Agricultura nega que hi haja data per sacrificar la vaca Margarita

El departament ha obert este dijous diligències sobre el cas, mentre les entitats que guarden l'animal confien en trobar una solució d'acord amb l'Administració

La vaca Margarita, abans de ser traslladada al Santuari ProVegan, al Priorat.
La vaca Margarita, abans de ser traslladada al Santuari ProVegan, al Priorat. | ProVegan
Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:14h
El departament d’Agricultura ha obert este dijous diligències d’ofici sobre el cas de la vaca Margarita, després de no haver rebut la documentació que havia reclamat, segons el departament, al propietari. Ara l’emplaça oficialment a aportar la documentació “que acrediti la traçabilitat de l’animal”, segons han explicat fonts d’Agricultura, “i un cop els tinguem es prendrà una solució definitiva”, han afegit. El departament nega que a hores d’ara hi haja cap data per sacrificar la vaca, per bé que les entitats que han organitzat una campanya per salvar-la havien anunciat que estava previst sacrificar-la esta setmana.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació defensa “és obligació de l’Administració competent exigir als propietaris dels animals el compliment de la normativa i actuar davant els casos en què l’animal no està identificat i el propietari tampoc no pot acreditar el seu origen, ni situació sanitària”. “L’objectiu és evitar que aquests animals suposin un risc sanitari, puguin acabar propagant malalties o entrant en la cadena alimentària sense les garanties necessàries”, exposa en una nota de premsa emesa este dimecres.

Este és el cas, assegura, de la vaca procedent d’una explotació de Tortosa (no registrada com a explotació de producció), “que no té cap mena d’identificació ni la documentació sobre el seu historial veterinari i situació sanitària”. El Departament d’Agricultura, com és habitual en estos casos, es va informar al propietari de la infracció comesa, de la sanció corresponent i de l’actuació prevista per la normativa en cas que no es pogués arribar a acreditar la traçabilitat i identificació de l’animal. En esta línia “s’està treballant amb el propietari per tal de trobar una solució a la situació.”

La vaca va ser traslladada este dimeres a un "Santuari d’animals" al Priorat, la Llar ProVegan. En un vídeo que han difòs per les xarxes socials, els seus responsables informen que l’animal es troba en perfecte estat, “en quarentena per al seu sanejament i observació psicológica” i que allò que prenenen és legalitzar la seua situación per evitar el sacrifici. “Esperem que la Generalitat es posi en contacte amb nosaltres per discutir la millor manera de resoldre el problema”, expliquen. De fet, informen que se’ls va comunicat, des del departament d’Agricultura, que es traslladaria el cas “al president de la Generalitat”. En tot cas, confia que l’Administració treballarà conjuntament per trobar una sortida que evite matar la vaca. 

Aquí podeu veure el vídeo de ProVegan: