Els treballadors de Correus faran vaga si les retallades del govern espanyol es mantenen

Actualment ja hi ha casos, com la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, en els quals el servei ha perjudicat els ciutadans | Els sindicats UGT, CCOO i CSIF han assegurat que Foment vol reduir un terç el finançament públic |  Està en perill el servei públic que oferix l'empresa i també molts llocs de feina a la demarcació

Els treballadors podrien fer vaga si la situació no millora.
Els treballadors podrien fer vaga si la situació no millora. | Jonathan Oca
Jonathan Oca / Redacció
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:15h
Els sindicats de Correus no descarten fer una vaga general si tira endavant les retallades que hi ha previstes per part de l'Estat. Segons la UGT, CCOO i CSIF, el govern espanyol vol reduir un terç del finançament públic que rep l'empresa, encarregada de portar a terme el servei postal universal. Ara bé, de moment només hi ha l'amenaça, no hi ha establert cap calendari ni les accions que es portaran a terme.  

Si esta retallada es porta a terme, es posaran en perill molts llocs de feina i alhora, el servei públic no podrà arribar a tots els ciutadans. Les zones més afectades seran les rurals, les més deficitàries del servei. En este sentit, per garantir que tothom rebe les cartes, i els paquets a casa, cal que l'Estat complisca la llei 43/2010 del Servei postal universal en la qual s'hi reflectix que, a través dels Pressupostos Generals, ha de finançar el servei públic que oferix Correus. Els sindicats ja s'han reunit amb partits polítics amb representació al Congrés dels diputats per intentar frenar esta decisió per part del govern espanyol.

150 llocs de feina en perill a Tarragona 

Els mateixos sindicats, que tenen un 85% de la representació sindical de Correus, asseguren que s'ha de rectificar esta retallada ara que encara els pressupostos es troben en tràmits. En cas contrari, suposarà un revés als comptes de l'empresa —que compta amb prop de 50.000 treballadors— i la precarització laboral. A banda, almenys 150 llocs de feina estarien en perill i el servei no arribaria a tots els municipis pel tancament obligat de moltes oficines o de retallada de l'horari d'obertura. A la demarcació de Tarragona els més perjudicats seran els habitants de les zones rurals del Tarragonès, el Baix Camp i la Conca de Barberà.

Actualment ja hi ha casos en els quals el servei ha perjudicat els ciutadans, com la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, l'Alt Cap i el Baix Penedès.

L'Estat preveia reduir un terç dels 180 milions d'euros amb els quals que finançava Correus, una xifra mot inferior a la qual consideren adequada, que seria de 230 milions. El servei empitjorarà, les condicions laborals es veuran castigades i afectarà a més de 16 milions d'espanyols, que veurien com "no s'estaria complint la llei, ja que dicta que els ciutadans han de poder rebre i enviar cartes durant cinc dies a la setmana", han destacat els sindicalistes Ramon Romeu (CCOO), Enrique Martín (UGT) i Óscar Venteo (CSIF) en una roda de premsa este dilluns.

El conveni col·lectiu seguirà "congelat" amb les retallades 

Per altra banda, també denuncien que si es fan efectives estes retallades, el conveni col·lectiu, que "està congelat" des de fa tres anys, serà molt difícil de negociar, així com emprendre les negociacions pel pacte salarial, també aturat des de fa sis anys.

L'any 2015 els treballadors de Corres ja van fer una vaga general en la qual es van aconseguir algunes millores en el servei al ciutadà i també de caràcter laboral. En aquella ocasió, els sindicats consideren que "tot i haver-hi establerts uns serveis mínims abusius, va ser un èxit".