Les confraries tarragonines demanen poder pescar tonyina roja i denuncien l'existència d'un monopoli

Els pescadors reclamen un tracte igualitari en les condicions que tenen les grans empreses tonyinaires, i per això demanen una quota pesquera adicional per a les embarcacions artesanals

Redacció
07 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:53h
Tan bon punt ha acabat enguany la campanya de la pesca de tonyina roja, ha ressorgit la polèmica entorn a les captures, ja que les confraries de pescadors tarragonines reclamen poder pescar esta espècie i denuncien l’existència d’un monopoli format per les grans empreses del sector, les quals tenen reservada la quota autoritzada.

Cada any, les confraries tarragonines reben un nombre d'etiquetes que els permeten pescar-ne accidentalment, és a dir sense anar-les a buscar, ja que des del 2008 tenen prohibida la seua pesca. En total, a la demarcació reben 48 etiquetes, 18 de les quals són atorgades a embarcacions de l'Ametlla de Mar, una xifra molt allunyada respecte a les prop de 3.500 tones que han pogut pescar les flotes tonyinaires amb base al port pesquer de la població, segons ha informat La Cala Ràdio.

Eusebio Rosales, president de la Federació de Confraries de la demarcació, ha explicat que encara no els han enviat les etiquetes per poder vendre les tonyines pescades, i ha denunciat l'existència d'un “monopoli” que, segons ell, exercixen les grans empreses del sector.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Rosales ha apuntat que “la gent que ha anat tota la vida se sent recriminada perquè ni amb un ham i un fil, que és el més selectiu del món, no poden anar a buscar tonyines. Només podem agafar 48 peixos. És una etiqueta per peix. A més, no és que les pugues anar a pescar, ha de ser accidental”.

Els pescadors reclamen un tracte igualitari en les condicions que tenen les grans empreses tonyinaires, i per això demanen una quota pesquera adicional per a les embarcacions artesanals, tot tenint en compte que el volum de tonyina roja al mediterrani s'ha recuperat notablement els últims anys, gràcies al Pla de recuperació específic de l'espècie. De fet, l'ICCAT, l'organisme internacional que regula la pesca de túnids s’ha incrementat la quota pesquera fins a 23.000 tones enguany en tot el Mediterrani i Atlàntic. La Generalitat fa costat a la reclamació dels pescadors, però la demanda ara per ara no és contemplada per l’organisme regulador.