L'alcalde de Batea vol independitzar el municipi de Catalunya i integrar-lo a l'Aragó

Joaquim Paladella ha demanat reunir-se amb el subdelegat del Govern espanyol a Tarragona i amb el president de la Generalitat per explorar les possibilitats | Planteja celebrar un referènsum al municipi

Redacció
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:45h
Vista general de Batea.
Vista general de Batea. | Associació de turisme rural terra alta
L'alcalde de Batea (Terra Alta), Joaquim Paladella (UPTA-PM) ha fet una petició oficial per reunir-se amb el Subdelegat espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, i també ha sol·licitat entrevistar-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per tal d’explorar possibilitats legals a la sortida de Catalunya d’este poble de 2.000 habitants i incorporar-se a la Comunitat Autònoma de l’Aragó.

Segons ha publicat este dimecres El Mundo, les raons que han portat Paladella a prendre esta decisió serien “un llarg historial de discriminacions, greuges i topades amb el Govern” i no tant els sentiments de pertinença. De fet, segons ha recalcat l’alcalde, al municipi se senten “molt catalans”, però segons adverteix “no es pot continuar discriminant el poble”.

Entre els greuges cap al municipi l’alcalde de Batea n’ha explicat dos. Un, la problemàtica sobre la residència d’avis. Segons Paladella, el Govern “no ha complert el compromís” d’ofertar 60 places concertades i a hores d’ara només n’hi ha la meitat. L’altra, “la imposició” de tres nous parcs eòlics, que han generat molta polèmica a la comarca.

L’alcalde també ha avançat al Matí de Catalunya Ràdio que convocarà un “referèndum” al municipi “per escoltar la gent del poble”. “No se’ns pot estar discriminant contínuament al poble. El que és evident és que si uns poden tenir el dret de decidir per un costat, nosaltres el podem tenir per l’altre”, assegura. No obstant, abans esperarà a reunir-se amb la subdelegació i la Generalitat per conèixer les possibilitats legals de la sortida del municipi de Catalunya.

«Indignació, vergonya i impotència»

En un comunicat, l’assemblea de l’ANC de Batea ha mostrat la seua “indignació, vergonya i impotència” per la proposta de l’alcalde. “No hi ha dret que un representant polític d'un municipi mitjançant una noticia a un diari pugui posar en boca de tota la població una acusació tant greu com voler sortir de Catalunya, sense tenir opinió dels ciutadans del poble i sense tenir en compte els resultats de les ultimes votacions al municipi”, manifesten.

Segons subratllen els resultats en la consulta del 9N van ser clarament favorables a la independència: 85% de vots Sí-Sí.  A més, en les passades eleccions del 2015 al Parlament un 53,85% vots van ser per a JxSi i la CUP.

L’ANC expressa, d’altra banda que “no s’hi val tot” per “aconseguir unes places de la residència”.

Paladella és un dels fundadors i dirigents històrics de la UPTA (Unió per la Terra Alta), sigles vinculades al PSC. Al 2004 Paladella va entrar com a diputat al Parlament al grup socialista. Entre 2007 i 2010 va ser secretari de la Mesa de la Comissió del Síndic de Greuges.