El govern valencià detecta un segon focus de «l’èbola de l’olivera»

El brot afecta un cultiu d'ametllers i obliga a delimitar una àrea de 10 quilòmetres de seguretat

Es tracta del segon cas que es detecta a la mateixa comarca, a la Marina Baixa (Alacant).
Es tracta del segon cas que es detecta a la mateixa comarca, a la Marina Baixa (Alacant). | EFSA
ACN
26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:27h
El govern valencià ha informat de la detecció d'un nou focus de la malaltia coneguda com 'Xylella fastidiosa', una plaga coneguda com 'l'èbola de l'olivera' i que resulta letal principalment per a estos cultius, però també per ametllers o vinyes. Es tracta del segon cas que es detecta a la mateixa comarca, a la Marina Baixa (Alacant), i el segon que arriba a la península, després dels ja detectats a Mallorca. La consellera valenciana d'Agricultura, Elena Cebrián, ha comunicat al ministeri l'aparició d'este segon focus, localitzant a la mateixa zona de contenció on ja s'està actuant pel primer brot. El nou positiu ha estat confirmat per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) en tres mostres d'ametller analitzades al municipi de Benimantell, a tan sols un quilòmetre del primer focus, detectat el passat 29 de juny a Guadalest.

Segons que ha informat la conselleria, la nova detecció reforça la pertinència de les mesures de control i eradicació adoptades amb la finalitat de contenir l'expansió de la malaltia. Tal com es va fer amb l'anterior brot, s'ha de declarar una demarcació de 10 quilòmetres a la rodona considerada com a zona tampó de seguretat.

La direcció general d'Agricultura ha preparat una nova resolució per la qual es declara el segon focus i en la qual s'establix que la subespècie del bacteri trobada és l'anomenada múltiplex; es redefinix la zona demarcada a partir dels nous esdeveniments, i s'establix l'obligatorietat de compliment de les mesures fitosanitàries a adoptar.

De moment, totes les mostres que han donat positiu en el laboratori corresponen a Prunus dulcis (ametller). A la zona també hi ha altres plantacions d'ametller i oliveres. En el mostreig de la segona parcel·la també es van prendre vuit mostres d'olivera i una de noguera amb resultat negatiu. En conjunt, de les 109 mostres analitzades de les que s'han obtingut ja resultats, només ametllers han donat positiu. Amb les dades conegudes, la infecció es limita a l'Prunus Dulcis, encara que es desconeix la seua extensió exacta. Es dóna el cas, fins i tot, d'ametllers que han donat negatiu, informen les mateixes fonts.