'este dissabte a Amposta per carregar contra els "grans partits" i reivindicar-se com la "millor garantia" per "deixar de supeditar-se als imperatius" de Madrid. "No els hi permetrem continuar gestionant el territori al servei d'uns pocs", ha dit la cap de llista dels anticapitalistes, Laia Estrada. En esta línia, ha demanat "coherència" a ERC i Junts, a qui ha acusat de defensar una cosa a comarques i una altra a Barcelona. "No pot ser que aquí diguen una cosa i allà el contrari", ha dit des del casal municipal de la capital del Montsià. Estrada també ha carregat contra el PSC. "No esperem res de Salvador Illa", ha etzibat. Els candidats dels anticapitalistes per Tarragona Sergi Saladié i Ortèsia Cabrera han lamentat que les Terres de l'Ebre hagen acabat sent un "abocador" i han cridat al vot el 12-M per tal de tenir una "representació forta" al Parlament i revertir "estes polítiques nefastes".

La CUP es posiciona com l’única organització política que pot fer avançar el país cap a recuperar l’agenda social i avançar cap a  l’alliberament nacional. “Som la millor garantia per  deixar de supeditar la nostra política als designis de Madrid i de les grans fortunes. No esperarem el permís de cap govern espanyol”. Així ho ha dit la candidata per Barcelona, Laia Estrada, que ha llençat un missatge clar:  “A les forces polítiques que ens diuen que l’única manera d’aconseguir drets és que ens els donen des de Madrid. Ells acaben formant part dels obstacles per assolir la independència”.

La CUP ha dedicat bona part de l'acte d'Amposta a carregar contra els macroprojectes, especialment el Hard Rock, i parlar de la transició ecològica. Així, aprofitant l’ocasió de trobar-se a les Terres de l’Ebre, Estrada ha llençat un missatge a PSC i Junts, assenyalant  que “només fan que impulsar macroprojectes que ens trinxen el territori i ens eixuguen els rius, davant d’aquells que governen amb un model econòmic basat, en generar molts beneficis per molt pocs i en la massificació turística que genera precarietat laboral i ens expulsa de les nostres cases, nosaltres hem vingut a fer política per la gent”. “Al Camp i a l’Ebre n’estem fartes de rebre, perquè som l’abocador dels països catalans”,  ha continuat la candidata cupaire, qui ha recriminat a ERC i a Junts manca de coherència: “Aquí diuen ni un pam de terra ni una gota d’aigua i a Barcelona fan el contrari i aposten pel Hard Rock que ens eixuga els rius”. 

Critiques cap al PSC, ERC i Junts

Estrada ha defensat que tots estos macroprojectes són conseqüència de "decisions polítiques" i, en esta línia, ha assenyalat el PSC, Junts i ERC. La cap de llista de la CUP ha criticat que el líder dels socialistes, Salvador Illa, vulga recuperar "l'Estatut mutilat del 2006". "Volen retornar al pujolisme, quan es repartien el pastís entre el PSOE i els convergents", ha apuntat. "No li permetrem que robe aigua per portar-la als seus amiguets hotelers de Barcelona", ha agregat.

A Junts, Estrada ha opinat que estan seguint "el camí de la convergència de tota la vida, però onejant l'estelada". I assenyalant a ERC, ha lamentat que Aragonès haja acabat la legislatura "fent el mateix que la sociovergència de tota la vida". "Som aquí per recuperar una agenda social i nacional pròpia, no hem d'esperar a què ens donen permís des del govern espanyol", ha etzibat .

Després de tot, els anticapitalistes s'han reivindicat com "la garantia per recuperar la sobirania al Parlament i impulsar la independència. "A nosaltres no ens poden acusar, diem el mateix aquí i on face falta", ha sentenciat Estrada.

Per la seua banda, el candidat per Tarragona, Sergi Saladié  ha subratllat la necessitat de planificar per la gent enfront el model econòmic depredador dels polítics de sempre. “A la CUP tenim alternativa, defensar la terra i passar a l’ofensiva amb un model que adapte el que hem de fer als límits biofisics del planeta. Amb feines estables i de qualitat, un model que vaja a contaminar i consumir menys recursos”. En este sentit, ha apuntat que Terres de l’Ebre cal planificar els sols agraris com a base dels projectes de pagesia: “D'estos espais agraris ha de sorgir el que mengem, ara només és un 30-40% i això ha de canviar. Els pagesos ens han de garantir la sobirania alimentària i per això hem de planificar els espais agraris i garantir-los la terra”. 

En la mateixa línia, l'ampostina Ortesia Cabrera, primera candidata ebrenca per Tarragona, ha assenyalat que "quan parlem de territori, nuclears, camp de golf, no parlem de la cultura del no, sinó d’uns recursos concrets del territori que se’n van a altres mans i servixen per alimentar fortunes i negocis privats”. Cabrera apunta que este model obliga a la gent a marxar del territori i que “el més greu no és marxar del territori, sinó que ens diguen que no tornem, perquè està tot fatal”. Davant d’això, i de la desafecció política, assenyala, cal lluitar: “Avui soc capaç de sortir de casa, demà parlaré amb algu, després m’organitzaré i d’aquí a guanyar la Generalitat de Catalunya per plantar cara”.

Arxivat a