L'Ajuntament de l'Ampolla engega una campanya informativa sobre el fons marí de la seua costa

Amb l’objeciu de conscienciar tan turistes com locals, el consistori ha instal·lat panells informatius a les platges de Les Avellanes i de l’Arenal

El panell informatiu instal·lat a la platja de l'Arenal, a l'Ampolla
El panell informatiu instal·lat a la platja de l'Arenal, a l'Ampolla | Cedida
Redacció
07 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:21h
L’Ajuntament de l’Ampolla ha instal·lat, amb l’objeciu de conscienciar tan turistes com locals, uns panells informatius a les platges de Les Avellanes i de l’Arenal, on s'expliquen tots els elements naturals que hi ha a les platges de la població i que, per tant, es poden trobar quan estàs dintre l'aigua. A més, també ha distribuït per diferents locals públics fulletons informatius amb esta informació escrita en català, castellà, anglès i francès.
 
D'esta manera, es posa en valor els recursos naturals que hi ha a la badia del Fangar i a les costes del municipi, i es consciencia que "l'aparició d'estos vegetals a les platges significa que l'aigua és de qualitat, fet que permet que hi hagi vida en el seu interior", defensa Eli Bonfill, oceanògrafa de Plàncton Divulgació, encarregada de la campanya.
 
Les taques d'escuma i mucílags que han aparegut durant els darrers dies a la costa de l'Ampolla "no són brutícia, ni suposen cap risc per a la salut de les persones que es banyen", afirma Bonfill, tot explicant que este fenomen natural no altera la qualitat de les platges i és més propens a sortir durant l'època de la calor, perquè la temperatura exterior augmenta bruscament, s'escalfa l'aigua molt ràpid, i això provoca que s'altere la producció de plàncton.
 
Ara bé, hi ha llocs que segons el tipus de corrent és més o menys fàcil que s'acumulen. En el cas de l'Ampolla, el fet que el corrent del mar Mediterrani vagi de nord a sud, fa que en el moment que arriben estes taques a la costa ampollera es troben amb la badia del Fangar, això provoca que el corrent realitze un gir diferent i conseqüentment estes substàncies s'acumulen més temps en comptes de què continuen circulant. 
 
Tant als panells com als fulletons informatius distribuïts per l’Ajuntament, també s'explica què són, les característiques i funcions que tenen i els beneficis que aporten tant dintre com fora de l'aigua, la Cymodocea nodosa -coneguda també com corretjola-, el gram marí, l'algueró, i la Posidonia oceanica, que també rep el nom de ‘brut’ o ‘alguer’. 
 
"En primer lloc s'ha d'especificar que són plantes marines i no algues, això és una confusió molt comuna", comenta l'oceanògrafa. "Tant la corretjola com l'alguer, que podem trobar a les aigües somes de la badia i de les platges de l'Ampolla, són plantes que tenen arrels, fan flors i fruits, i estructuren l'ecosistema marí formant boscos que funcionen de la mateixa manera que els terrestres", afegix.
 
Proporcionar aliment als peixos i que estos animals les utilitzen com a refugi són algunes de les funcions que fan la Cymodocea nodosa i la Posidonia oceanica al fons de la mar. A més a més, a l'exterior, quan apareixen les restes d'estes plantes a les platges, també aporten grans beneficis. Per exemple, les barreres que formen estos vegetals just a la vora de la mar quan hi ha temporals marins, protegixen la costa enfront l'onatge i eviten que es produïsca una major erosió de la platja.
 
Paral·lelament, també s'explica la biodiversitat marina que es pot descobrir submergint-te, com poden ser els musclos, meduses, esponges i nacres, entre d'altres.