1 de 10
OPINIÓ

Els amos de la ciutat

per Clara Tena, 17 de juny de 2023 a les 20:00 |

«Tampoc demano tant, només que els taxistes, sense tant soroll ni escridassades, també agafin el carril correcte»

M'incorporo al carril de la dreta, poso l'intermitent i se'm cala el cotxe. De sobte, una allau de botzines i crits envaeixen el meu estat mental i m'entra una suor freda que em paralitza. Quan aconsegueixo arrencar, arriba aquell moment que els engegaria tots a fer punyetes, però cal seguir avançant. Perquè a la vida qui en té més, se n'ha de valdre, i el temps, si s'ha de perdre, que sigui amb persones que valen la pena. Uns dies després, obro l'aplicació i n'agafo un. Em localitza malament, jo tampoc el localitzo a ell i entre que ens trobem i ens desesperem ha passat mitja hora. El mateix temps que hagués tardat si hi hagués anat caminant.

D'anècdotes amb taxistes en tinc mil i una. Des del que em diu que és el seu primer dia i que és el taxi del tiet mentre em perfora les orelles amb una música insuportable, al que em fa preguntes indiscretes no sé ben bé amb quin objectiu. De situacions esperpèntiques en tinc jo i en tens tu. Però aquí no passa res. Ells són els amos de la ciutat. Els que tenen carril prioritari i els que t'avancen i t'escridassen sense sentit. Els que t'anul·len un viatge si els en surt un de millor i et cobren un preu mínim indecent només per posar el cul al seient del cotxe. I els que ens tenen agafats dels ous quan més els necessitem. Capaços de paralitzar una ciutat quan es produeixen grans esdeveniments. D'aturar l'engranatge a qualsevol preu quan es volen fer sentir.


Aquesta setmana hi hem tornat a ser. Sembla que aquí tenen més a dir que a altres països del món. No els agrada la competència. Els molesta que hi hagi vehicles amb conductors més competents en professionalitat i en preus. Amb cotxes més nous i amb serveis a l'alçada del cost que tenen. Que potser tampoc no saben on van si no és amb GPS, com els taxistes tradicionals, vaja. Però almenys amb aire condicionat per a quan em torna la suor freda a l'hora de pagar. Perquè ells, tots, posen el preu, i a nosaltres no ens en queda altra. Ens necessitem uns als altres, però com necessitem el forner del barri que li han posat una franquícia a tocar o la botiga de tota la vida que ha de competir amb Amazon. I aquí tampoc passa res. Ni aturen la ciutat ni ningú els ajuda.

Tenen tot el dret de queixar-se i de manifestar-se. A defensar els diners que han invertit amb la llicència i el seu negoci. Però no s'hi val tot. El món canvia, arriben noves formes de moure's per la ciutat i el que avui és competència demà pot ser una oportunitat. En aquest cas perquè el govern posi ordre al que hi ha i al que està per venir. No hi pot haver barra lliure ni s'ha de promocionar l'especulació. I, sobretot, perquè el sector es posi al dia. Que han d'ajustar els preus per qui no venim a fer turisme, que s'ha de modernitzar la flota de vehicles i que s'ha de millorar el servei. Amb bons professionals que han de fer del teu trajecte una estona amable i treure't del cap que t'estan fotent el pèl. Tampoc demano tant, només que els taxistes, sense tant soroll ni escridassades, també agafin el carril correcte.

 

Clara Tena
Periodista, presentadora, reportera en tots els formats: ràdio, premsa i televisió. De la Sénia, l'últim poble de Catalunya. O el primer, segons com t'ho miris. Ara, directora i presentadora del magazín @bentrobats a @laxarxa. A Twitter @claratenabaila
Més articles de l'autor
23/09/2023

Baixes emissions, grans despeses

16/09/2023

El risc d'agradar-se massa

09/09/2023

Promeses que s’endú el vent

22/07/2023

Periodistes i protagonistes

15/07/2023

Paga, calla i viatja

08/07/2023

La taca al cul

01/07/2023

​Amb tu s'està acabant tot

24/06/2023

​El mal menor

17/06/2023

Els amos de la ciutat

10/06/2023

Per amor al mar

Participació